Τοπικές Ειδήσεις

Το ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεύτερο σε δύναμη κόμμα στον νομό Δωδεκανήσου

Συνωστισμός ενδιαφερομένων… υποψηφίων βουλευτών με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα Δωδεκάνησα, μετά από τη δημοσκοπική ενίσχυση της παράταξης, η οποία ως φαίνεται διατηρεί τη δυναμική της από τις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.
Την… όρεξη δε των ενδιαφερομένων υποψηφίων φαίνεται πως άνοιξε δημοσκόπηση της Opinion που διεξήχθη προ ημερών στον νομό με άγνωστο εντολέα, τα αποτελέσματα της οποίας δεν δημοσιοποιήθηκαν μεν, διέρρευσαν δε ή τουλάχιστον ένα μέρος αυτών.
Σύμφωνα λοιπόν με τις διαρροές για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, οι οποίες απασχόλησαν και τον αθηναϊκό τύπο, η ΝΔ στα Δωδεκάνησα κινείται πάνω από το 40% (με αναγωγή), με δεύτερο κόμμα στον νομό το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 21% και τρίτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ με 14%, όπως ανεγράφη σε σχετικά δημοσιεύματα χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.
Η διαρροή αυτή δημιούργησε έναν ευρύ κύκλο συζητήσεων και επαφών, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, τόσο για το ποιο πρόσωπο ήταν εκείνο που παρήγγειλε τελικά τη δημοσκόπηση όσο και για τα αποτελέσματα που αφορά στη δημοφιλία των προσώπων που περιελήφθησαν στο ερωτηματολόγιο της έρευνας. Πρόκειται για τους Μάνο Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη, Ιωάννη Παππά, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Αντώνη Γιαννικουρή, Ελένη Μαυρόγαλου από τη ΝΔ, Γιώργο Νικητιάδη, Ελευθερία Φτακλάκη, Βάιο Καλοπήτα, Φώτη Χατζηδιάκο και Κατερίνα Γαβαλά από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και Νεκτάριο Σαντορινιό από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ίδια έρευνα οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν αν είναι ευχαριστημένοι από τη δραστηριότητα και το έργο του περιφερειάρχη και αν στις επόμενες εκλογές θα ήθελαν να εκλεγεί ο ίδιος ή κάποιος άλλος, όπως επίσης αν είναι ικανοποιημένοι από το συνολικό έργο του δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη κι αν θα ήθελαν να εκλεγεί ο ίδιος ή κάποιος άλλος στις επόμενες εκλογές.
Το πρόσωπο που παρήγγειλε την έρευνα προφανώς και δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα, ωστόσο τα τηλέφωνα προς τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην έρευνα τόσο μεταξύ τους όσο και από τρίτους πήραν «φωτιά», προκειμένου αφενός «διά της εις άτοπον επαγωγής» να εντοπιστεί ο/η παραγγελιοδόχος της έρευνας, και αφετέρου να εκμαιεύσουν ει δυνατόν πληροφορίες για τα ποσοστά δημοφιλίας.
Μάλιστα, η ανάκαμψη που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τοπικά δίνει την αισιοδοξία στη Χαριλάου Τρικούπη πως η παράταξη θα κατακτήσει «τουλάχιστον μια έδρα» στα Δωδεκάνησα, όπως δηλώθηκε στη «δημοκρατική» από κορυφαίο στέλεχος που παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις.
Οι συζητήσεις για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου στα Δωδεκάνησα και τα πρόσωπα που θα το απαρτίσουν έχουν ήδη ξεκινήσει τόσο τοπικά όσο και κεντρικά, και ως φαίνεται υπάρχει… συνωστισμός που εν πολλοίς οφείλεται και στη δημοσκοπική ανάκαμψη που καταγράφεται καθώς στα… δύσκολα (πρόσφατα) χρόνια του Κινήματος λίγοι ήταν εκείνοι που έβαλαν πλάτη.
Πλέον, φαίνεται ότι η εποχή αυτή ανήκει στο παρελθόν, αφού ήδη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους είτε ανοικτά είτε στο στενό τους κύκλο ενδιαφερόμενοι, όπως ο Φώτης Χατζηδιάκος και ο κ. Μανώλης Γλυνός.
Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι βολιδοσκοπούνται οι κ.κ. Γιώργος Γιαννόπουλος και Σάββας Διακοσταματίου, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή των κ.κ Βάιου Καλοπήτα, Ελευθερίας Φτακλάκη και Κατερίνας Γαβαλά που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών του 2019, όπως επίσης και του πρώην υπουργού κ. Γιώργου Νικητιάδη ο οποίος συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2019 στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Δωδεκανήσου συμμετείχαν επίσης ο αείμνηστος Δημήτρης Κρεμαστινός και οι κ.κ. Μιχάλης Χανιώτης από την Κάρπαθο και Μαρία Παπαζαχαρίου από την Κω, που ως φαίνεται δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να καταφέρει το κίνημα που έχει καταγράψει υψηλότατα ποσοστά στον νομό στο παρελθόν, να κερδίσει και πάλι τουλάχιστον τη μια έδρα, παρότι ο πήχης έχει τεθεί πιο ψηλά από τα ίδια στελέχη που δεν θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο να εκλεγούν ακόμα και δύο βουλευτές.
Στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2019 το ΚΙΝΑΛ έπειτα από 42 χρόνια δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή σε έναν νομό που στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί ως ένα από τα κάστρα του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, από το 1993 έως τον θάνατό του ήταν βουλευτής Δωδεκανήσου.
Το υψηλότερο ποσοστό που κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα ήταν το 1993 με πρόεδρο τον Ανδρέα Παπανδρέου που είχε λάβει 46,88% και το χαμηλότερο στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 με πρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο που έλαβε 4,68%.
Στόχος του Ν. Ανδρουλάκη είναι να επανενεργοποιηθούν οι δυνάμεις του ΚΙΝ.ΑΛ-ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα και σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον για συμμετοχή που δείχνουν νεότερα σε ηλικία στελέχη να εκλεγεί βουλευτής στον νομό στις επόμενες εκλογές.
Η «προίκα» των 5.000 και πλέον συμμετεχόντων των εσωκομματικών εκλογών του 2021 στα Δωδεκάνησα και συνολικά 270.000 πανελλαδικά, είναι η βάση για την αυτοοργάνωση αλλά και αναδιοργάνωση που θέλει να δρομολογήσει άμεσα ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θέλει να επανακτήσει την επαφή του κόμματος με την εκλογική βάση, ως το πρώτο και κύριο βήμα για τη δημιουργία ενός κόμματος που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας αποχής.
Είναι γεγονός ότι η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ, σε συνδυασμό με το ρεύμα ανανέωσης που σηματοδότησε η εκλογή Ανδρουλάκη, διαφοροποιεί τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, τόσο τοπικά όσο και κεντρικά υπέρ της παράταξης, ωστόσο αυτό απομένει να αποτυπωθεί και στις κάλπες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου