Τοπικές Ειδήσεις

Αναμένεται η λήψη μέτρων για τις ζημιές των ελαφιών

Την θέση της περιφερειακής αρχής Νοτίου Αιγαίου στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στο νησί της Ρόδου με τα ελάφια που –όπως δηλώνουν- καταστρέφουν τις καλλιέργειές τους, ξεκαθάρισε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
«Παρακολουθώντας τις εξελίξεις με τις κινητοποιήσεις των αγροτών (τις οποίες η ΠΝΑι στηρίζει) επικοινώνησε μαζί μας ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχει στην ευθύνη του το θέμα με τα ελάφια, κ. Γιώργος Αμυράς, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα έρθει στη Ρόδο στις 8 Μαρτίου 2022, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μάνος Κόνσολας, θα φέρει τα αιτήματα στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής όπου θα συμμετέχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ.ά.
Τα κόμματα, οι φορείς, οι σύλλογοι κ.λπ. ζητούν λύση –χωρίς όμως να κάνουν δική τους πρόταση. Η μόνη πρόταση που υπάρχει και είναι καταγεγραμμένη προς το αρμόδιο υπουργείο και προς τη Διεύθυνση Δασών, είναι η θέση της περιφερειακής αρχής Νοτίου Αιγαίου. Άλλο να κάνουν μια απλή αναφορά και άλλο να καταθέτουν πρόταση.
Θέλοντας να απαντήσω στον ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρει ότι, από τις 2016 υπάρχει έτοιμη μελέτη σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών για την καταστροφή των καλλιεργειών τους από τα ελάφια, έχω να πω το εξής: το 2016 υπήρξε μια πρόβλεψη στον Νόμο προκειμένου να μπορούν να αποζημιώνονται οι αγρότες –ωστόσο από εκεί και πέρα, δεν έγινε καμία ουσιαστική πρόοδος για το θέμα, ούτε σημειώθηκε κάποια τροποποίηση στον ΕΛΓΑ. Βρισκόμαστε εν αναμονή των σχετικών ανακοινώσεων από τον ΕΛΓΑ για τον τρόπο που θα αποζημιώνονται οι αγρότες. Φυσικά, η πρόταση δεν σταματάει εκεί. Δεν αποτελεί λύση οι αποζημιώσεις για τις ζημιές. Οι αγρότες θέλουν να έχουν τη δυνατότητα για να παράγουν συνέχεια. Έχουμε καταθέσει σχετικό έγγραφο προς το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027, ένα ειδικό μέτρο το οποίο θα προβλέπει για τους αγρότες να μπορούν να επιδοτούνται στο 100% με ηλεκτροφόρες περιφράξεις, προκειμένου να προστατεύουν τις καλλιέργειές τους.
Η ΜΕΛΕΤΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΑΦΙΑ
Ερωτηθείς για το τι προβλέπει η μελέτη για τα ελάφια και αν υπάρχει μία ενδεικτική εικόνα για τον ακριβή πληθυσμό τους στο νησί της Ρόδου, ο κ. Ζαννετίδης δήλωσε:
«Η μελέτη αυτή για την διατήρηση, προστασία αλλά και τον έλεγχο του πληθυσμού των ελαφιών έχει ολοκληρωθεί από την αναθέτουσα αρχή. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματά της για να ερευνήσουμε τα ευρήματα και τις λεπτομέρειες. Δεν έχει αναρτηθεί ακόμη, ούτε γνωρίζουμε το περιεχόμενό της.
Σε προηγούμενη τηλε-διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε προς τους αγρότες ότι θα αναθέσει μια μελέτη ‘Fast Track’ προκειμένου να καταγραφεί ο ακριβής αριθμός των ελαφιών. Οι εκτιμήσεις που έχουμε είναι ότι ο πληθυσμός των ελαφιών στη Ρόδο, υπερβαίνει τις 15.000. Υπάρχουν και άλλες εκτιμήσεις αλλά χωρίς ακριβή νούμερα κ.λπ. Αυτό που γνωρίζουμε είναι οι μεγάλες καταστροφές που προκαλούν τα ελάφια στις αγροτικές καλλιέργειες καθώς και τα συνεχή τροχαία ατυχήματα. Εμείς ως ΠΝΑι καταθέσαμε πρόταση, ζητώντας τη δημιουργία ενός ή δύο καταφυγίων που θα είναι περιφραγμένα και θα εξασφαλίζουν την προστασία και την ομαλή διαβίωση των ελαφιών –και ίσως να είναι επισκέψιμοι χώροι. Εμείς, ως ΠΝΑι θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να προστατέψουμε τόσο τους αγρότες μας, όσο και τα ελάφια μας που είναι το σύμβολο του νησιού».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου