Τοπικές Ειδήσεις

Το Σωματείο Ξεν/λων Ρόδου κατήγγειλε την κλαδική σύμβαση εργασίας

Την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία λήγει στο τέλος του 2019, κατήγγειλε με εξώδικο που έστειλε χθες στην Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου το τοπικό Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Στόχος είναι να ανοίξει ένας ευρύς διάλογος για τη νέα κλαδική σύμβαση εργασίας μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων στα πάσης φύσεως τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα της χώρας η οποία κατατέθηκε ήδη από τις 18 Δεκεμβρίου στο Υπουργείο Εργασίας και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή.
Μπορεί το Υπουργείο Εργασίας να δηλώνει ότι «πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην Ελλάδα καθώς αφορά χιλιάδες εργαζόμενους, προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων και, μάλιστα, αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης και όχι διαιτητικής απόφασης», οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αντιδρούν όμως στις εξαγγελίες του υπουργού, Γιάννη Βρούτση σχετικά με τη αναγνώριση της εξαήμερης και επταήμερης εργασίας την εβδομάδα.
Όπως δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Θανάσης Σταμούλης, με την πενθήμερη εργασία θα προκύψει μείζον πρόβλημα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αφού το υπάρχον προσωπικό στη Ρόδο, δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών. Τα τελευταία χρόνια, τα ξενοδοχεία του νησιού προσλαμβάνουν εργαζόμενους και από άλλες περιοχές της χώρας και πάλι όμως οι ανάγκες καλύπτονται οριακά.
«Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού, δεν θα αναγνωρίζεται η έκτη και έβδομη ημέρα εργασίας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μία κλαδική σύμβαση που δεν θα προβλέπει την εξαήμερη και επταήμερη εργασία. Εάν εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, θα μειωθούν σημαντικά τα έσοδα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Θα υπάρξουν δε προβλήματα με την κάλυψη των αναγκών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αφού και με την επταήμερη εργασία δεν επαρκούσε το προσωπικό στη Ρόδο», είπε ο κ. Σταμούλης.
Επιπλέον, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου, ζητούν να εφαρμόζεται ο νόμος που προβλέπει ότι το μισάωρο διάλειμμα περιλαμβάνεται στο οκτάωρο της καθημερινής τους απασχόλησης. Επίσης ζητούν αύξηση μισθών κατά 12% σε βάθος τριετίας (4% κάθε χρόνο).
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις του τοπικού σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων και σύμφωνα με τους εκπρόσωπούς του, δεν θα αποδεχθούν την νέα συλλογική σύμβαση εργασίας εάν δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους. Οι εργαζόμενοι, φέρονται αποφασισμένοι για δυναμικές κινητοποιήσεις.
Σημειώνεται ότι την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας πρόκειται να καταγγείλει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ολομέλειας την 5η Δεκεμβρίου 2019.
«Μετά από απόφαση της ολομέλειας θα προχωρήσουμε σε καταγγελία της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Στόχος είναι να υπάρξει πρόσκληση σε διάλογο για την κατάρτιση και υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης. Καταφέραμε να καταλήξουμε σε συλλογική σύμβαση εργασίας το 2014. Θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στον Τουρισμό-Επισιτισμό), Παναγιώτης Κούκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου