Ρεπορτάζ

Στα δικαστήρια επιχειρηματίες της Παλιάς Πόλης: Μάχη για την κοινόχρηστη είσοδο και τις ταμπέλες

• Αύριο συζητείται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκε κατά επιχειρηματία, με καταγγελίες για κατάληψη δημόσιου χώρου, αυθαίρετες κατασκευές και προσβολή προσωπικότητας

Αύριο αναμένεται να συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου μια ιδιαίτερα τεταμένη υπόθεση, με αιχμές για παράνομες ενέργειες, προσβολές και οικονομική ζημία επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον ιστορικό πυρήνα της Μεσαιωνικής Πόλης.
Πρόκειται για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν τέσσερις αιτούντες, μεταξύ αυτών δύο ιδιοκτήτες καταστημάτων και μια εταιρεία, εναντίον ενός άλλου επιχειρηματία, της εταιρείας του και συγγενικού του προσώπου, με επίκεντρο την αυθαίρετη κατάληψη δημόσιου χώρου και την παράνομη τοποθέτηση πινακίδων, ιμάντων και τραπεζοκαθισμάτων μπροστά από καταστήματα άλλων επιχειρηματιών και το ΑΤΜ τράπεζας.
Το ιστορικό της έντασης
Η σύγκρουση, που ξεκινά από το 2017, έχει πυκνώσει τα τελευταία χρόνια με επανειλημμένες νομικές προσφυγές. Οι αιτούντες καταγγέλλουν ότι ο καθ’ ού έχει μετατρέψει κοινόχρηστο τμήμα μπροστά από ΑΤΜ και είσοδο καταστημάτων σε προέκταση της επιχείρησής του, χωρίς άδεια από τον Δήμο Ρόδου και χωρίς έγκριση από την τράπεζα.
Οι ενέργειες που καταγγέλλονται περιλαμβάνουν:
• Τοποθέτηση ιμάντων και πινακίδων με λογότυπα τραπεζικού ιδρύματος, χωρίς άδεια ή επίσημη έγκριση.
• Χρήση δημόσιου χώρου με τραπέζια και σκαμπό, τα οποία παρεμποδίζουν την πρόσβαση σε παρακείμενες επιχειρήσεις.
• Απόπειρες αποκλεισμού από κοινόχρηστους χώρους, όπως σκάλες και δώματα.
• Λεκτικές και σωματικές προσβολές, ακόμα και χειρονομίες κατά γυναικών επιχειρηματιών, σύμφωνα με τις καταγγελίες.
ΑΤΜ Eurobank στο επίκεντρο
Στο κέντρο της διαμάχης βρίσκεται και η περιοχή γύρω από το ΑΤΜ της Eurobank, το οποίο είναι εγκατεστημένο επί δεκαετίες στον συγκεκριμένο χώρο κατόπιν μίσθωσης. Οι αιτούντες υποστηρίζουν ότι τοποθετήθηκαν διαφημιστικές πινακίδες με το σήμα της τράπεζας από τον καθ’ ού, χωρίς άδεια και χωρίς επίσημα χαρακτηριστικά της Eurobank. Η ίδια η τράπεζα φέρεται να έχει αποστείλει γραπτή διαβεβαίωση ότι δεν ενέκρινε ποτέ την ενέργεια και ζήτησε από τον εμπλεκόμενο την απομάκρυνση των υλικών.
Δικαστική διαδρομή και προσωρινές διαταγές
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εν λόγω πλευρές φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες. Το 2022 και το 2024 είχαν ήδη εκδοθεί προσωρινές διαταγές υπέρ των αιτούντων, με το δικαστήριο να απαγορεύει συγκεκριμένες ενέργειες του επιχειρηματία, όπως τον αποκλεισμό πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους.
Ωστόσο, οι αιτούντες επισημαίνουν ότι οι παραβάσεις συνεχίζονται, και ότι οι νέες ενέργειες προκαλούν άμεση οικονομική ζημία και δυσφήμιση σε μία περιοχή υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας, όπως η Παλιά Πόλη.
Αιτήματα προς το δικαστήριο
Με τη νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητείται:
• Να απαγορευθεί κάθε είδους κατάληψη δημόσιου χώρου με τραπεζοκαθίσματα, πινακίδες, βαρέλια ή άλλες κατασκευές.
• Να διαταχθεί η άμεση απομάκρυνση όλων των τοποθετημένων αντικειμένων που σχετίζονται με τις εταιρείες των καθ’ ών.
• Να εκδοθεί προσωρινή διαταγή για αποφυγή περαιτέρω ενεργειών μέχρι την τελική απόφαση.
• Να επιβληθούν χρηματικές ποινές και προσωπική κράτηση για κάθε παραβίαση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου