Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες, μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση της Ανακρίτριας Υπηρεσίας και του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, δύο Ουκρανοί, ηλικίας 29 και 28 ετών, κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στην χώρα και παράνομη μεταφορά και διακίνηση στην χώρα παράτυπων μεταναστών.
Οι δύο κατηγορούμενοι συνελήφθησαν την 18η Ιουλίου 2019 και περί ώραν 21:30 στην θαλάσσια περιοχή νότια νήσου Καρπάθου από Λιμενικούς.
Συγκεκριμένα, την 18η Ιουλίου 2019 και περί ώρα 20:15 το Λιμενικό ενημερώθηκε τηλεφωνικά για ύπαρξη
σκάφους σε δυσχερή θέση στην θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Καρπάθου.
Την 21:30 σκάφος του λιμενικού
εντόπισε ένα ιστιοφόρο σκάφος με όνομα «DUDO», Σημαίας Τουρκίας, χρώματος λευκού, εννέα μέτρων στην ανωτέρω περιοχή, με προσδεμένη σε αυτό μία
πνευστή βοηθητική λέμβο, στην οποία επέβαιναν συνολικά δεκαπέντε άτομα, εκ των οποίων δεκατρείς
άνδρες Ιρακινοί και οι δύο Ουκρανοί καθ’ υπόδειξη διακινητές-κυβερνήτες.
Κατά την προανάκριση οι παράτυποι μετανάστες
δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν το σκάφος, καθώς και τους δύο κυβερνήτες-διακινητές.
Απολογούμενοι, ο πρώτος κατέθεσε ότι την 27η Μαΐου 2019 μετέβη στην Κωνσταντινούπολη και εν συνεχεία στο Μποντρούμ για διακοπές και παρέμεινε εκεί για 4ήμερο. Εκεί συνάντησε τον δεύτερο. Μετέβησαν σε ένα μπαρ και εκεί γνώρισαν ένα άτομο ονόματι Arsen, ηλικίας 35 ετών περίπου ο οποίος τους πρότεινε να πάνε μια βόλτα με το σκάφος του στην Ελλάδα ή στην Ιταλία.
Υποστήριξε ότι ο Arsen υπό την απειλή πιστολιού τους υποχρέωσε να κάνουν το ταξίδι, ενώ κάποιοι επιβαίνοντες σ’ αυτό που κρατούσαν μαχαίρια και βαριοπούλες τούς εξανάγκασαν να συνεχίσουν το ταξίδι, ενώ του υποδείκνυαν την πορεία με κινητό τηλέφωνο.
Ο δεύτερος υποστήριξε ότι το ίδιο άτομο τους προσέφερε 10.000 δολάρια στον καθένα και ενώ στην αρχή νόμιζαν ότι τους έκανε πλάκα ακολούθως τους εξανάγκασε να κάνουν το ταξίδι υπό την απειλή όπλου.
Ως συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορούμενων παρέστη η δικηγόρος κ. Εφη Τσατταλιού.
-Στον εντοπισμό και τη διάσωση επτά αλλοδαπών προέβη, πρωινές ώρες της Δευτέρας, πλήρωμα περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Συγκεκριμένα, πλήρωμα ανωτέρω σκάφους, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή “ ΑΜΜΟΓΛΩΣΑ” νήσου Κω, πνευστή λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το πλήρωμα του σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Κω.
Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Κω.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ