ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσαβούσογλου: «Περιμένουμε να παραδώσουν τους προδότες»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
οκτω

Κλι­μα­κώ­νει τις πιέσεις της προς την Αθήνα η κυβέρ­νηση της Τουρ­κίας, με αφορμή την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρα­τιω­τι­κών που κατέ­φυ­γαν με ελι­κό­πτερο στην Αλε­ξαν­δρού­πολη και ζήτησαν πολι­τικό άσυλο από την Ελλάδα, την επαύ­ριον της απο­τυ­χη­μέ­νης από­πει­ρας πρα­ξι­κο­πή­μα­τος στη χώρα τους. Μετά τον πρέσβη της Τουρ­κίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, τη σκυτάλη παρέ­λαβε χθες ο ίδιος ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου, για να ζητήσει την έκδοση των οκτώ στρα­τιω­τι­κών, οι οποίοι κατη­γο­ρού­νται για συμ­με­τοχή στην από­πειρα ανα­τρο­πής της εκλεγ­μέ­νης τουρ­κι­κής κυβέρ­νη­σης.

«Οι πρα­ξι­κο­πη­μα­τίες ζητούν πολι­τικό άσυλο. Αλλά δεν νοείται πολι­τικό άσυλο για πρα­ξι­κο­πη­μα­τίες», δήλωσε ο επι­κε­φα­λής της τουρ­κι­κής διπλω­μα­τίας, στη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης που παρα­χώ­ρησε στο κρατικό τηλε­ο­πτικό δίκτυο TRT, για να προ­σθέ­σει: «Αυτό που περι­μέ­νουμε από τις ελλη­νι­κές αρχές είναι να συνερ­γα­στούν (με την Τουρκία) και να μας παρα­δώ­σουν αυτούς τους προ­δό­τες».

Ο Τούρκος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών δεν ανα­φέρ­θηκε στη διάρ­κεια της προ­α­να­φερ­θεί­σας συνέ­ντευ­ξης, στις περι­πλο­κές που προ­κά­λεσε στην εξέταση του τουρ­κι­κού αιτή­μα­τος για έκδοση των οκτώ στρα­τιω­τι­κών η ανα­κί­νηση θέματος επα­να­φο­ράς της θανα­τι­κής ποινής από τον πρόεδρο της χώρας, Ταγίπ Ερντο­γάν, όπως επίσης η ανα­στολή της Ευρω­παϊ­κής Σύμβαση Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των στο πλαίσιο της κήρυξης κατά­στα­σης εκτά­κτου ανάγκης, που απο­φά­σισε η τουρ­κική κυβέρ­νηση.

Την περα­σμένη Τρίτη, ο πρε­σβευ­τής της Τουρ­κίας στην Ελλάδα, Κερίμ Ουράς, είχε προ­κα­λέ­σει ανη­συ­χία στην Αθήνα όταν, στη διάρ­κεια έκτα­κτης συνέ­ντευ­ξης Τύπου, είχε προει­δο­ποι­ή­σει σε αυστηρό ύφος ότι τυχόν μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρα­τιω­τι­κών «δεν θα βοη­θή­σει καθόλου» τις διμε­ρείς σχέσεις μεταξύ των δύο γει­τό­νων. Στην ίδια συνέ­ντευξη Τύπου, ο κ. Ουράς είχε χαρα­κτη­ρί­σει «λάθος» το γεγονός ότι οι ελλη­νι­κές αρχές επέ­τρε­ψαν την προ­σγεί­ωση του τουρ­κι­κού, μαχη­τι­κού ελι­κο­πτέ­ρου στην Ελλάδα. Μετά τις αντι­δρά­σεις που προ­κά­λεσε η τοπο­θέ­τησή του, ο κ. Ουράς έκανε λόγο για παρερ­μη­νεία των δηλώ­σεών του, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι ως πρε­σβευ­τής έχει καθήκον να μεριμνά για τη στα­θε­ρό­τητα και τη βελ­τί­ωση των διμερών σχέσεων.

Μήνυμα προς ΗΠΑ

Στην ίδια, χθεσινή συνέ­ντευξή του, ο Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου ανα­φέρ­θηκε και στο θέμα της έκδοσης του Φετου­λάχ Γκιου­λέν από τις ΗΠΑ, τονί­ζο­ντας ότι η Αγκυρα ανα­μέ­νει «απτά απο­τε­λέ­σματα» από την Ουά­σιγ­κτον. Η Τουρκία έχει κατα­θέ­σει επίσημο αίτημα έκδοσης του Γκιου­λέν, τον οποίο κατη­γο­ρεί ως ιθύ­νο­ντα νου του απο­τυ­χη­μέ­νου πρα­ξι­κο­πή­μα­τος και έχει δια­βι­βά­σει στο αμε­ρι­κα­νικό υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης το σχετικό υπο­στη­ρι­κτικό υλικό. Ο Αμε­ρι­κα­νός αντι­πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν δια­βε­βαί­ωσε, στη διάρ­κεια τηλε­φω­νι­κής επι­κοι­νω­νίας, τον Τούρκο πρω­θυ­πουργό Μπιναλί Γιλ­ντι­ρίμ ότι το τουρ­κικό αίτημα θα μελε­τη­θεί επι­στα­μέ­νως, το ταχύ­τερο δυνατόν.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.