ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα παράπονα των Ευρωπαίων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ταβέρνα

Το 50,7% αφορά σε εστια­τό­ρια, ξε­νο­δο­χεία και υπη­ρε­σί­ες πα­ρο­χής κα­τα­λύ­μα­τος – Ποια τα πα­ρά­πο­να των Ελ­λή­νων στους ξέ­νους

Εκ­δή­λω­ση με θέμα «Συ­μπλή­ρω­ση 10 χρό­νων λει­τουρ­γί­ας του Δι­κτύ­ου Ευ­ρω­παϊ­κών Κέ­ντρων Κα­τα­να­λω­τή της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής – Πα­ρου­σία και προ­ο­πτι­κές του θε­σμού στην Ελ­λά­δα» πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σή­με­ρα με αφορ­μή τη συ­μπλή­ρω­ση 10 χρό­νων λει­τουρ­γί­ας του Δι­κτύ­ου Ευ­ρω­παϊ­κών Κέ­ντρων Κα­τα­να­λω­τή της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, από το Ευ­ρω­παϊ­κό Κέ­ντρο Κα­τα­να­λω­τή Ελ­λά­δας και την Ανε­ξάρ­τη­τη Αρχή «Συ­νή­γο­ρος του Κα­τα­να­λω­τή».

Τι δεί­χνουν τα στα­τι­στι­κά στοι­χεία

Σύμ­φω­να με τα στα­τι­στι­κά στοι­χεία οι χώρες που συ­γκε­ντρώ­νουν τα πε­ρισ­σό­τε­ρα πα­ρά­πο­να των Ελ­λή­νων κα­τα­να­λω­τών σχε­τι­κά με μία επι­χεί­ρη­ση που είχαν συ­ναλ­λα­γή είναι το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο 20,7%, η Γερ­μα­νία 16,2%, η Ιτα­λία 12,7%, η Κύ­προς 12,1% και η Ισπα­νία 11,2%. Από άλ­λους ευ­ρω­παί­ους κα­τα­να­λω­τές σχε­τι­κά με προ­βλή­μα­τα που είχαν στη συ­ναλ­λα­γή τους με επι­χεί­ρη­ση εγκα­τε­στη­μέ­νη στην Ελ­λά­δα πρώ­τοι έρ­χο­νται οι Σου­η­δοί 15,4%, ακο­λου­θούν οι βέλ­γοι 11,4%, Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο 11,2%, Γερ­μα­νία 9,1% και Νορ­βη­γία 7,6%.

Οι πέντε κυ­ριό­τε­ροι το­μείς πα­ρα­πό­νων από Έλ­λη­νες κα­τα­να­λω­τές είναι: με­τα­φο­ρές 37,9%, ανα­ψυ­χή και πο­λι­τι­σμός 17,5%, επι­κοι­νω­νία 13,3%, εστια­τό­ρια ξε­νο­δο­χεία και υπη­ρε­σί­ες κα­τα­λύ­μα­τος 6,1% και έν­δυ­ση υπό­δη­ση 5,2% ενώ αλ­λά­ζει η σύν­θε­ση στα πα­ρά­πο­να των ευ­ρω­παί­ων προς ελ­λη­νι­κές επι­χει­ρή­σεις. Το 50,7% αφορά σε εστια­τό­ρια, ξε­νο­δο­χεία και υπη­ρε­σί­ες πα­ρο­χής κα­τα­λύ­μα­τος, οι με­τα­φο­ρές απο­τε­λούν το 32,7% των πα­ρα­πό­νων, η κα­τη­γο­ρία ανα­ψυ­χή και ο πο­λι­τι­σμός απο­τε­λούν το 5,2% , έν­δυ­ση και υπό­δη­ση 1,7% και επι­κοι­νω­νία 1,5%.

Η Δέ­σποι­να Σπα­νού, διευ­θύ­ντρια του τομέα Κα­τα­να­λω­τών, στη Γε­νι­κή Διεύ­θυν­ση Δι­καιο­σύ­νης και Κα­τα­να­λω­τών της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής ανέ­φε­ρε ότι για τις δια­συ­νο­ρια­κές συ­ναλ­λα­γές 300.000 κα­ταγ­γε­λί­ες από κα­τα­να­λω­τές έχουν δια­χει­ρι­στεί τα ευ­ρω­παϊ­κά κέ­ντρα κα­τα­να­λω­τών από το 2005 μέχρι το 2015 με το ηλε­κτρο­νι­κό εμπό­ριο να είναι ο πρώ­τος το­μέ­ας πα­ρα­πό­νων και τις τα­ξι­διω­τι­κές υπη­ρε­σί­ες να απο­τε­λούν το ένα τρίτο του συ­νό­λου των κα­ταγ­γε­λιών.

Υπεν­θύ­μι­σε ότι υπάρ­χει δω­ρε­άν εφαρ­μο­γή για κι­νη­τά και στα ελ­λη­νι­κά που βοηθά πολύ τους κα­τα­να­λω­τές όταν τα­ξι­δεύ­ουν στο εξω­τε­ρι­κό για τα δι­καιώ­μα­τα που έχουν και πρέ­πει να διεκ­δι­κή­σουν.

Όπως είπε η ίδια, για την εξω­δι­κα­στι­κή επί­λυ­ση των κα­τα­να­λω­τι­κών δια­φο­ρών, από την αρχή του 2016 όσοι πραγ­μα­το­ποιούν δια­δι­κτυα­κές αγο­ρές θα επι­λύ­ουν τις δια­φο­ρές τους μέσω μίας ενιαί­ας ευ­ρω­παϊ­κής πλατ­φόρ­μας για την επί­λυ­ση των κα­τα­να­λω­τι­κών δια­φο­ρών ηλε­κτρο­νι­κά πλέον και σε αυτό το πλαί­σιο εντάσ­σε­ται και το Ευ­ρω­παϊ­κό Κέ­ντρο Κα­τα­να­λω­τή Ελ­λά­δος.

Επί­σης υπο­γράμ­μι­σε ότι μόνο 15% των πο­λι­τών στην ΕΕ αγο­ρά­ζει μέσω δια­δι­κτύ­ου από άλλη χώρα και μόνο 7% των μι­κρο­με­σαί­ων με­τέ­χουν σε αυτή την αγορά.

Η Αθηνά Κο­ντο­γιάν­νη, ανα­πλη­ρώ­τρια Συ­νή­γο­ρος του Κα­τα­να­λω­τή, Διευ­θύ­ντρια Ε.Κ.Κ. Ελ­λά­δας ανέ­φε­ρε ότι το 2014 έκλει­σε με δι­πλα­σια­σμό των ανα­φο­ρών σε σχέση με το 2013. Σε από­λυ­τα με­γέ­θη οι κα­ταγ­γε­λί­ες είναι πολύ μι­κρός αριθ­μός που δεί­χνει την ποιό­τη­τα των υπη­ρε­σιών και ότι στα μέσα Ιου­λί­ου θα γίνει κα­μπά­νια στο αε­ρο­δρό­μιο Ελευ­θέ­ριος Βε­νι­ζέ­λος για την ενη­μέ­ρω­ση των επι­βα­τών και θα υπο­γρα­φεί πρω­τό­κολ­λο συ­νερ­γα­σί­ας με διά­φο­ρους εμπο­ρι­κούς κλά­δους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.