Ειδήσεις

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι

Η αυξημένη ζήτηση σε σχέση με τη μειωμένη προσφορά αμνοεριφίων, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για διαμόρφωση υψηλών τιμών, τέτοιων που όλη η εφοδιαστική αλυσίδα, από τον κτηνοτρόφο μέχρι τον τελικό καταναλωτή είχε χρόνια να δει.

Οι εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν ενόψει του Καθολικού Πάσχα «αφαίρεσαν» από την εσωτερική αγορά έναν μεγάλο όγκο αρνιών και κατσικιών, κυρίως προς Ισπανία και Ιταλία, όπου, μάλιστα προτιμώνται τα μικρά σφάγια. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Ορθόδοξο Πάσχα είναι αργά φέτος, δημιουργεί μια ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη σε μικρά σφάγια και στην εγχώρια αγορά.

Οι τιμές μέχρι και σήμερα Παρασκευή, μια εβδομάδα πριν το κλείσιμο ουσιαστικά της πασχαλινής αγοράς, ανεβαίνουν από μέρα σε μέρα και τα παζάρια καλά κρατούν και θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή πριν το Μεγάλο Σάββατο, για τα ελάχιστα αρνιά και κατσίκια που έχουν ακόμη στα χέρια τους διαθέσιμα οι παραγωγοί.

Στα 12,8 ευρώ στη λιανική
Όπως είπε, μιλώντας στον ot.gr, ο Δημήτρης Μόσχος, κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, ήδη σήμερα οι τιμές παραγωγού έφτασαν σε 6,8 ευρώ το κιλό για το κατσίκι και 6,7 ευρώ για το αρνί, ενώ έχουν κλειστεί και συμφωνίες στα 7 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, όπως τόνισε, οι κτηνοτρόφοι όχι μόνο δεν περιμένουν να δουν κάποιο σημαντικό όφελος στο εισόδημά τους από αυτές τις τιμές, αλλά κάποιοι έχουν ήδη αρηνητικό πρόσημο, λόγω της εκτίναξης των τιμών στις ζωοτροφές που φτάνουν κοντά στο 40%. «Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί οι οποίοι προκειμένου να γλυτώσουν το κόστος εκτροφής πούλησαν στη διάρκεια του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και μέχρι μέσα Μαρτίου πολλά ζώα, με εξευτελιστικές τιμές ζώντος βάρους ακόμα και στα 1,8 ευρώ το κιλό σε εμπόρους, οι οποίοι τώρα όπως διαμορφώνεται η ζήτηση θα θησαυρίσουν», υπογράμμισε ο κ. Μόσχος.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), Σταύρος Πέρρος, αναφέρει ότι οι τιμές λιανικής με βάση τη χονδρική τιμή, διαμορφώνονται με τα σημερινά δεδομένα σε 11,80 ευρώ το κιλό με κεφάλι και 12,80 ευρώ το κιλό χωρίς κεφάλι. «Εμείς αγοράζουμε προς 8,3 ευρώ το κιλό», είπε, χωρίς να αποκλείει τις επόμενες μέρες να ανέβουν κι άλλο οι τιμές όσο κλιμακώνεται η ζήτηση και η διαθεσιμότητα περιορίζεται. Ο ίδιος έκανε λόγο για σαφή εικόνα έλλειψης ελληνικών αμνοεριφίων φέτος, γεγονός το οποίο οδήγησε σε αυξημένες εισαγωγές κυρίως από τη Ρουμανία.

Οι επίσημες τιμές των χονδρεμπόρων που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) αποτυπώνουν τη φετινή τάση μεγάλης ζήτησης. Είναι ενδεικτικό ότι τα αρνιά γάλακτος σήμερα Παρασκευή πωλούνταν το πρωί προς 7,5-8,2 ευρώ το κιλό έναντι 6,3-6,8 ευρώ το κιλό και τα μεγαλύτερα από 14 κιλά 6-7 ευρώ το κιλό έναντι 5,8-5,9 ευρώ το κιλό την αντίστοιχη ημερομηνία πέρσι. Τα κατσίκια πωλήθηκαν σήμερα προς 7,5-8,5 ευρώ το κιλό έναντι 6-6,5 ευρώ πέρσι. Τα αρνιά Ρουμανία σήμερα στα 7,3-7,8 ευρώ έναντι 6,5-6,8 ευρώ το κιλό πέρσι.

Έλεγχοι για κερδοσκοπικές πρακτικές
Μέσα στο κλίμα έλλειψης ελληνικών αμνοεριφίων που παρατηρείται φέτος, κύκλοι της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυξημένα φαινόμενα απόπειρας «βαφτίσματος» εισαγόμενων ως ελληνικών.

Τις προηγούμενες μέρες συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ομάδα εργασίας  για τον συντονισμό των ελέγχων εισαγομένων αμνοεριφίων και αυγών κατά την περίοδο του Πάσχα, με στόχο την αποτροπή του φαινομένου των «ελληνοποιήσεων».

Στην ομάδα εργασίας, που είναι δεκαπενταμελής, μετέχουν στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, της γενικής διεύθυνσης Τελωνείων, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, της γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών.

Θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα, ζώντα και σφάγια, αμνοερίφια τόσο στις πύλες εισόδου στη βόρεια συνοριογραμμή της χώρας μας, από τον Νομό Έβρου έως τον Νομό Φλώρινας  (Νέος Καύκασος, Εύζωνοι, Ορμένιο, Νυμφαίο, Προμαχώνας, Εξοχή, Κυπρίνος), όσο και καθ’ όλη τη «διαδρομή» τους εντός της επικράτειας (εθνικό οδικό και παράπλευρο οδικό δίκτυο) μέχρι και τον τελικό παραλήπτη (κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, σφαγεία, αγορές, κρεοπωλεία και Super Market, βιομηχανίες κρέατος).

Πηγή: ΟΤ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου