Για τη σπουδαιότητα της διοργάνωσης αλλά και για την πολύ καλή δουλειά που κάνει ο «Ιππότης» αναφέρθηκαν οι διοργανωτές του Αιγαιοπελαγίτικου πρωταθλήματος σκακιού που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ξενοδοχείο Blue Sky. Η συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και όσοι θέλουν μπορούν να απολαύσουν από κοντά τις προσπάθειες των συμμετεχόντων. Οι αγώνες θα διαρκέσουν μέχρι και την προσεχή Κυριακή.
Νίκος Βασιλακάκης (υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων «Ιππότη»):
«Το Αιγαιοπελαγίτικο πρωτάθλημα σκάκι που διοργανώνεται από τον Ιππότη, περιλαμβάνει το ομαδικό πρωτάθλημα, το ομαδικό κύπελλο και το πρωτάθλημα Παίδων και Κορασίδων. Οι αγώνες είναι ελεύθεροι για το κοινό. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Μιχάλη Δρακιού. Η Περιφέρεια μας βοήθησε με την αγορά ηλεκτρονικών σκακιερών. Είναι πρώτη φορά που οι αγώνες θα μεταδίδονται μέσω internet σε πραγματικό χρόνο. Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Δρακιού γιατί χρηματοδότησε τη διαμονή σχεδόν όλων των αθλητών με το ποσό των 9.000 ευρώ. Είναι κοντά μας από τη στιγμή που μας γνώρισε συμμετέχοντας ακόμα και στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που είχαμε εδώ τον Οκτώβριο του 20143. Η συμβολή του στο σκάκι είναι σημαντική. Σε ότι έχει να κάνει με τους αγώνες, έχουμε στη Ρόδο όλα τα νησιά του Αιγαίου με εξαίρεση το Βόρειο όπου λόγω προβλημάτων κυρίως σε θέματα συγκοινωνιών δεν μπόρεσαν να έρθουν. Τα νησιά μας δεν έχουν σύνδεση, οπότε η Χίος, η Μυτιλήνη και η Σάμος δεν κατάφεραν να έρθουν. Είναι ένα θέμα που πρέπει να δει η πολιτεία. Το σκάκι είναι ένα άθλημα που συνδυάζει και την τέχνη και το παιχνίδι».
Βαγγέλης Μιχελάκης (πρόεδρος συλλόγου «Ιππότης»): «Θα πρέπει εκτός από την Περιφέρεια και τον κ. Δρακιού, να ευχαριστήσουμε και την Blue Star που πρόσφερε 50% έκπτωση στην μετακίνηση των αθλητών. Επίσης να ευχαριστήσουμε τους δημοσιογράφους για τη στήριξη σε ότι κάνουμε αλλά και τα μέλη του συλλόγου που όπως πάντα εργάστηκαν αφιλοκερδώς με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για το σκάκι και την διάδοση του. Ο σύλλογος μας δεν έχει πολλά χρόνια ζωής. Ιδρύθηκε μόλις το 2008. Παρόλα αυτά η Ομοσπονδία μας έδειξε την εμπιστοσύνη της από τον πρώτο κιόλας καιρό αναθέτοντας μας το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Αργότερα μας εμπιστεύθηκαν και οι τοπικοί άρχοντες και μας παραχώρησαν μια πολύ όμορφη αίθουσα με αποτέλεσμα ο σύλλογος να αρχίσει να αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο τα μέλη του. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 200 μαθητές. Έχουμε ανοίξει τρια περιφερειακά τμήματα σε Ιαλυσό, Κρεμαστή και Αφάντου και συνεχίζουμε. Δεν βάζουμε όριο να πούμε ότι μέχρι εδώ είμαστε ικανοποιημένοι».
Παναγιώτης Φρετζάς (πρόεδρος Τοπικής Επιτροπής σκακιστικών σωματείων Αιγαίου):
«Να ξεκινήσω με τις αυτονόητες ευχαριστίες προς την Περιφέρεια που αυτή τη στιγμή, μετά τις περικοπές στις επιχορηγήσεις της Ομοσπονδίας είναι ουσιαστικά το μοναδικό στήριγμα μας. Δεν υπάρχει άλλο στήριγμα αυτή τη στιγμή για τους συλλόγους. Η Ομοσπονδία αντιμετωπίζει πλέον προβλήματα επιβίωσης. Τι αγωνιστικό προγραμματισμό να κάνει εξάλλου όταν παίρνει 95.000 ευρώ το χρόνο; Την επιτυχία της διοργάνωσης εδώ στη Ρόδο την εγγυώνται και οι προηγούμενες πολύ επιτυχημένες διοργανώσεις που έκανε ο Ιππότης. Ήταν διοργανώσεις που πραγματικά δεν είχαν κανένα ψεγάδι. Σαν Τοπική Επιτροπή πρέπει να προβληματιστούμε με την αποχή κάποιων ομάδων από το Βόρειο Αιγαίο και να βρούμε λύσεις. Είτε χρηματοδότηση των συλλόγων μέσω της επιτροπής ή από ιδιωτική πρωτοβουλία ή απ’ όπου αλλού ήθελε προκύψει. Είτε αλλάζοντας τον αγωνιστικό μας προγραμματισμό για να βρούμε κάποιες λύσεις που ίσως θα ήταν οικονομικότερες για τους συλλόγους μας. Οι εποχές είναι πολύ δύσκολες αλλά δεν τα παρατάμε».
Γιάννης Αντωνιάδης (επικεφαλής διαιτητής): «Πράγματι με 95.000 ευρώ η Ομοσπονδία δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Θεωρούμε ότι πρωτοβουλίες σαν αυτή του Ιππότη είναι πολύ σημαντικές. Το σκάκι θα μπορέσει να κρατηθεί μόνο αν γίνει δουλειά βάσης στα σχολεία. Αν καταφέρουμε να μπούμε στα σχολεία τότε θα είναι εφικτό το σκάκι να κρατηθεί σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Οι αγώνες είναι εξαιρετικοί όπως και ο χώρος που πραγματοποιούνται. Οι αγώνες θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή το πρωί».
Ηλίας Κουρδουνάκης (σκακιστής και συγγραφέας): «Είμαι αναλυτής όλων των παικτών και όλων των ομάδων. Είναι μια βασική λειτουργία όλου του αθλητισμού η δημιουργική αυτοκριτική που προσπαθούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Δίνουμε τη δυνατότητα της άμεσης ανάλυσης των παρτίδων αμέσως μετά τη λήξη τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να κάνουμε αυτοκριτική αμέσως μετά την εμπειρία που έχουμε ζήσει. Αυτό που επίσης είναι σημαντικό είναι ότι γίνεται η ανάλυση των παικτών μαζί. Και των νικητών και των ηττημένων μαζί. Για να δώσω μια καλύτερη εικόνα του τι σημαίνει αυτό, φανταστείτε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα που μόλις έχει τελειώσει, οι αντίπαλες ομάδες βλέπουν μαζί το φιλμ του αγώνα στα αποδυτήρια και ανταλλάσουν και συμβουλές μεταξύ τους. Ο αντίπαλος δηλαδή εκείνη τη στιγμή γίνεται συμπαίκτης και μας βοηθάει στη δική μας βελτίωση. Αυτό καλλιεργεί μια εντελώς διαφορετική αθλητική κουλτούρα και μια τελείως διαφορετική παραγωγική αντιμετώπιση του αθλητισμού ειδικά στις μικρές ηλικίες».
Το καλοσώρισμα της Περιφέρειας
«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το τμήμα Αθλητισμού καλοσωρίζουν στη Ρόδο όλες τις αποστολές που συμμετέχουν στο Αιγαιοπελαγίτικο τουρνουά σκάκι που συνδιοργανώνει με το σκακιστικό Όμιλο Ρόδου Ιππότη και είναι τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας και της Τοπικής Επιτροπής Σκακιστικών Σωματείων Αιγαίου. Οι αγώνες είναι ένα πολύ σημαντικό αθλητικό γεγονός για το νησί μας τόσο σε επίπεδο προβολής όσο και σε επίπεδο μετάδοσης σκακιστικών εμπειριών για τους ντόπιους αθλητές μας. Συμμετέχουν ομάδες από την Ικαρία, τη Σαντορίνη, τη Σύρο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κάλυμνο, τη Λέρο, την Κω και φυσικά τη Ρόδο με αθλητές που ξεπερνούν τους εκατόν πενήντα. Η Ρόδος αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως έχει τις δυνατότητες να φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις. Το τμήμα αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δια του εντεταλμένου Περιφερειακού συμβούλου, χρηματοδότησε τις διαμονές των αθλητών αλλά και την προμήθεια πέντε ηλεκτρονικών σκακιέρων για την πραγματικού χρόνου μετάδοση των αγώνων στο διαδίκτυο. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο δ.σ. του Ιππότη, διότι τα τελευταία χρόνια το επίπεδο στο σκάκι στη Ρόδο έχει αναβαθμιστεί και το άθλημα έχει αναπτυχθεί και διαδοθεί σε σημαντικό βαθμό και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι συμμετέχουν πάνω από 200 παιδιά στο σύλλογο».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ