Τοπικές Ειδήσεις

«Μικρό καλάθι» κρατάνε οι εστιάτορες της Ρόδου

Προβληματισμό εκφράζει ο κλάδος των εστιατόρων της Ρόδου, με αφορμή την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν. Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις σε τρόφιμα, υπηρεσίες και ενέργεια, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για κέρδη, φέτος.
Όπως δήλωσε προς την «δ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου κ. Γιάννης Κλούβας, αν και το 2022 ήταν μια πάρα πολύ καλή τουριστική σεζόν, ο κλάδος δεν κατάφερε να αποκομίσει κέρδη, ενώ για φέτος οι προσδοκίες είναι στα ίδια επίπεδα.
«Πέρσι η Ρόδος είχε μια πολύ καλή χρονιά σε αφίξεις και τουριστική κίνηση. Η σεζόν ήταν πολύ καλή και για την εστίαση. Ωστόσο, τα κέρδη που αναμέναμε (μετά και τα τρία χρόνια της πανδημίας που δεν είχαμε καθόλου δουλειά) τα χάσαμε λόγω των ανατιμήσεων στα προϊόντα, στα τρόφιμα, στην ενέργεια κ.λπ. που έφτασαν το 45% (!) ενώ εμείς αυξήσαμε τις τιμές μας, περίπου στο 10%. Όταν στο τέλος της χρονιάς, εμείς κάναμε… ταμείο, είδαμε ότι έμειναν πολύ λίγα».

Όπως επεσήμανε ο κ. Κλούβας, πολλά καταστήματα εστίασης (αμιγώς εστιατόρια) είτε αναγκάστηκαν να κλείσουν κατά την περίοδο της πανδημίας, είτε να αλλάξουν χρήση:
«Πολλά από τα καταστήματα εστίασης, αναγκάστηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, να αλλάξουν χρήση. Έτσι, μετατράπηκαν σε γρήγορο φαγητό (fast food) ή γυράδικα, ή καφέ και ντελίβερι. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις ελλείψεις σε προσωπικό. Αυτό ξεκίνησε από πέρσι και θα συνεχιστεί, όπως φαίνεται και φέτος. Αυτή την περίοδο που ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε επίσημα για την σεζόν λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει σε προσωπικό στα ξενοδοχεία, δεν μπορούμε να βρούμε εμείς προσωπικό. Τα ξενοδοχεία, έχουν την πολυτέλεια να μπορούν να προσφέρουν και καλούς μισθούς και διαμονή. Εμείς στην εστίαση, δεν μπορούμε να τα προσφέρουμε αυτά. Οπότε, είμαστε σε μειονεκτική θέση. Και αν επιλέξουν να έρθουν από άλλα μέρη της Ελλάδας για να δουλέψουν στην Ρόδο, δεν μπορούν να βρουν σπίτια για να μείνουν. Με το Airbnb, έχουν γίνει όλα τα σπίτια ενοικιαζόμενα και δεν μπορούν ούτε οι ντόπιοι να βρουν σπίτι για να νοικιάσουν (!). Καταλαβαίνετε ότι τελικά, το πρόβλημα είναι περίπλοκο» -ανέφερε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου, η κατάσταση με τα εστιατόρια –όπως έχει δημιουργηθεί- δεν είναι πλέον ομαλή: «Πολλά καταστήματα που είναι σε κεντρικά σημεία, γιγαντώθηκαν, ενώ τα πιο απομακρυσμένα έχουν πρόβλημα. Είναι γεγονός πως κάποιες επιχειρήσεις αποδυναμώθηκαν, γονάτισαν οικονομικά –άλλοι έκλεισαν, άλλοι άντεξαν. Δυστυχώς, άλλαξαν όλα. Μερικά μαγαζιά άλλαξαν χρήση, όπως είπα, και άλλα έγιναν ‘πολλαπλών’ χρήσεων. Δηλαδή προσφέρουν καφέ το πρωί, φαγητό μεσημέρι και ποτό το βράδυ –σαν νυχτερινά κέντρα. Αλλάζουν οι καιροί, αλλάζουν και οι συνήθειες. Ο καθένας κάνει το κουμάντο του. Υπάρχουν μαγαζιά που έχουν διαλέξει την πελατεία τους. Απευθύνονται σε συγκεκριμένες εθνικότητες, ή αναπτύσσουν δεσμούς φιλίας ώστε να πετύχουν τους πελάτες – repeaters. Υπάρχουν άλλα μαγαζιά που γίνονται ελκυστικά λόγω της παραλιακής θέσης που έχουν και άλλα που απλά περιμένουν να μπει κάποιος περαστικός. Όλα είναι στο πρόγραμμα!».
Σημειώνεται, ότι τα μέλη του Σωματείου αριθμούν σε 150 περίπου (εστιάτορες) στο νησί της Ρόδου που είναι ενεργοί και σταθεροί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου