Ρεπορτάζ

Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων 53 συμβασιούχων της ΔΕΥΑ Ρόδου

Με τις υπ’ αριθμ. 30, 31, 32 και 33/2023 αποφάσεις του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου απορρίφθηκαν και οι 4 αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων 53 συμβασιούχων της ΔΕΥΑ Ρόδου για την παραμονή στην εργασία τους.

Θυμίζουμε ότι με τρεις αποφάσεις το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου με την διαδικασία των εργατικών διαφορών απέρριψε ισάριθμες αγωγές που άσκησαν 14 συμβασιούχοι της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού και 40 της πρώην ΔΕΥΑ Αρχαγγέλου, που παραμένουν στην εργασία τους δυνάμει προσωρινών διαταγών.
Οι υπάλληλοι εξέθεσαν ότι καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της εργασιακής τους σχέσης, παρείχαν διαρκώς και αδιαλείπτως την εργασία τους, σταθερά πέντε ημέρες την εβδομάδα, με πλήρες ωράριο, πάντοτε ακολουθώντας τις οδηγίες και τις υποδείξεις των εκάστοτε προϊσταμένων τους, ως προς τον χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο παροχής εργασίας, για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών τους, τα έτη 2004 έως και 2005.
Συνεπεία της φύσης της εργασίας τους, μετά την συμπλήρωση διετίας πλήρους και διαρκούς παροχής των εργασιών τους, η σύμβασή τους μετετράπη από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Τονίζουν ότι η ΔΕΥΑ Ρόδου παρασυρόμενη από την εσφαλμένη πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προέβη στην άμεση λύση της εργασιακής τους σχέσης.
Θυμίζουμε ότι το VII Tμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε την αίτηση της ΔΕΥΑ Ρόδου για την ανάκληση της υπ’ αριθμ. 177/2019 Πράξης του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών στο VII Τμήμα, με την οποία δεν θεωρήθηκαν 5 χρηματικά εντάλματα πληρωμής προς εργαζόμενους, με το αιτιολογικό ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 13 του ν. 4483/2017 όπως αντικαταστάθηκε από τότε που ίσχυσε από το άρθρο 108 του ν. 4583/2018.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο έκρινε τις αγωγές μη νόμιμες και τις απέρριψε.
Για την 7η Απριλίου 2023 εχει προσδιοριστεί εξάλλου η εξέταση των 4 εφέσεων που άσκησαν 53 απολυμένοι συμβασιούχοι της ΔΕΥΑΡ, που είχαν προσληφθεί στις πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού και Αρχαγγέλου.
Οι αγωγές τους έχουν προσδιοριστεί για τον Απρίλιο του 2023.
Το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου έκρινε ότι δεν συντρέχει κατεπείγον καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα θα εκδικαστούν οι εφέσεις των υπαλλήλων πέραν του ότι η ΔΕΥΑΡ παρά την μη νόμιμη πρόσληψή τους συνέχισε να τους απασχολεί με δίμηνες συμβάσεις μέχρι τον Ιανουάριο του 2022.
Οι υπάλληλοι εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους κ.κ. Δήμο Μουτάφη και Παναγιώτη Δημητρόπουλο και η ΔΕΥΑ Ρόδου από τους δικηγόρους κ.κ. Ακη Δημητριάδη και Καλλιρόη Νικολιδάκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου