Τη σημασία και τον ρόλο της αναπτυξιακής εταιρείας Κ2 για τα νησιά που βρίσκονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους στόχους της, που είναι η προώθηση μεγάλων έργων και επενδύσεων από εταιρείες – κολοσσούς, ξεκαθάρισε στην συνέντευξη που παραχώρησε στη “δ” ο διευθύνων σύμβουλός της, κ. Νικόλαος Μπόνης.
Παράλληλα, μιλάει για την προσωπικότητα του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην εξωστρέφεια της περιοχής και την αξιοποίηση των σύγχρονων projects στην Ελλάδα, αλλά και για την ανάγκη να επανέλθουν στην Ρόδο, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
• Κύριε Μπόνη, πότε ξεκίνησε η λειτουργία της Κ2 και, μέχρι σήμερα, με τι έχει ασχοληθεί;
Η Κ2 ιδρύθηκε το 2021 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και από το Περιφερειακό Ταμείο. Είναι ένας αναπτυξιακός οργανισμός στο πλαίσιο της δημιουργίας ανάλογων οργανισμών από την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να καλύψουν τις αδυναμίες που έχει ο κρατικός μηχανισμός στην ευελιξία κάποιων πραγμάτων. Είναι μια Ανώνυμη Εταιρεία, αλλά έχουμε υποχρέωση να ανεβάζουμε στη “Διαύγεια” όλες τις πράξεις που γίνονται και ν’ ακολουθούμε κάποια πράγματα (π.χ. προσλήψεις) που δεν μπορούν να γίνουν, όπως στον ιδιωτικό τομέα. Συνεπώς, η Κ2 δημιουργήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να καλύψει κάποιο κενό που υπήρξε στην ευελιξία. Έχει αποδειχθεί ότι είναι καλό εργαλείο, διότι δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι καινοτομίες που έρχονται στη χώρα μας μέσα από την κυβέρνηση με εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν κ.λπ., έρχονται σ’ εμάς. Η Κ2 είναι μια εταιρεία η οποία ιδρύθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό: δηλαδή για να μπορέσει να “τρέξει” καινοτομίες και να εφαρμόσει πράγματα που δεν έχουμε στη χώρα μας. Εμείς ως Κ2 αναλάβαμε μετά από αίτημα που δεχθήκαμε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να τρέξουμε το πολύ μεγάλο έργο της ηλεκτροκίνησης και την υπηρεσία vehicle sharing «AstyGo» στην Αστυπάλαια (και σε όλο τον κόσμο) από τον όμιλο Volkswagen σε συνεργασία με την εταιρεία και τα συναρμόδια υπουργεία –κυρίως το Μεταφορών που για ό,τι χρειάστηκε έγινε με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς σε επίπεδο νομοθεσίας- να προχωρήσουμε σε αυτό το εγχείρημα. Καταφέραμε μέσα σε τρεις μήνες από την ημερομηνία που μας ανατέθηκε να το “τρέξουμε”, το στήσαμε, το νομοθετήσαμε και το λειτουργήσαμε.
• Μιλήστε μας γι’ αυτό το project στην Αστυπάλαια.
Το νησί της Αστυπάλαιας μεταμορφώθηκε σε ένα “πράσινο” νησί, με φωτοτοβολταϊκά πάρκα, με ανεμογεννήτριες. Σήμερα, έφτασε το 50% της παραγωγής να καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το υπόλοιπο κομμάτι που υπήρχε στο νησί, ήταν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε οι κάτοικοι να αντικαταστήσουν τα γηρασμένα αυτοκίνητα που λειτουργούν με θερμικό κινητήρα, από ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό έχει επιτευχθεί στο 50% περίπου στο νησί –αλλά το πρόγραμμα συνεχίζει να είναι ανοιχτό από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς υπάρχει, αφενός μια μεγαλύτερη επιδότηση σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, και αφετέρου μια επιδότηση από τον όμιλο Volkswagen. Επιπρόσθετα, έχει αντικατασταθεί το ένα ταξί που υπάρχει στο νησί με ηλεκτρικό όχημα, ενώ όλα τα οχήματα του Δήμου, του Λιμεναρχείου και της Αστυνομίας, είναι δωρεά από τον όμιλο Volkswagen και είναι ηλεκτρικά, ενώ το ασθενοφόρο του νησιού είναι το πρώτο στην Ευρώπη που είναι… ηλεκτρικό. Επίσης, υπάρχει ηλεκτροκίνηση στο νησί σε τρία σκέλη: το πρώτο το έχει η Κ2 -είναι μια υπηρεσία on demand αστικής μετακίνησης για κατοίκους και επισκέπτες, το δεύτερο είναι η ενοικίαση αυτοκινήτου με την ώρα και το τρίτο σκέλος είναι σκούτερ και ηλεκτρικά ποδήλατα, τα οποία μπορεί κάποιος να νοικιάσει μέσα από μια έξυπνη εφαρμογή και δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης στο νησί, με “πράσινη” ενέργεια. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα φωτοβολταϊκό σύστημα που έχουμε εγκαταστήσει στον χώρο που είναι το hub των αυτοκινήτων για συντήρηση και φόρτιση των οχημάτων διαθέτοντας καθαρή ενέργεια στην Αστυπάλαια. Σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι το νησί να φτάσει να λειτουργεί ολοκληρωτικά στο 100% με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η μετακίνηση να γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρικά οχήματα. Εμείς, καλύπτουμε όλο το φάσμα καθώς και την αστική μετακίνηση –η οποία, δυστυχώς στα μικρά νησιά μας, δεν υπάρχει. Σκοπός του αναπτυξιακού οργανισμού (Κ2) είναι αυτό το μοντέλο να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειάς μας. Αυτή την περίοδο, δουλεύουμε το ίδιο business plan σε ένα άλλο νησί (μεγαλύτερο από την Αστυπάλαια) στις Κυκλάδες.

• Από εκεί και πέρα, υπάρχει το μεγάλο project “Rhodes Co-Lab”. Θα ήθελα να μας μιλήσετε και γι’ αυτό.
Είναι γνωστό, ότι η Κ2 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει σε εξέλιξη και το μεγάλο εγχείρημα μαζί με την TUI, το γνωστό “Rhodes Co-Lab”, για τη Ρόδο. Είναι τεράστιο έργο, είναι ένας… παγκόσμιος πιλότος! Η αλήθεια είναι ότι ταξιδεύοντας σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, βλέπουμε ξενοδοχεία τα οποία είναι πιστοποιημένα από αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού κι έχουν το πιστοποιητικό της “sustainability”. Αυτό λοιπόν, θέλουμε να γίνει για όλο το νησί της Ρόδου. Αφορά σε ένα μεγάλο εγχείρημα με την TUI και την ΠΝΑι. Εμείς έχουμε εμπλακεί στη λειτουργία και στο στήσιμο, ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο και να μπορέσουμε να το κάνουμε πράξη. Υπάρχει ήδη άριστη συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, αλλά και τους υπόλοιπους φορείς του νησιού, οι οποίοι εμπλέκονται ενεργά, ώστε αυτό το εγχείρημα –που είναι το πρώτο στην Ευρώπη και αφορά στο νησί της Ρόδου- να γίνει πραγματικότητα. Το project ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια από την ΠΝΑι και η Κ2 ενεπλάκη στο μέτρο που μπορούμε να δώσουμε την ευελιξία που απαιτείται έχοντας το know how.
Όλα αυτά, γίνονται από εδώ, από τη Ρόδο, από την εταιρεία Κ2 που στεγάζεται στο Παλαιό Προξενείο, στο κέντρο της πόλης, το οποίο διατηρήσαμε σεβόμενοι την ιστορικότητα του χώρου.
Συνεπώς, η Κ2 είναι ένας οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κι έχει καταστεί το πρότυπο, αλλά και ο φορέας όλων των νέων τεχνολογιών και επενδύσεων που γίνονται στη χώρα. Μέσω της Κ2 μπορεί να επιτελεστεί αυτό που δεν μπορεί να κάνει η ΠΝΑι με άλλο τρόπο. Σημειώνεται πως όλοι οι αναπτυξιακοί οργανισμοί που έχουν ιδρυθεί, προσπαθούν να μάθουν πώς είναι δυνατόν να υλοποιηθούν έργα που έρχονται από παγκόσμιους κολοσσούς. Δεν είναι τυχαίο που ονόματα τεράστιου βεληνεκούς έρχονται να συνεργαστούν με την ΠΝΑι, ενώ την ίδια ώρα στην υπόλοιπη χώρα κάποιοι αναζητούν τρόπους να κάνουν κάτι ανάλογο. Εδώ, υπάρχει ένας άνθρωπος (ο περιφερειάρχης) και μία εταιρεία (η Κ2) που μπορούν να συνεννοηθούν με τέτοιες εταιρείες – κολοσσούς για να φέρουν εις πέρας, έργα που είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν με την υπάρχουσα ελληνική γραφειοκρατία.
Έχει σημασία να σημειώσουμε ότι η Κ2 έχει προϋπολογισμό, παίρνει χορηγίες από τις μεγάλες εταιρείες, αλλά δεν παίρνει χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα.
• Μιας και μιλάμε για την ανάπτυξη, θα ήθελα ένα σχόλιο για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στη Ρόδο.
Θα μιλήσω ως πολίτης και ως πρώην πρόεδρος του ΕΣΡ. Ο ΦΠΑ είναι κάτι το οποίο δικαιωματικά πρέπει να το έχει και η Ρόδος! Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δώσει πολλές μάχες για την επαναφορά του. Ωστόσο, το γεγονός πως επανήλθε σε κάποια νησιά αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να επανέλθει και στη Ρόδο. Σχετικά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο, δεν λειτούργησε όσον αφορά στις επιχειρήσεις. Για τους ιδιώτες, λειτούργησε προς την σωστή κατεύθυνση. Θα σας έλεγα ότι θα ήταν καλύτερο να μείνει το Μεταφορικό Ισοδύναμο όπως θεσπίστηκε για τους ιδιώτες και να επανέλθει ο μειωμένος ΦΠΑ στην “πηγή” –δηλαδή στις επιχειρήσεις. Όλα είναι αλληλένδετα και γνωρίζουμε πως οι αυξήσεις μετακυλίονται στην αγορά και στον καταναλωτή. Γι’ αυτό λέω ότι η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στη Ρόδο θα μπορούσε να επιλύσει πολλά προβλήματα και να μας κάνουν πιο ανταγωνιστικούς ακόμη και σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας.
• Θα ήθελα να σας ζητήσω ένα σχόλιο για τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Η παρουσία και η δραστηριότητά του έχει διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής μας;
Ασφαλώς. Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος διανύει την τρίτη θητεία του στην ΠΝΑι και, παράλληλα, εκπροσωπεί επάξια τη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως εκλέχθηκε στην προεδρία της ΕΝΠΕ, ενώ όλα τα σύγχρονα projects στην Ελλάδα έρχονται στο Νότιο Αιγαίο. Αυτό δεν είναι τυχαίο! Οφείλεται στον ίδιο τον Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης, τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των Ευρωπαίων. Συνεπώς εκπροσωπεί επάξια τον τόπο μας, και είναι αποτελεσματικότατος σε ό,τι κι αν αναλάβει.
















