Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Ούτε τα funds θέλουν πλειστηριασμούς- Σαχλαμάρες τα σενάρια για υποκλοπές- Σκληρή απάντηση σε Ερντογάν

Η ανάδειξη του θέματος των πλειστηριασμών, με αφορμή την απόπειρα έξωσης της συνταξιούχου δημοσιογράφου, Ιωάννας Κολοβού, φέρνει σε αμήχανη θέση την κυβέρνηση, η οποία χαράσσει την εξής γραμμή άμυνας:
Καταγγέλλει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετήθηκε η αγορά κόκκινων δανείων από funds, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας είναι η εξαίρεση, ότι και οι ίδιοι οι servicers θέλουν ρυθμίσεις και υπόσχεται αορίστως συνεννόηση με τις τράπεζες για την προστασία των συνεπών δανειοληπτών.

Στη γραμμή αυτή κινήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Πάτρα.

“Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να χάνει ένας άνθρωπος το σπίτι του σε πλειστηριασμό. Κάθε τέτοια περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται πιστεύω να σεβασμό και ευαισθησία. Όμως γνωρίζετε καλά ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό των κόκκινων δανείων, των πλειστηριασμών, προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες στους πολίτες να διασώσουν τις περιουσίες τους”, δήλωσε καταρχάς ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις για να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και την κατοικία τους. Οι πλειστηριασμοί παραμένουν μία μικρή εξαίρεση. Οι περισσότεροι πολίτες σπεύδουν, ρυθμίζουν και πληρώνουν και στο μέτρο των δυνατοτήτων τους είναι συνεπείς και αυτό είναι κάτι πρέπει να το αναγνωρίσουμε”.

Όσον αφορά στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ιωάννα Κολοβού, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: “Πόση υποκρισία χωράει σε μία φωτογραφία. Είδα τον κ.Τσίπρα με την κ.Κολοβού αγκαλιά. Είναι ο πρωθυπουργός που θέσπισε και ευνόησε νομοθετικά τις εταιρείες εξαγοράς κόκκινων δανείων. Επί ημερών του έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί. Τότε δεν τον είδα να τρέχει και να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους”.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης: “Κάποιοι δεν άφησαν πίσω τους τις λογικές των μνημονίων ως προς τις λογικές με τις οποίες πολιτεύονται. Αν πιστεύει ο κ.Τσίπρας ότι η Ελλάδα του 2022 – 2023 είναι η Ελλάδα του 2015, κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Έχουμε φύγει πολύ μπροστά από αυτή την εποχή. Η οικονομία μας είναι πολύ ισχυρή και τέτοια φθηνά τεχνάσματα αξιοποίησης του θυμού που μπορεί να υπάρχει στην κοινωνία, τολμώ να πω δεν περνάνε πια. Και δεν περνάνε πια διότι ο κ.Τσίπρας κυβέρνησε τέσσερα χρόνια και θυμούνται οι πολίτες πολύ καλά το έργο του”.

Εκτίμησε δε ότι: “Κάποιοι προσπαθούν να μας γυρίσουν στις εποχές της οργής των πλατειών, στο κίνημα ‘Δεν πληρώνω’. Το κίνημα ‘Δεν Πληρώνω” είχε πολιτικό σπόνσορα. Βλέπω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πληρώνει και προσπαθεί να είναι συνεπής στις ρυθμίσεις τους.”

Ο πρωθυπουργός δήλωσε όμως ότι: “Επειδή πράγματι τώρα αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα με την αύξηση του κόστους δανεισμού έχω ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το ζήτημα αυτό, σε συνεννόηση με τις Τράπεζες”.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως εκτίμησε ότι δουλεύουν οι μηχανισμοί προστασίας της πρώτης κατοικίας και πως: “Όταν πωλείται ένα δάνειο σε ένα fund, σε ένα servicer, η κατεύθυνση είναι αυτοί να κοιτάνε να κάνουν ρυθμίσεις. Και αυτοί θέλουν να κάνουν ρυθμίσεις. Ο καθένας κοιτάζει τι μπορεί να εισπράξει από αυτά τα δάνεια. Ο πλειστηριασμός είναι πάλι το τελευταίο, το καταληκτικό εργαλείο που έχει κανείς στα χέρια του. Ο σκοπός είναι στο μετρό του εφικτού να μην φτάνουμε εκεί.”

“Σαχλαμάρες” οι υποκλοπές
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την υπόθεση των υποκλοπών. Αναφέρθηκε στη νομοθετική ρύθμιση που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και δήλωσε ανοιχτός σε οποιαδήποτε βελτίωση, επαναλαμβάνοντας ότι: “Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που οριζόντια και καθολικά απαγορεύει την πώληση και τη χρήση τέτοιων κακόβουλων λογισμικών. Μάλιστα η χρήση αυτών των λογισμικών ξαναγίνεται κακούργημα”.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για διάφορα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τα οποία διακινούνται από μερίδα του τύπου και τα οποία αγκαλιάζει με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό η αξιωματική αντιπολίτευση. “Διαβάσαμε υπονοούμενα ότι το Predator επηρέασε μέχρι και τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας του 2016. Ακούσαμε ότι το Predator βρήκε με ένα παράξενο τρόπο την οικογένεια του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης όταν τα παιδιά του ήταν στη θάλασσα στην πυρκαγιά στο Μάτι. Οτι φωτογράφισε τον κ.Τσίπρα όταν έκανε τις κρουαζιέρες του σε κότερα πολυτελείας. Αυτά είναι σαχλαμάρες, είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και καλό είναι αυτοί που τα διακινούν να είναι πιο προσεκτικοί. Και πάση περιπτώσει όποιος έχει στοιχεία να τα καταθέσει στον εισαγγελέα”.

“Δεν θα πάρουμε την άδεια της Τουρκίας για τα εξοπλιστικά μας προγράμματα”
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι: “Θέλουμε έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία, με την οποία είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να είμαστε γείτονες. Αλλά θέλουμε διάλογο για το ένα και ουσιαστικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί την αιτία των βασικών μας διαφορών εδώ και πολλές δεκαετίες, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε διάλογο με το παράλογο, ούτε θα συζητήσει ποτέ κανένας πρωθυπουργός ζητήματα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών”.

Διαμήνυσε μάλιστα ότι: “Προφανώς θα πάρουμε την άδεια κανενός για το εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο ακολουθεί η χώρα, το οποίο θωρακίζει την πατρίδα μας, αλλά δεν είναι εξοπλιστικό πρόγραμμα σε βάρος κάποιου άλλου. Η Ελλάδα δεν είναι μία αναθεωρητική δύναμη, είναι μία δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Ο πρωθυπουργός εκτίμιησε εξάλλου ότι: “Πολλά από αυτά που ακούγονται στην Τουρκία σήμερα εντάσσονται στο πλαίσιο ενός παρατεταμένου προεκλογικού κλίματος το οποίο συντηρείται στην Τουρκία, υπάρχει όμως πίσω από αυτό και ένας δομικός τουρκικός αναθεωρητισμός ο οποίος πρέπει να απαντηθεί”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Γεωργιος Χατζησταυριδης    24.11.2022 03:13

    Το Συριζα κυβερνησε, το ξερουμε τι πιστευει και τι υποφεραμε απ αυτους. Επισης και η Νεα Δημοκρατια κυβερνησε, βλεπουμε που μας πηγε ως Ελληνες και σαν Ελλαδα. Σύγκριση καμία. Η Ανατολη με την Δυση. Η Ελλαδα σημερα ειναι σεβαστη απο φιλους και εταιρους και οικονομικα ακμάζουσα. Εγω οπως και καθε Ελληνας δεν θα ηθελε να γυρισουμε πισω στην μιζέρια και κλείστες τραπεζες επι Συριζα. Ο λαος αποφασιζει και ο λαος θα πληρωσει για τις βλακειες του.

Σχολιασμός άρθρου