Στο Ταμείο Aνάκαμψης ποντάρει και ο ελληνικός τουρισμός σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο 4ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας που διοργανώνει ψηφιακά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.

“Από την πλευρά μας, ως Υπουργείο Τουρισμού, προχωρούμε στη χάραξη ενός 10ετους στρατηγικού πλάνου, διότι ο τουρισμός αλλάζει διαρκώς. Απαιτείται προσαρμογή στα νέα δεδομένα που προκύπτουν, χρειάζεται καινοτομία και δημιουργικότητα προκειμένου η Ελλάδα να διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο τον οποίον έχει κατακτήσει. Και μαζί με αυτόν, να διατηρήσει επίσης την πολύτιμη υπεραξία του τουρισμού για την εθνική οικονομία αλλά και για την κοινωνία» ανέφερε ο κ. Θεοχάρης και προσέθεσε ότι το 10ετες σχέδιο για τον Ελληνικό Τουρισμό, λοιπόν, θα πρέπει να συντονιστεί με τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείο Ανάκαμψης.

Βάσει αυτών των προτεραιοτήτων θα διαμορφωθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, από το 2021 και στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Από την άποψη αυτή, θεωρώ εξαιρετικά στοχευμένες τις θεματικές του Φόρουμ, για τη βιωσιμότητα αλλά και τη ραγδαία ενσωμάτωση της τεχνολογίας, σε όλες τις πτυχές της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς» σημείωσε και τόνισε ότι «δύο όρους: Βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακός μετασχηματισμός. Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για δύο παράγοντες οι οποίοι θα επηρεάσουν καθοριστικά το τουριστικό μέλλον της πατρίδας μας. Και θα εγγυηθούν ότι, στα χρόνια που έρχονται, η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σταθερά στην κορυφή του παγκόσμιου τουρισμού.»

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε και στο άνοιγμα του τουρισμού σημειώνοντας ότι «φιλοξενήσαμε σχεδόν 5 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, υπό συνθήκες ασφάλειας για την υγεία και τη ζωή τους, οι οποίες πλησίασαν το απόλυτο. Βάσει αδιάσειστων στοιχείων, τα κρούσματα μεταξύ των τουριστών ήταν απειροελάχιστα, της τάξης του 0,03%. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρήθηκαν ευλαβικά από όλα τα ξενοδοχεία και έτσι πετύχαμε να ενισχύσουμε, πιο αποτελεσματικά από ποτέ πριν, το brand «Ελλάδα». Δημιουργώντας ένα πολύ σημαντικό απόθεμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, το οποίο κεφαλαιοποιούμε για τις επόμενες σεζόν.»

«Είναι πολύ σημαντικό να διαπιστώνουμε ακόμη και μέσα στις σημερινές δυσκολίες, την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και τις προοπτικές του τουρισμού και της φιλοξενίας» ανέφερε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός ανοίγοντας τις εργασίες του φόρουμ

«Το Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας  δημιουργήθηκε από τους ξενοδόχους για τους ξενοδόχους με στόχο να  έχουμε μέσα από πρωτεύοντα κανάλια ενημέρωσης,  την έγκαιρη αλλά και έγκυρη αποκωδικοποίηση των τάσεων της παγκόσμιας αγοράς» προέθεσε σημειώνοντας ότι: «Αυτό σήμερα έχει μεγαλύτερη αξία από κάθε άλλη φορά,  καθώς ο τουρισμός και η φιλοξενία βρίσκονται απέναντι σε πολύ μεγάλες προκλήσεις,  εξαιτίας των δραματικών συνεπειών της πανδημίας του Covid -19.  Είμαστε εδώ λοιπόν για να συζητήσουμε το μέλλον της φιλοξενίας, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.  Από τις σημερινές αβεβαιότητες που δημιουργεί η πανδημία και το πως μπορούμε να τις διαχειριστούμε μέχρι τη διαμόρφωση ενός νέου προτύπου  τουριστικής ανάπτυξης που θα έχει στον πυρήνα του την έννοια της βιωσιμότητας.»

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, είναι όμως μια μεγάλη παγκόσμια τουριστική δύναμηκι αυτό ακριβώς σηματοδοτεί και το Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας του ΞΕΕ.Ασφαλώς τίποτα μεγάλο δεν γίνεται χωρίς συνένωση δυνάμεων και συνεργασία» κατέληξε ο κ. Βασιλικος.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ