Τοπικές Ειδήσεις

Ερώτηση Δ. Κρεμαστινού για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Καρπάθου

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Καρπάθου.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ο ποίος είχε επισημάνει τα προβλήματα μετεξέλιξης του κέντρου Υγείας Καρπάθου σε Γενικό Νοσοκομείο, λόγω υποστελέχωσης, επαναφέρει τώρα τον προβληματισμό του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με μόνο 3 γιατρούς πρώτης γραμμής το Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία για την δημόσια υγεία. Επίσης, ζητά να μάθει πότε θα καλυφθούν οι εδώ και 5 χρόνια ελλείψεις γιατρών στο Κέντρο Υγείας αλλά και στο νέο φορέα που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του σύντομα.

Ολόκληρη η Ερώτηση, είναι η εξής:

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Δημ. Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Αρ. Πρωτ.: 3647/23-11-2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό

Θέμα: «Η έλλειψη γιατρών στην Κάρπαθο υπονομεύει τις υπηρεσίες Υγείας και την έναρξη του νέου Γενικού Νοσοκομείου.»

Τον Αύγουστο του 2017 νομοθετήσατε την ίδρυση Γενικού Νοσοκομείου στην Κάρπαθο με την πρόθεση να το στελεχώσετε με τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Καρπάθου που θα πάψει να λειτουργεί με την έναρξη λειτουργίας του Νοσοκομείου.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή σας είχαμε διατυπώσει τον εύλογο προβληματισμό ότι η στελέχωση του Κέντρου Υγείας Καρπάθου ήταν ήδη ελλιπής ακόμα και για κέντρο υγείας, συνεπώς θα ήταν αδύνατον να αποτελέσει σοβαρή βάση για στελέχωση έστω μικρού νοσοκομείου.
Τώρα μας κοινοποιείται επιστολή των γιατρών του νοσοκομείου στην οποία αναφέρεται ότι το ήδη περιορισμένο ιατρικό δυναμικό του Κέντρου Υγείας θα μειωθεί κατά 2 άτομα τον Δεκέμβριο 2018, τον μήνα δηλαδή που λέγεται ότι θα ξεκινήσει η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου.
Συγκεκριμένα οι γιατροί αναφέρουν στην επιστολή τους ότι στο Κέντρο Υγείας στο οποίο δεν υπάρχει χειρουργός για 2 χρόνια, καρδιολόγος για 5 χρόνια και ορθοπεδικός για πάνω από 5 χρόνια έρχεται να προστεθεί η συνταξιοδότηση του γυναικολόγου και του παιδιάτρου.
Το Γενικό Νοσοκομείο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με μόνο 3 γιατρούς πρώτης γραμμής. Αν αυτό συμβεί, θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία της δημόσιας υγείας. Γιατί θα είναι αδύνατον να εφημερεύσει ή να περιθάλψει επείγοντα, τακτικά ή περιστατικά βραχείας νοσηλείας που ήταν και ο στόχος της νομοθέτησής του. Εδώ δεν αναφερόμαστε σε μειωμένη λειτουργία αλλά στο όριο της ανύπαρκτης λειτουργίας.
Και σαν αυτό να μην ήταν ήδη αρκετό, ο ένας εκ των τριών γιατρών πρώτης γραμμής του Κέντρου Υγείας, και μελλοντικώς του Νοσοκομείου, μετακινείται στην Κάσο για χρονικά διαστήματα για να καλύψει την εκεί παντελή έλλειψη ειδικευμένου γιατρού. Ούτε 3 γιατροί πρώτης γραμμής δηλαδή δεν θα είναι διαρκώς διαθέσιμοι στο νέο Νοσοκομείο. Και, φυσικά, ούτε η Κάσος καλύπτεται επαρκώς με τέτοιες μετακινήσεις.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Πόσο άμεσα θα στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Καρπάθου για να καλυφθούν τα κενά ειδικευμένων γιατρών, της τελευταίας πενταετίας;
2. Έχετε λάβει μέτρα έγκαιρης αντικατάστασης των επικείμενων συνταξιοδοτήσεων παιδιάτρου και γυναικολόγου;
3. Τι ενέργειες έχετε κάνει και τι σκοπεύετε να κάνετε ώστε το Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου να λειτουργήσει στελεχωμένο κατά τρόπο που να δικαιολογεί τον τίτλο «νοσοκομείο»;
4. Σκοπεύετε να δώσετε μια λύση στην έλλειψη ειδικευμένου γιατρού στην Κάσο;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου