Ειδήσεις

Σε δύο «στρατόπεδα» οι ξενοδόχοι για κοινοτική οδηγία που μοιράζει τα €3,5 δισ. του ΕΣΠΑ

Σε δυο «στρατόπεδα» έχει χωρίσει τους ξενοδόχους η κοινοτική οδηγία 651 που ισχύει από το περασμένο καλοκαίρι και ουσιαστικά αποκλείει από τα κίνητρα και τις κρατικές-κοινοτικές επιδοτήσεις, τις επενδύσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Μέσα στην επόμενη επταετία αναμένεται να διατεθούν συνολικά για επενδύσεις στις τουριστικές υποδομές από το ΕΣΠΑ περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, από το ποσό αυτό δεν μπορεί να επιδοτηθεί περίπου το 25% των ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης κοινοτικής οδηγίας που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Ιούνιο.

Στη διάρκεια της χτεσινής δεύτερης μέρας του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), καθώς και στο δείπνο που παρατέθηκε με επίσημο προσκεκλημένο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ανδρέας Ανδρεάδης, ζήτησε την παρέμβαση της κυβέρνησης για την αλλαγή της οδηγίας. Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά, είπε: «Πρόσφατα κ. πρωθυπουργέ ανακοινώσατε κονδύλια 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, για τουριστικές υποδομές και υποστήριξη τουριστικών επενδύσεων. Για την υλοποίηση της εξαγγελίας σας, αναμένουμε σύντομα την αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου σε συνδυασμό με την βέλτιστη αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την οδηγία 651».

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του αναγνώρισε ότι «η οδηγία 651 δημιουργεί κάποια προβλήματα», πρόσθεσε ωστόσο πως «γίνονται συντονισμένες ενέργειες να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά».

Σημειώνεται, ότι η ευρωπαϊκή οδηγία 651/2014, περιλαμβάνει όρους που ουσιαστικά απαγορεύουν τις επιδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ σε μεγάλες-αλυσίδες επιχειρήσεων, με σκοπό να προστατευθούν κυρίως ο ανταγωνισμός και οι μικρομεσαίες μονάδες.

Ειδικότερα, η κοινοτική οδηγία θέτει περιορισμούς για τις επιδοτήσεις σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις, γεγονός που πρακτικά σημαίνει πως δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη παράλληλων επενδύσεων στην ίδια περιοχή από το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ενώ περιοριστικοί όροι ισχύουν και ως προς το μέγεθος των επιχειρήσεων, το απασχολούμενο προσωπικό, αλλά και τον συνολικό τζίρο της επιχείρησης.

Ουσιαστικά, αποκλείονται από τις επιδοτήσεις οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες (περίπου το 25% των ελληνικών ξενοδοχειακών μονάδων) και πριμοδοτούνται κατά βάση οι μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν έως 250 εργαζόμενους, ετήσιο τζίρο έως 43 εκατ. ευρώ και ενεργητικό 50 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ελήφθη με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των επιδοτούμενων επιχειρήσεων, σε μία προσπάθεια να απαλειφθεί ο ανταγωνισμός εντός της Ευρώπης, ο οποίος ενισχύεται μέσω των επιδοτήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό τα επενδυτικά σχέδια που έχουν ήδη κατατεθεί από επιχειρήσεις που δεν πληρούν τους προαναφερθέντες όρους, αναμένεται να παραμείνουν ανεφάρμοστα, λόγω των περιοριστικών όρων της Ε.Ε.
Οι μεγαλοξενοδόχοι υποστηρίζουν πως την ίδια ώρα που στην Ελλάδα σήμερα διακυβεύεται ο στόχος αναβάθμισης 100.000 κλινών και δημιουργίας άλλων 150.000 νέων κλινών, ποιοτικών κατηγοριών, στη γειτονική Τουρκία, έχει τεθεί στόχος δημιουργίας 300.000- 400.000 νέων κλινών πολυτελείας για τα επόμενα περίπου δέκα χρόνια. ​

ΤΑ ΝΕΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου