Ειδήσεις

Αθωώθηκαν και οι τρεις νοσοκομειακοί ιατροί- Κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία εξ αμελείας

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, 3 ιατροί, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως.
Η δίωξη σε βάρος ενός τέταρτου έπαυσε ως απαράδεκτη καθώς δεν είχε κλητευθεί εντός των νομίμων προθεσμιών και το αδίκημα σε βάρος του παρεγράφη.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώτος κατηγορούμενος, με την ιδιότητά του ως ειδικευόμενος ιατρός της Β’ Παθολογικής κλινικής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ρόδου, στις 13 Σεπτεμβρίου 2009 και ενώ εκτελούσε εικοσιτετράωρη ενεργό εφημερία στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), προσήλθε ο Κωνσταντίνος Μίγκλης και ο οποίος του ανέφερε ότι είχε τάση για εμετό και αισθανόταν έντονο πόνο στην κοιλιακή χώρα. Ο ιατρός εφέρετο να διέγνωσε συμπτώματα έναρξης κωλικοειδούς κοιλιακού άλγους, ευαισθησία στην κάτω κοιλία και να μην προέβη από αμέλειά του, σε απεικονιστικό έλεγχο αλλά ούτε και σε οποιαδήποτε άλλη εξέταση του ασθενούς με υπέρηχο της κοιλιακής χώρας, παρά μόνο τον παρέπεμψε σε χειρούργο.
Επιπρόσθετα κατηγορείται ότι παρέλειψε να ενημερώσει την εφημερεύουσα ειδική ιατρό και τρίτη κατηγορούμενη, ώστε να προβεί, ως πιο έμπειρη και ειδική σε εξέταση.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος, με την ιδιότητά του ως ειδικευόμενος ιατρός της Α’ χειρουργικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, εφέρετο από αμέλειά του να παρέλειψε να ενεργήσει απεικονιστικό έλεγχο στον ανωτέρω ασθενή, ήτοι υπέρηχο κοιλιακής χώρας, περαιτέρω δε και ενώ ο ασθενής παρέμεινε 2 και πλέον ώρες στο χώρο του νοσοκομείου χωρίς να παρουσιάσει οποιαδήποτε βελτίωση, δεν διέταξε την εισαγωγή του στο νοσοκομείο προκειμένου να παρακολουθείται στενά παρά μόνο του χορήγησε φαρμακευτική αγωγή για στομαχική διαταραχή και του έδωσε οδηγίες να επιστρέψει στην οικία του. Επιπρόσθετα δε, κατηγορήθηκε ότι παρέλειψε να ενημερώσει την εφημερεύουσα ειδικευμένη ιατρό.

Η τρίτη κατηγορούμενη, ως ειδικευμένη ιατρός επιμελήτρια Α με ειδικότητα πνευμονολόγου, ενώ εφημέρευε στη Β’ Παθολογική Κλινική κατηγορήθηκε ότι αμέλησε να μεριμνήσει για τα εισερχόμενα στο ΤΕΠ επείγοντα περιστατικά, επαφιόμενη στην κρίση των ειδικευόμενων ιατρών.
Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε, ωστόσο, ότι οι ιατροί είχαν προβεί στις δέουσες ενέργειες για την παροχή βοήθειας στον εκλιπόντα και ότι ενήργησαν ακριβώς όπως όριζαν τα πρωτόκολλα της ιατρικής επιστήμης. Ο θάνατος του επήλθε σε χρόνο μεταγενέστερο από την ημερομηνία κατά την οποία εξετάστηκε, ενώ μετά βεβαιότητας προέκυψε ότι κατά το χρόνο κατά τον οποίο εξετάστηκε δεν έπασχε από την ασθένεια την οποία απεβιώσε.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Γιάννης Ρωμαίος, Στ. Κιουρτζής, Σ. Κουντούρη, Aσημένη Βεργή και Ευστ. Κακούνης.
Ως πολιτικός ενάγων παρέστη ο δικηγόρος κ. Μ. Κουτσούκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Rodios    23.10.2014 19:04

    Αλλη μια λαμπρη σελιδα στο βιβλιο του νοσοκομειου μας….

Σχολιασμός άρθρου