Ρεπορτάζ

Ασκηση στη Ρόδο για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

Τετράωρη άσκηση με διαδικτυακή συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, όπως η αστυνομία, η υπηρεσία ασύλου, το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ρόδου και άλλες δομές, πραγματοποιήθηκε χτες στη Ρόδο στο ξενοδοχείο Μεντιτεράνιαν.
Μιλώντας στη «δημοκρατική» ο κ. Δημήτρης Κοτούδης, υπεύθυνος εκπαιδεύσεων για επαγγελματίες για την Α21 δήλωσε τα εξής:
«Η Α21 είναι ένας διεθνής οργανισμός καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων, ο οποίος λειτουργεί από το 2008. Δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και λειτουργεί σε 13 χώρες με 18 γραφεία σε όλο τον κόσμο. Στην Ρόδο ήρθαμε για να κάνουμε εκπαίδευση σε επαγγελματίες από διάφορους φορείς, όπως η αστυνομία, η υπηρεσία ασύλου, το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ρόδου και άλλες κοινωνικές δομές καθώς υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσουν περιστατικά εμπορίας ανθρώπων».
Η άσκηση – ενημέρωση έγινε με στόχο την άρτια προετοιμασία των ανθρώπων που συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις και κυρίως όσων εργάζονται σε διάφορους φορείς με ιστορίες και παραδείγματα.

Η ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΜΙΑ ΜΑΣΤΙΓΑ
Η εμπορία ανθρώπων ή human trafficking, που αναγνωρίζεται και διεθνώς ως η μορφή της σύγχρονης σκλαβιάς, είναι από τις πιο οργανωμένες και σκληρές εγκληματικές δραστηριότητες, ένα φαινόμενο πολύ καλά καλυμμένο, το οποίο αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των ανθρώπων με τη χρήση βίας και εξαπάτησης.
Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, θεωρείται το κέντρο εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη, καθώς είναι χώρα τόσο προορισμού όσο και διέλευσης των θυμάτων, αφού συνορεύει με την Ασία, την Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι σήμερα περίπου 89.000 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας στην Ελλάδα.
Η Α21 είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενώ πλέον δραστηριοποιείται με 18 γραφεία σε όλο τον κόσμο. Το όραμά της είναι ένας κόσμος χωρίς δουλεία και αυτό εκφράζεται μέσα από το όνομα του οργανισμού: Α21 – Καταργώντας τη δουλεία στον 21ο αιώνα (Abolishing slavery in the 21st century).
Η Α21 προσφέρει τις εξής υπηρεσίες:
-Εκπαιδευτικά προγράμματα, παρουσιάσεις και καμπάνιες ενημέρωσης, με στόχο ο καθένας και η καθεμία να μπορεί να κατανοήσει και να αναγνωρίσει την εμπορία ανθρώπων και να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου.
-Συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για την εξασφάλιση της ασφάλειας των θυμάτων και την απόδοση της δικαιοσύνης μέσα από προγράμματα, όπως η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για την εμπορία ανθρώπων, οι εκπαιδεύσεις επαγγελματιών πρώτης γραμμής και η νομική υποστήριξη των θυμάτων.
-Ενδυνάμωση των διασωθέντων από την εμπορία ανθρώπων, προσφορά με προγράμματα ολιστικής φροντίδας, ψυχοκοινωνική στήριξη, υπηρεσίες υγείας, ασφαλή στέγαση και υπηρεσίες επαναπατρισμού.
Η εμπορία ανθρώπων έχει διαφορετική μορφή σε κάθε τόπο και γι’ αυτό και η δράση μας έχει διαφορετική μορφή σε κάθε χώρα. Ο τρόπος λειτουργίας μας:
-Πραγματοποιούμε ενημερωτικές παρουσιάσεις με θέμα την εμπορία ανθρώπων και το πώς μπορεί ο καθένας και η καθεμία να γίνει μέρος της λύσης.
-Ένα πρόγραμμα για μαθητές άνω των 14 ετών το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες, βίντεο και δραστηριότητες που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας. Στόχος είναι οι μαθητές να μάθουν να προστατεύονται από τους κινδύνους της εμπορίας ανθρώπων αλλά και να αναφέρουν ύποπτα περιστατικά.
-Μία ετήσια ημέρα παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και της τοπικής δράσης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.
-Τηλεφωνική γραμμή βοήθειας, 24ωρης λειτουργίας που δίνει τη δυνατότητα ανωνυμίας και είναι διαθέσιμη στο κοινό, στα πιθανά θύματα και στις αρχές για πληροφόρηση, βοήθεια ή αναφορά ύποπτων περιστατικών.
-Ενεργές προσπάθειες για την ταυτοποίηση και διάσωση θυμάτων, συχνά σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.
-Εκπαιδεύσεις επαγγελματιών πρώτης γραμμής με στόχο να μπορούν να αναγνωρίσουν πιθανές ενδείξεις εμπορίας ανθρώπων και να ανταποκριθούν κατάλληλα.
-Νομική εκπροσώπηση και υποστήριξη διασωθέντων θυμάτων στα δικαστήρια.
-Ξενώνας βραχυπρόθεσμης φιλοξενίας για διασωθέντα θύματα που έχουν μόλις διαφύγει από τα κυκλώματα εκμετάλλευσης.
-Κέντρο ημέρας, για επιζώντες και επιζήσασες εμπορίας ανθρώπων. Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών με στόχο την ενδυνάμωση, την αποκατάσταση, την επανένταξη στην κοινωνία και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους.
-Ολιστική φροντίδα για την αποκατάσταση των διασωθέντων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.
-Παροχή ανεξάρτητης, μακροπρόθεσμης στέγασης που προσφέρει ασφάλεια και σταθερότητα.
-Μετεγκατάσταση, εντός ή εκτός της χώρας, ή επαναπατρισμός των διασωθέντων θυμάτων, καθώς και παραπομπή στις απαραίτητες υπηρεσίες φροντίδας στον νέο τόπο διαμονής τους.

Η ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
-40 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο βρίσκονται παγιδευμένοι στην εμπορία ανθρώπων σήμερα.
-Η εμπορία ανθρώπων είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εγκληματική βιομηχανία στον κόσμο, με τζίρο που ξεπερνά τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
-Υπολογίζεται ότι περίπου 89.000 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας στην Ελλάδα (Global Slavery Index, 2018).
-Πάνω από το 50% των καταγεγραμμένων περιστατικών το 2019 αφορούσαν σεξουαλική εκμετάλλευση (Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων, 2020).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου