Τοπικές Ειδήσεις

Iκανοποιημένοι οι τοπικοί φορείς για τα μέτρα της κυβέρνησης

Κατ’ αρχήν, θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των τοπικών φορέων στις προγραμματικές εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης, διά του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τον α’ αντιπρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Νίκο Παπασταματίου που μίλησε στην «δημοκρατική», ο πρώτος φορέας που εκπροσωπεί την επιχειρηματικότητα και την αγορά, είναι αρκετά ικανοποιημένος και έχει προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση:
«Η δική μας εκτίμηση όσον αφορά το Εμπορικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου που είναι ο κύριος εκφραστής της επιχειρηματικότητας, είναι πως οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, κινούνται προς την κατεύθυνση που περιμέναμε.
Είναι στην σωστή κατεύθυνση, καθώς φτάσαμε σε ένα σημείο να έχουμε υψηλές προσδοκίες. Πράγματι, η μεσαία τάξη των εμπόρων και επιχειρηματιών που για πάρα πολλά χρόνια, αποτέλεσε τον κορμό της ανάπτυξης της χώρας, βρισκόταν σε δεινή κατάσταση για πολύ καιρό. Θεωρούμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι της υστέρησης οφείλεται πρωτίστως στην υπερ-φορολόγηση και γενικότερα, στην πολύ κακή αντιμετώπιση που είχαν οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, όσον αφορά την φοροδοτική τους ικανότητα αλλά και την διαχείριση της εκάστοτε επιχείρησης από το τραπεζικό σύστημα», τόνισε.
Απαριθμώντας τα πρώτα ‘θετικά στοιχεία των εξαγγελιών, ο κ. Παπασταματίου επικεντρώθηκε στα εξής:
«Κατ’ αρχήν οι φοροελαφρύνσεις. Ήταν εδώ και χρόνια, το πρώτο μέτρο που ζητούσαν οι επιχειρηματίες. Και δεν μιλάμε για ‘φοροαπαλλαγές’. Μιλάμε για ελαφρύνσεις ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν σε ένα ασφαλές και φιλικό οικονομικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να φέρουν κερδοφορία και πρόσθετο ΑΕΠ στην χώρα.
Κατά δεύτερον, η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ήταν ένα ζητούμενο από όλους. Εξαγγέλθηκε και από την προηγούμενη κυβέρνηση –αλλά δεν έγινε τίποτε. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα δώσει μεγάλη ‘ανάσα’ τόσο στους επιχειρηματίες όσο και γενικότερα στην μεσαία τάξη.
Τρίτο μέτρο που θεωρούμε θετικό, είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων. Παραμένει ένα τεράστιο κεφάλαιο. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως θα είναι η τελευταία ευκαιρία –για ένα χρόνο- αλλά θα είναι ευεργετική.
Αν γίνει αυτό, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις (από τις πιο μικρές, τις ΜμΕ έως και τις μεγαλύτερες) θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους. Αυτό θα τους δώσει την δυνατότητα να επιχειρήσουν μέσα σε ένα πιο φιλικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου θα υπάρχουν εμπόδια προοπτικές ανάπτυξης.
Επιπλέον, υπάρχει ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο για εμάς που αφορά τους κατασχεμένους λογαριασμούς. Το Εμπορικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου έχει θέσει επανειλημμένως στην προηγούμενη κυβέρνηση το ζήτημα του ακατάσχετου λογαριασμού. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα που πρέπει να λυθεί αφού εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες υποφέρουν από αυτό. Ειδικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν μέσα σε ένα ναρκοθετημένο περιβάλλον. Τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια, Προσπάθησαν  να επιβιώσουν μέσα σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον. Δε νοείται να υπάρχει επιχείρηση που να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.
Εάν και μόνον αυτά τα μέτρα υλοποιηθούν, είμαι σίγουρος ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Η χώρα θα βγει από την κρίση μόνο μέσα από την ανάπτυξη και αυξάνοντας το ΑΕΠ της σε όλους τους τομείς. Όταν ψηφιστούν τα ανάλογα νομοσχέδια, ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί όλα αυτά τα μέτρα και τις ευεργετικές ρυθμίσεις για μπορέσει να ανακουφιστεί και να κοιτάξει το άμεσο μέλλον».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι θέσεις του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου διά στόματος του γραμματέα του κ. Κωνσταντίνου Σπανού, ο οποίος εκφράζει την ικανοποίησή του για τις προγραμματικές εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης αλλά υπό την προϋπόθεση, να γίνουν γρήγορα πράξη.
«Οποιαδήποτε μείωση των υπερβολικών βαρών που υφίστανται σήμερα οι επιχειρήσεις είναι καλοδεχούμενη. Βεβαίως, επειδή τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει πάρα πολλά, εμείς κρατάμε… μικρό καλάθι και περιμένουμε να δούμε τι θα εφαρμοστεί στην πράξη. Είναι γνωστό ότι βρισκόμαστε ακόμη σε καθεστώς επιτήρησης, οπότε θα πρέπει και κάποιοι άλλοι να γνωμοδοτήσουν. Ωστόσο, εμείς υποδεχόμαστε θετικά τις μειώσεις των φόρων, των εισφορών κ.λπ. ώστε να μπορέσει να αυξηθεί το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και να διατεθεί είτε στις επενδύσεις είτε στην αγορά» όπως ανέφερε.
Σχετικά με την ρευστότητα στην αγορά και τους κατασχεμένους λογαριασμούς, ο γραμματέας του ΕΣΡ, ανέφερε τα εξής: «Εάν ξεκινήσουμε από την αγορά, καταλαβαίνουμε ότι βρίσκεται σε πραγματική κρίση. Τα έσοδα των καταστημάτων ταχυ-εστίασης και καφέ είναι εξαιρετικά μειωμένα ενώ επικρατεί ‘νηνεμία’ στην αγορά. Παρά τις εκπτωτικές περιόδους και παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε στο κέντρο της τουριστικής περιόδου, έχουμε διαπιστώσει τα αντίθετα αποτελέσματα στις εισπράξεις. Σχετικά με τις τράπεζες, πρέπει να δούμε συνολικά το ζήτημα. Δεν είναι μόνον οι κατασχέσεις. Είναι τα ‘κόκκινα δάνεια’ καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν πιστώσεις ή τις διαθέτουν με πολύ υψηλό κόστος στα επιτόκια. Εάν αποκλιμακωθεί θα μας δώσει μεγάλη ανακούφιση».
Τέλος, ο κ. Σπανός επανέλαβε ότι το βασικό αίτημα του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου παραμένει «η επιστροφή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα» κάτι που θα επαναφέρει ο ΕΣΡ και οι φορείς σε αυτή την κυβέρνηση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου