Τοπικές Ειδήσεις

Η νέα γέφυρα της Κρεμαστής σηματοδοτεί μια νέα εποχή

Παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης τα εγκαίνια της νέας γέφυρας της Κρεμαστής, ενός έργου πνοής που καθυστέρησε δεκαετίες ολόκληρες και που η περιφερειακή αρχή του Γιώργου Χατζημάρκου ολοκλήρωσε σε μόλις επτά μήνες (νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα).
Πρόκειται για ένα έργο που χτίζει γέφυρες με το μέλλον του τόπου, το οποίο, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, πρέπει να το σχεδιάσεις και να δουλέψεις σκληρά για να έρθει, διαφορετικά όλα μένουν …στάσιμα! Η νέα γέφυρα Κρεμαστής, το εμβληματικό και ιστορικής σημασίας έργο για τον τόπο, στέλνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την ατζέντα της μιζέριας και όλες τις πρακτικές που στοίχισαν στον τόπο και τον έφεραν σε τέλμα, τόνισε ο Γ. Χατζημάρκος.
Στο μακρινό 1992 που υπηρετούσε ως δόκιμος στο στρατόπεδο της Παστίδας αναφέρθηκε ο κ. Μάκης Βορίδης, δηλώνοντας ότι θυμάται να διασχίζει με το μοτοποδήλατό του την πάντα πλημμυρισμένη γέφυρα κατευθυνόμενος προς το Παραδείσι.

Μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εξέφρασε το θαυμασμό του για το σπουδαίο αυτό έργο, διερωτώμενος γιατί καθυστέρησε 30 ολόκληρα χρόνια και γιατί έπρεπε να βρεθεί ο Γιώργος Χατζημάρκος για να το υλοποιήσει. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα πρόσωπα είναι αυτά που έχουν σημασία και εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την επιλογή της ΝΔ στο πρόσωπο του Γιώργου Χατζημάρκου για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αλλά και για τη συνεργασία που έχει ο ίδιος με τον περιφερειάρχη, ένα ικανό και άξιο άνθρωπο που καταφέρνει να δίνει λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών.
Ως υποδειγματική χαρακτήρισε ο κ. Βορίδης τη συνεργασία της ΠΝΑι με το Δήμο Ρόδου και τους υπόλοιπους νησιωτικούς δήμους, τονίζοντας ότι το παράδειγμα αυτό πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες περιφέρειες και δήμοι της χώρας. Ειδικότερα ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε τα εξής: «Δεν είναι η έλλειψη χρημάτων το πρόβλημα. Αλλά η ορθή χρήση μέσα σε ένα εύλογο χρόνο με σωστές διαδικασίες των χρημάτων που έχουμε στη διάθεσή μας. Είμαι περήφανος όταν βλέπω το έργο που γίνεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την ορθή, συνετή, συγκροτημένη, αποτελεσματική και ορθή διαχείριση των διαθέσιμων κεφαλαίων. Είναι ένα καλό παράδειγμα που αποδεικνύει πως πολλά χρήματα που δαπανήθηκαν στο παρελθόν πήγαν χαμένα με κακή χρήση και μας δείχνει το δρόμο προς τον οποίο πρέπει να προχωρήσουμε στο εξής. Η καταπληκτική αυτή γέφυρα που εγκαινιάζουμε σήμερα, πράγματι συμβολίζει τη σχέση της ελληνικής πολιτείας και της ΠΝΑι με το μέλλον. Μας λέει ότι αφήνουμε πίσω χρόνια προβλήματα και ότι κοιτάζουμε να δημιουργήσουμε νέες αναπτυξιακές προοπτικές.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, αυτό που έχει να κάνει είναι να βρίσκεται θεσμικά και χρηματοδοτικά δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού. Το παράδειγμα της συνεργασίας της ΠΝΑι με το δήμο της Ρόδου και με τους νησιωτικούς δήμους είναι ένα παράδειγμα που πρέπει να αναδείξουμε σε εθνικό επίπεδο. Πρέπει να το δουν και να το μελετήσουν ως υπόδειγμα και άλλες περιφέρειες και άλλοι δήμοι.

Γιώργος Χατζημάρκος
Η νέα γέφυρα της Κρεμαστής σηματοδοτεί μία νέα εποχή και ανοίγει μία νέα σελίδα για το αύριο και το μέλλον που αξίζει ο τόπος, δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος. «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε ένα τόπο στον οποίο στο παρελθόν θρηνήσαμε την απώλεια συμπολιτών μας, να κάνουμε μία δήλωση αυτοδέσμευσης για τη συνέχεια. Δεν με αφορά το έργο αυτό ως τεχνικό έργο. Με αφορά αυτό που σηματοδοτεί. Και σηματοδοτεί το τέλος μίας ολόκληρης εποχής, μίας εποχής που τελειώνουν τα άλλοθι και οι δικαιολογίες, η μιζέρια και η κακομοιριά. Σήμερα ανοίγει μία νέα σελίδα για το Αύριο και το μέλλον που αξίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης και συμπλήρωσε ότι το «Αθηνοκεντρικό Κράτος», βρήκε πάντα προθυμία συνεργασίας και όχι εμπόδια όπως υποστήριζαν άλλοι στο παρελθόν.
Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος όπως δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος, ήταν πάντα πρόθυμος να ακούσει τα προβλήματα και τις ανάγκες των νησιών. Ευχαρίστησε επίσης τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, τονίζοντας ότι το έργο της νέας γέφυρας της Κρεμαστής, αποτελεί προϊόν συνεργασίας και συνένωσης δυνάμεων.
Την πραγματοποίηση του έργου, ο κ. Χατζημάρκος την είχε προαναγγείλει πέρυσι τον Ιούνιο στα εγκαίνια της γέφυρας του ποταμού Μάκκαρη και αυτή τη φορά, στα εγκαίνια της νέας γέφυρας της Κρεμαστής ανακοίνωσε ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, ενός ακόμη μεγάλου έργου που περιμένει η κοινωνία της Ρόδου εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
«Πέρυσι τον Ιούνιο στο Χαράκι, εγκαινιάζαμε μία άλλη υπέροχη γέφυρα. Είχα πει, ένα χρόνο πριν ότι του χρόνου θα είμαστε στη γέφυρα της Κρεμαστής για να την εγκαινιάσουμε. Τότε πολλοί συμπατριώτες μας θα γέλασαν προφανώς από μέσα τους, σκεπτόμενοι ότι ακούνε κάθε φορά τα ίδια. Ένα χρόνο μετά βρισκόμαστε όμως εδώ και εγκαινιάζουμε την νέα γέφυρα. Σήμερα λοιπόν σας λέω ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα βάζουμε τις σκαλωσιές για την αναγέννηση του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου», είπε ο κ. Χατζημάρκος. Δεσμεύθηκε δε απέναντι στην νέα γενιά ότι η ΠΝΑι θα παραδώσει μία καλύτερη Πατρίδα από αυτή που παρέλαβε.
Τόνισε δε ότι με τους «λαθρεπιβάτες» που υπονομεύουν αυτό το ταξίδι της ανάπτυξης και της προόδου του τόπου, ουδεμία σχέση είχε ποτέ και ούτε πρόκειται να έχει.
«Τον αγώνα επιβίωσης και ανάτασης δεν τον δώσαμε όλοι μαζί. Δεν μας έχω δει ποτέ μαζί. Έχω δει αυτούς οι οποίοι προσπαθούν στην τρικυμία να σώσουν το καράβι, να μην πέσει στα βράχια και σπάσει και έχω δει αυτούς που ως λαθρεπιβάτες, υπονομεύουν το ταξίδι. Εγώ με τους λαθρεπιβάτες δεν θα είμαι ποτέ ξανά στο ίδιο καράβι.
Όταν ξεκινήσαμε την πορεία μας, θελήσαμε να αντιστρέψουμε μία πορεία και να δοκιμάσουμε την τύχη και δύναμή μας στο αν μπορούμε να σταματήσουμε τον φαύλο κύκλο των χαμένων ευκαιριών. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία περίοδο με νέα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. Περιμένουμε δισεκατομμύρια ευρώ να έρθουν στη χώρα μας από την Ευρώπη για να χτίσουμε όλα όσα ονειρευόμαστε με σωστή διαχείριση και βάζοντας προτεραιότητες. Η Περιφέρειά μας κατάφερε να αλλάξει την κατάταξή της και να εισέλθει στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο με διπλάσιους οικονομικούς πόρους. Το Νότιο Αιγαίο είναι μία από τις τέσσερις περιφέρειες της χώρας που εντάχθηκε στο ταμείο της δίκαιης μετάβασης.
Δεσμεύομαι λοιπόν απέναντι στα νέα παιδιά ότι θα τους παραδώσουμε μία καλύτερη πατρίδα από αυτή που παραλάβαμε».

Αντώνης Καμπουράκης
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε ότι η Νέα Γέφυρα της Κρεμαστής, σηματοδοτεί το τέλος του κακού παρελθόντος της αδράνειας που στέρησαν από τους Ροδίτες και τις Ροδίτισσες όλα όσα δικαιούνται.

Δεσμεύθηκε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία των απαλλοτριώσεων ώστε να διαπλατυνθεί ο στενός δρόμος ο οποίος οδηγεί προς τη γέφυρα Κρεμαστής.
Αναλυτικότερα, ο κ. Καμπουράκης δήλωσε τα εξής: «Είναι μια ξεχωριστή και πολύ αισιόδοξη μέρα σήμερα, για τη Ρόδο. Για τη Γέφυρα, που εγκαινιάζουμε, δεν χρειάζεται να πω πολλά. Μιλάει μόνη της. Για την ασφάλειά της, την ποιότητά της, την υπερπολύτιμη συμβολή της στην οδική σύνδεση όλης της Ρόδου, ειδικά δε, της Πόλης με το Αεροδρόμιο, που έχει κρίσιμη σημασία, και για τον τουρισμό μας, αλλά και για όλη την παραγωγική, και εμπορική δραστηριότητα, τού νησιού μας. Τα καλύτερα λόγια, είναι πάντοτε οι πράξεις, και οι περιγραφές περισσεύουν, όταν γίνεται κάτι σωστά, και υπεύθυνα.
Αυτό που θέλω να τονίσω, όμως, είναι πως η Γέφυρα Κρεμαστής, σηματοδοτεί μια πολύ μεγάλη αλλαγή, σε σχέση με το παρελθόν.
Το παρελθόν στο οποίο ακούσαμε πολλά λόγια, και δεν είδαμε έργα και πράξεις. Το παρελθόν, στο οποίο κυλούσαν τα χρόνια, ακούγοντας δικαιολογίες, γιατί δεν έγινε αυτό, που έπρεπε να γίνει. Το παρελθόν, στο οποίο τα αυτονόητα, παρέμεναν ζητούμενα, μέσα στα συρτάρια. Αυτό το κακό παρελθόν της αδράνειας, που στέρησε από τους Ροδίτες, αυτά που άξιζαν και δικαιούνταν, ξεπερνάμε σήμερα. Τα αυτονόητα επιτέλους δικαιώνονται. Η κοινή λογική επικρατεί ξανά.
Γιατί πρέπει να είναι λογικό και αυτονόητο, πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της χώρας, έχουν όραμα και υποστηρίζουν έμπρακτα, την ανάπτυξη των νησιών μας, ειδικά εδώ στο ακριτικό Αιγαίο, που η ανάπτυξη, δεν σημαίνει μόνο ευημερία, αλλά κυρίως, αποτελεσματική θωράκιση, έναντι υπαρκτών ή δυνητικών απειλών.
Και θέλω κύριε υπουργέ, να σας ευχαριστήσω θερμά, τόσο εσάς προσωπικά, αλλά στο πρόσωπό σας και όλη την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για το επίπεδο της συνεργασίας μας, και το διαρκές ενδιαφέρον, για την πρόοδο των νησιών, και της Ρόδου μας. Η αμέριστη υποστήριξη της κυβέρνησής σας στην προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης, με οφέλη για όλους τους νησιώτες, είναι για μας πηγή δύναμης, να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στις προσδοκίες των συμπολιτών μας.
Η υποστήριξη αυτή έχει ιστορικά χαρακτηριστικά για τη Ρόδο και το νότιο Αιγαίο, καθώς για πρώτη φορά εκμηδενίσαμε τις αποστάσεις, και μπήκαν τα νησιά μας, στο κέντρο της κυβερνητικής πολιτικής.
Αγαπητοί Φίλοι,
Η κοινή λογική επικρατεί ξανά, όταν οι δύο βαθμοί, της αυτοδιοίκησης συνεργάζονται άριστα, και αυτό αποτυπώνεται, σε χειροπιαστό και μετρήσιμο έργο. Και είναι ευτύχημα, να βρίσκεται στο τιμόνι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Γιώργος Χατζημάρκος, με τον οποίο μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη για την αξία της συνεργασίας.
Για τον τόπο μας, είναι η ώρα, για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Για να λυθούν τα προβλήματα που χρονίζουν, και ν’ ανοίξουν καινούργιες προοπτικές. Για να απελευθερώσουμε το δυναμικό των τοπικών μας κοινωνιών. Να δώσουμε ώθηση στον Διάλογο, στη Σύνθεση, στην Κοινή Προσπάθεια, στην Αποτελεσματικότητα. Να ορίσουμε κοινούς τόπους συμφωνίας, και συναίνεσης. Η ισχύς εν της ενώσει, έλεγαν οι σοφοί πρόγονοί μας, και ΔΕΝ ήταν σχήμα λόγου.
Μόνο ενωμένοι κερδίζουμε. Σε όλα τα μέτωπα, σε όλες τις αναμετρήσεις. Ενωμένοι, για το κοινό καλό, με σχέσεις εμπιστοσύνης, και πάνω απ’ όλα, βάζοντας την κοινή λογική, πάνω από ιδεοληψίες, λαϊκισμούς, και προσωπικές φιλοδοξίες. Γι’ αυτό τον λόγο, Αυτήν, την αισιόδοξη προοπτική, επιβεβαιώνουν τα σημερινά εγκαίνια: Πέρα από την πρακτική σημασία της, η νέα Γέφυρα Κρεμαστής, έχει και μια εξίσου υψηλή, συμβολική σημασία: Τραβήξαμε κόκκινη γραμμή στο χθες, και ΔΕΝ επιλέξαμε την εύκολη οδό να αφήσουμε ανέγγιχτα τα προβλήματα. Αντίθετα, κάθε μέρα, συνεχίζουμε με σθένο τα έργα και τις παρεμβάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Επιλέξαμε το δρόμο της δράσης, της ευθύνης, του αποτελέσματος. Υπερασπιζόμαστε τις επιλογές μας, συνεχίζουμε µε αποφασιστικότητα».
Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου