Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το πρώτο μέρος του Θερινού Σχολείου που διοργανώνει για 6η χρονιά το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αριστοποίησης Παραγωγικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠαΔΑ) και την υποστήριξη του Δήμου Νισύρου, το χρονικό διάστημα 18 – 21 Μαίου 2025, με τίτλο:
«Η Κοινωνική και Τεχνολογική Διάσταση της Βιώσιμης Ενεργειακής Μετάβασης των Νησιών. Ζωντανά Παραδείγματα στο Αιγαίο»
Όπως εδώ και αρκετά χρόνια, το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος διοργανώνει ένα πρωτοποριακό και βιωματικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει Διαλέξεις εξειδικευμένων επιστημόνων/ερευνητών, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες Επισκέψεις Πεδίου και παράλληλες Ερευνητικές Δραστηριότητες. Βασικός σκοπός της όλης διοργάνωσης είναι να εμπλουτισθούν οι γνώσεις και οι εμπειρίες των φοιτητών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ενεργειακά & Περιβαλλοντικά Έργα», συμβάλλοντας σε μια δίκαιη μετάβαση των απομακρυσμένων ελληνικών νησιών με ήπια και περιβαλλοντικά καθαρή ανάπτυξη, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινωνία.
Στο 6ο Θερινό Σχολείο συμμετέχουν δέκα φοιτητές των ΠΜΣ, 2 συνεργάτες του Εργαστηρίου και 2 μέλη ΔΕΠ.
Το Θερινό Σχολείο στη Νίσυρο έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Νισύρου, ο οποίος Δήμος το στήριξε με την παροχή των υποδομών για την επιτυχημένη υλοποίησή του.
Ο Δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος στο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους φοιτητές και ανέπτυξε τη σημασία της συνεργασίας του Πανεπιστημίου με το Δήμο τόσο για τεχνικά θέματα όσο και για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών.
Το Πρώτο Μέρος του Θερινού Σχολείου που έγινε στη Νίσυρο περιλάμβανε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και επισκέψεις πεδίου. Οι Εκπαιδευτικές Ενότητες του Προγράμματος περιέλαβαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα θέματα όπως την παρουσίαση των προβλημάτων και των αναπτυξιακών προοπτικών των Ελληνικών Νησιών, την περιγραφή των μικρών Φ/Β στα δημοτικά κτήρια της Νισύρου, την Ενεργειακή Κοινότητα της Νισύρου, το Φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον των νησιών του Αιγαίου και τους φυσικούς τους πόρους καθώς επίσης και τη βέλτιστη αξιοποίηση των υδατικών πόρων και την αφαλάτωση ως λύση σε νησιά με περιορισμένους υδατικούς πόρους.
Το Πρόγραμμα επίσης περιέλαβε επισκέψεις
• Στο χώρο του Ηφαιστείου
• Στις μονάδες αφαλάτωσης της Νισύρου με ενημέρωση από τα στελέχη του Δήμου Νισύρου
• Στα Φωτοβολταϊκά Συστήματα που έχει εγκαταστήσει το Εργαστήριο ΗΜΕ & Προστασίας Περιβάλλοντος στο Δημαρχείο, το Γυμνάσιο-Λύκειο του Μανδρακίου, τον Ξενώνα Πολυβώτη, που έχουν πρακτικά μηδενίσει το ενεργειακό κόστος των συγκεκριμένων κτιρίων, και
• Στο Παλαιόκαστρο
Επίσης δόθηκε στους φοιτητές του Θερινού Σχολείου 2025 η δυνατότητα να γνωρίσουν τους κατοίκους του νησιού και να μοιραστούν τις αγωνίες και τα όνειρά τους για ένα τρόπο διαβίωσης με βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στους μοναδικούς φυσικούς πόρους, ενεργειακά αυτόνομο και φιλικό στο περιβάλλον, με βέλτιστη διαχείριση υδάτινων πόρων, αστικών απορριμμάτων και µε έμφαση στη νησιωτικότητα και την κοινωνική συμμετοχή.