Τοπικές Ειδήσεις

Η Κάλυμνος στην κορυφή του εναλλακτικού τουρισμού – Τι λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Νίκος Τσαγκάρης

Η Κάλυμνος σκαρφαλώνει δυναμικά στην κορυφή του εναλλακτικού τουρισμού της χώρας, προσελκύοντας κάθε χρόνο πάνω από 15.000 αναρριχητές, ενώ παράλληλα επενδύει σε νέες θεματικές δραστηριότητες που τη μεταμορφώνουν σε έναν αυθεντικό, 12μηνο προορισμό.

Σε μια εποχή που ο ελληνικός τουρισμός αναζητά διαρκώς νέες ευκαιρίες πέρα από το αυστηρό τρίμηνο του καλοκαιριού…η Κάλυμνος δείχνει τον δρόμο. Με φόντο τους επιβλητικούς της βράχους, το νησί των σφουγγαράδων μετατρέπεται σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την αναρρίχηση και χτίζει σταθερά το προφίλ ενός ολοκληρωμένου, 12μηνου εναλλακτικού προορισμού.

«Η αναρρίχηση ήταν η σπίθα που άναψε μια νέα εποχή για την τουριστική σεζόν της Καλύμνου», δηλώνει στο Tornos News ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, Νίκος Τσαγκάρης. Και πράγματι, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: περισσότεροι από 15.000 αναρριχητές επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί, πολλοί εκ των οποίων επανέρχονται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, διαμορφώνοντας μια σαφή και προβλέψιμη εποχικότητα πέραν του θέρους.

Από λίγες δεκάδες διαδρομές σε παγκόσμιο hotspot με 4.500 αναρριχητικές διαδρομές

Η Κάλυμνος ξεκίνησε δειλά στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με λίγες δεκάδες αναρριχητικές διαδρομές. Σήμερα διαθέτει πάνω από 4.500 διαδρομές, διεσπαρμένες σε ολόκληρο το νησί αλλά και στο νησί απέναντι της την Τέλενδο, και έχει καθιερωθεί ως μια από τις κορυφαίες παγκόσμιες επιλογές για αναρρίχηση σε φυσικό πεδίο.

Η φετινή σεζόν ξεκίνησε νωρίτερα από τον Απρίλιο, με συνεχή ροή επισκεπτών έως και τον Μάιο. Όπως σημειώνει ο κ. Τσαγκάρης, «η ζέστη το καλοκαίρι περιορίζει την αναρρίχηση, αλλά από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου έχουμε και πάλι μεγάλη προσέλευση», όπως εξηγεί.

Η Κάλυμνος δεν είναι μόνο βράχοι – Είναι καταδύσεις, γεύσεις, πεζοπορία και αυθεντικότητα

Η αναρρίχηση αποτέλεσε τον καταλύτη, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι η διαφοροποίηση. Το νησί «ποντάρει» σήμερα στην κατάδυση, τον αλιευτικό τουρισμό, τις περιπατητικές διαδρομές και την τοπική γαστρονομία, με στόχο να χτίσει ένα πολυθεματικό τουριστικό προϊόν που θα αντέχει στον χρόνο, όπως τονίζεται.

«Ο στόχος μας είναι να καθιερώσουμε την Κάλυμνο ως τον απόλυτο εναλλακτικό προορισμό στην Ελλάδα. Έχουμε το φυσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο – εκεί που χρειάζεται στήριξη είναι στις υποδομές και την προσβασιμότητα», δηλώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων.

Το εμπόδιο του χειμώνα: Ακτοπλοϊκή απομόνωση και υποδομές υπό πίεση

Παρά τις θετικές προοπτικές, το νησί αντιμετωπίζει διαχρονικά προβλήματα. Η απουσία ακτοπλοϊκής σύνδεσης τον χειμώνα περιορίζει δραστικά την τουριστική κίνηση, ενώ οι υποδομές – όπως το οδικό δίκτυο, η διαχείριση των απορριμμάτων και το υδρευτικό σύστημα – δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες μιας τουριστικής περιόδου που διπλασιάζει τον πληθυσμό του νησιού.

Μάλιστα, στο αποκορύφωμα της σεζόν, η Κάλυμνος φτάνει μέχρι και τους 10.000 επισκέπτες την ημέρα, αριθμός εντυπωσιακός για ένα νησί του μεγέθους της.

Τουρίστες από τις Άλπεις, επισκέπτες από την Τουρκία και το στοίχημα των Ελλήνων

Η Κάλυμνος προσελκύει κυρίως τουρίστες από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τους περισσότερους να προέρχονται από περιοχές γύρω από τις Άλπεις – φανατικοί της φύσης, της περιπέτειας και της αυθεντικότητας.

Σημαντικές είναι και οι αφίξεις από την Τουρκία, οι οποίες έχουν ενισχυθεί σημαντικά με την εφαρμογή της express visa. Οι επισκέπτες από τη γειτονική χώρα επιλέγουν κυρίως την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.

Αντιθέτως, το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων λειτουργεί αποτρεπτικά για μεγάλο μέρος των Ελλήνων ταξιδιωτών, όπως αναφέρει ο κ. Τσαγκάρης, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένα μέτρα στήριξης της εγχώριας επισκεψιμότητας.

Η Κάλυμνος δεν είναι πια ένα νησί που ζει μόνο από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Είναι ένα παράδειγμα τοπικής στρατηγικής που αξιοποίησε ένα μοναδικό φυσικό πλεονέκτημα – τους βράχους της – και κατάφερε να το μετατρέψει σε αναπτυξιακό μοχλό. Το ζητούμενο πια είναι η στήριξη σε υποδομές, προσβασιμότητα και προώθηση, ώστε το μοντέλο αυτό να παγιωθεί και να εμπνεύσει και άλλα νησιά.

Πηγή: tornosnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου