Ρεπορτάζ

Επεσε θύμα απάτης πρώην αντιδήμαρχος Ρόδου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και της Εθνικής Ομάδας της Europol για την εξιχνίαση υπόθεσης απάτης με θύμα τον πρώην αντιδήμαρχο του Δήμου Ροδίων και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με την παράταξη Χατζηδιάκου κ. Νικόλαο Χαραλάμπη.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση για την οποία σημειώθηκε ήδη παρέμβαση της Europol η οποία βρήκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, «τοίχο» στη διενεργούμενη έρευνα από τις αρχές της Μεγάλης Βρετανίας, διότι το ύψος της απάτης, όπως υπολογίστηκε είναι λιγότερο από 5.000 στερλίνες.

Ο κ. Χαραλάμπης έλαβε τον Ιούνιο του 2013 ένα email από εταιρεία με την επωνυμία «HALLIBURTON SERVICE LIMITED UK» με φερόμενη ως έδρα το Aberdeen, της Μεγάλης Βρετανίας και με πλήρη στοιχεία τηλεφώνων και διεύθυνσης.

Η εταιρεία ζητούσε ουσιαστικά να τον προσλάβει ως μηχανολόγο μηχανικό, με δοκιμαστική περίοδο τριών μηνών και κατόπιν με συμβόλαιο απασχόλησης δύο ετών.
Του απέστειλαν, λοιπόν, ένα ερωτηματολόγιο, στο οποίο απάντησε και δέχτηκε πρόταση για πρόσληψη έναντι βασικού μηνιαίου μισθού ύψους 9.320 στερλίνων.

Ακολούθησε η υπογραφή συμβολαίου – συμφωνητικού, που περιελάμβανε τους όρους της πρόσληψής του, ενώ τα άτομα με τα οποία συνομιλούσε μέσω κυρίως ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον παρέπεμψαν σε ένα δικηγόρο, που φέρεται να εδρεύει στην οδό Κing Street, του Λονδίνου.
Ο δικηγόρος αυτός θα ανελάμβανε να του εκδώσει άδεια εργασίας και παραμονής στην Αγγλία και του ζήτησε και του απέστειλε σε φωτοτυπία το διαβατήριο του, την άδεια οδήγησής του, τα πτυχία του και τα διπλώματα πρώτου μηχανικού για τα πλοία που έχει εργασθεί.

Επιπλέον του ζήτησε να του καταβάλει το ποσό των 795 στερλίνων για να καλύψει τα έξοδα της αρμόδιας υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου.
Ο κ. Χαραλάμπης έψαξε και ανακάλυψε τότε ότι στην εταιρεία «HALLIBURTON» δεν γνώριζαν κανένα πρόσωπο με στοιχεία ταυτότητας «Chris Pilgrim», που υπέγραφε τα email που έλαβε, αλλά και ότι το τηλέφωνο επικοινωνίας, που είχε, δεν ήταν σωστό.

Θορυβήθηκε επίσης και για το γεγονός ότι είχε αποστείλει στον απατεώνα αντίγραφο του διαβατηρίου του.
Η ως άνω υπόθεση δεν είναι η μοναδική στη χώρα. Μόλις πρόσφατα μάλιστα η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξέδωσε ανακοίνωση για να προειδοποιήσει το κοινό για απάτες στο διαδίκτυο μέσω των οποίων επιτήδειοι υπόσχονται με e-mail θέσεις εργασίας, ακόμη και διευθυντικά πόστα σε όσους αναζητούν θέσεις απασχόλησης.

«Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι αυτού του είδους τα ηλεκτρονικά μηνύματα έχουν ως σκοπό να πείσουν με απατηλό τρόπο («ψάρεμα»), όσους αναζητούν εργασία, να αποστείλουν:

-είτε τα προσωπικά τους στοιχεία και δεδομένα (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου – Α.Φ.Μ. κ.λπ.)
-είτε προσωπικά τους οικονομικά δεδομένα (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ numbers), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ κ.λπ.)

-είτε να ζητηθεί να προκαταβάλουν ένα ποσό προκειμένου να καταλάβουν τη δήθεν προσφερόμενη θέση εργασίας. Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση ζητούν τα χρηματικά ποσά να αποστέλλονται μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων και όχι μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
Με αφορμή τη διακίνηση του εν λόγω μηνύματος (email), παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που λάβουν, μέσω του διαδικτύου, τέτοιου είδους μηνύματα, για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησης.

Επιπλέον, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου να μην αποστέλλουν προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία σε άγνωστα άτομα και να διασταυρώνουν την ύπαρξη των εταιρειών, που προσφέρουν τις θέσεις εργασίας και να επικοινωνούν με αυτές, ώστε να επαληθεύουν το περιεχόμενο των αγγελιών.

Ειδικότερα, συνιστάται:
-Να διασταυρώνετε τα στοιχεία κάθε ενδεχόμενου εργοδότη, επαγγελματία ή γραφείου εύρεσης εργασίας και μέσω δεύτερης πηγής ή του τηλεφωνικού καταλόγου και στη συνέχεια να απευθύνεστε στον εργοδότη απευθείας.
-Να μην εμπιστεύεστε όσους, μέσω διαδικτύου, σας ζητούν χρήματα εκ των προτέρων για να σας βρουν δουλειά ή να σας προσφέρουν μια θέση εργασίας.

-Ποτέ να μην δεχθείτε να πληρώσετε για “αποκλειστικές” πληροφορίες για θέσεις εργασίας ή για να πάρετε κάποια συγκεκριμένη θέση.
-Να αξιολογούνται προσεκτικά τα στοιχεία επαφής, που δίνονται σε αγγελίες εργασίας μέσω διαδικτύου ή σε σχετικά e-mail και να προσέχετε εάν υπάρχουν ανορθογραφίες ή κάποια διεύθυνση e-mail που δεν αναφέρει το όνομα της εταιρείας. Επίσης να δίνετε προσοχή στη σύνταξη του κειμένου, όπου εάν υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη και άλλες ανακρίβειες, αυτό αποτελεί συνηθισμένη ένδειξη που παραπέμπει σε ψεύτικη αγγελία εργασίας.

-Να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser) αντί να χρησιμοποιείτε υπερσυνδέσμους (links) όταν ελέγχετε τις πηγές των θέσεων εργασίας.
-Να δημιουργήσετε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έναν λογαριασμό για όλες τις μη προσωπικές επικοινωνίες σας.
-Να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή όταν απευθύνεστε σε εταιρείες που βρίσκονται έξω από τη Χώρα μας ή γίνεστε αποδέκτης μηνυμάτων από φερόμενες εταιρείες του εξωτερικού.
-Εάν κάποια «ευκαιρία» ή θέση εργασίας υπόσχεται υπερβολικά υψηλές αποδοχές, οι οποίες μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διπλασιαστούν, μάλλον πρόκειται για παραπλανητικό – απατηλό μήνυμα, το οποίο πρέπει να ελεγχθεί».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου