ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την ομηρία στη Γαλλία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
499

Νεκρός από τα πυρά της αστυ­νο­μίας έπεσε ο δράστης της ομηρίας σε σούπερ μάρκετ στην πόλη Τρεμπ της νοτιο­δυ­τι­κής Γαλλίας. Την είδηση επι­βε­βαί­ωσε μέσω Twitter και ο Γάλλος υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Ζεράρ Κολόμπ. Όπως δήλωσε ο υπουρ­γός, ο δράστης ήταν ένας 26χρονος, ονόματι Ρεντουάν Λακντίμ, γνωστός στις αρχές για μικρο­ε­γκλή­ματα και κατοχή ναρ­κω­τι­κών ουσιών, ο οποίος δεν είχε δείξει σημάδια ισλα­μι­στι­κής ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης. Επίσης, δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο δράστης έδρασε μόνος του.

Εντού­τοις, την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλα­μικό Κράτος, χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημο­σιό­τητα κάποιο απο­δει­κτικό στοι­χείο για τον ισχυ­ρι­σμό του. Συγκε­κρι­μένα, σε ανα­κοί­νωση που δημο­σιο­ποι­ή­θηκε στο δια­δί­κτυο, ανα­φέ­ρε­ται ότι την επίθεση πραγ­μα­το­ποί­ησε «στρα­τιώ­της του χαλι­φά­του». Η τζι­χα­ντι­στική οργά­νωση, η οποία πνέει τα λοίσθια στη Συρία και το Ιράκ, οικειο­ποιεί­ται συχνά τέτοια περι­στα­τικά, τα οποία σε πολλές περι­πτώ­σεις δεν σχε­τί­ζο­νται με αυτό, καθαρά για λόγους προ­πα­γάν­δας και επιρ­ροής.

Ανα­φο­ρικά με το περι­στα­τικό αυτό καθαυτό, σύμφωνα με πηγές που πρό­σκει­νται στην έρευνα και τις οποίες επι­κα­λεί­ται το Γαλλικό Πρα­κτο­ρείο, «ο ύποπτος έκλεψε αρχικά ένα αυτο­κί­νητο στην Καρ­κα­σόν σκο­τώ­νο­ντας έναν επιβάτη και τραυ­μα­τί­ζο­ντας τον οδηγό, πριν τραυ­μα­τί­σει στον ώμο έναν αστυ­νο­μικό των CRS κοντά στο στρα­τό­πεδό του όχι μακριά από το σημείο. Στη συνέ­χεια, σκότωσε άλλους δύο ανθρώ­πους κατά τη σύλληψη ομήρων σε σου­περ­μάρ­κετ στην Τρεμπ».

Ο δράστης όταν εισέ­βαλε στο κατά­στημα φώναξε «ο Θεός είναι μεγάλος», με απο­τέ­λε­σμα το περι­στα­τικό να αντι­με­τω­πί­ζε­ται ως τρο­μο­κρα­τι­κής φύσεως από τη γαλλική κυβέρ­νηση και τις αρχές.

Ο Γάλλος πρό­ε­δρος Εμα­νουέλ Μακρόν χαρα­κτή­ρισε το περι­στα­τικό «τρο­μο­κρα­τική ενέρ­γεια» ενώ το ίδιο υπο­στή­ριξε και ο Γάλλος πρω­θυ­πουρ­γός Εντουάρ Φιλιπ.

Η αντι­τρο­μο­κρα­τική διεύ­θυνση της εισαγ­γε­λίας ανα­κοί­νωσε ότι ανέλαβε την έρευνα για την ομηρία, ενώ, σύμφωνα με τα πρώτα στοι­χεία, ο δράστης «εισήλθε γύρω στις 11:15 στο σου­περ­μάρ­κετ Super U και ακού­στη­καν πυρο­βο­λι­σμοί».

Επίσης, ο Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος επι­σκέ­πτε­ται την πόλη Μιλούζ, ανα­φε­ρό­με­νος στην ομηρία είπε πως ένας αστυ­νο­μι­κός τραυ­μα­τί­στηκε, αλλά η ζωή του δεν δια­τρέ­χει κίνδυνο.

Πριν από λίγο έγινε επίσης γνωστό ότι ο εισαγ­γε­λέας του Παρι­σιού Φραν­σουά Μολέν μετα­βαί­νει στην Τρεμπ.

Σύμφωνα με πηγή που πρό­σκει­ται στην έρευνα την οποία επι­κα­λεί­ται το Γαλλικό Πρα­κτο­ρείο, το αυτο­κί­νητο του άνδρα που τραυ­μά­τισε έναν αστυ­νο­μικό βρέθηκε στον χώρο στάθ­μευ­σης αυτο­κι­νή­των του Τρεμπ.

Ανώνυμη πηγή ανέφερε στο Reuters πως ο δράστης της ομηρίας απαί­τησε την απε­λευ­θέ­ρωση του Σαλάχ Αμπ­ντε­σλάμ, του τρο­μο­κράτη που ήταν υπεύ­θυ­νος για την επίθεση στο Παρίσι το 2015, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρω­ποι.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.