Σημαντικά συνέδρια θα φιλοξενήσει η Ρόδος στο προσεχές διάστημα, γεγονός που καταδεικνύει ότι μπαίνει δυναμικά ξανά στο παιχνίδι του συνεδριακού τουρισμού, μετά από αποχή πολλών ετών.
Οι υποδομές της Ρόδου για την διεξαγωγή συνεδρίων είναι υψηλού επιπέδου γι αυτό και σταδιακά επανακτά τη θέση της στον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη.
Στο προσεχές διάστημα, θα διεξαχθούν στο νησί μας το 6ο Συμπόσιο Κλινικής Ογκολογίας, 12o Θερινό Συμπόσιο Νευρολογίας καθώς και το Παγκόσμιο συνέδριο του Ομίλου Αεροπορικών Εταιρειών της TUI, με εκατοντάδες συνέδρους που θα τονώσουν σημαντικά την τοπική αγορά, συμβάλλοντας παράλληλα όχι μόνο στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος αλλά και στην επιμήκυνση της σεζόν, που αποτελεί πάγιο ζητούμενο.

Ειδικότερα, οι ημερομηνίες διεξαγωγής των συνεδρίων έχουν ως εξής:
• 6ο Συμπόσιο Κλινικής Ογκολογίας Ρόδου, Ρόδος 31 Μαρτίου-1 Απριλίου 2018
Το 6ο Συμπόσιο Κλινικής Ογκολογίας Ρόδου θα διεξαχθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου, σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους Κυκλάδων, Κω και Καλύμνου στις 31 Μαρτίου με 1 Απριλίου 2018, στο ξενοδοχείο Mediterranean, στη Ρόδο.
• 12o Θερινό Συμπόσιο Νευρολογίας 10 Μαΐου με 13 Μαΐου 2018
Το 12ο Θερινό Συμπόσιο Νευρολογίας θα διεξαχθεί στη Ρόδο από τις 10 έως τις 13 Μαΐου στο ξενοδοχείο Rodos Palace
Επιστημονική Εταιρεία / Φορέας : Ακαδημία Νευροεπιστημών
• Παγκόσμιο συνέδριο του Ομίλου Αεροπορικών Εταιρειών της TUI
Το Παγκόσμιο Συνέδριο του Ομίλου Αεροπορικών Εταιρειών της TUI, θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2018 στη Ρόδο, στο ξενοδοχείο Rodos Palace.
Τα οφέλη από την διεξαγωγή συνεδρίων στη Ρόδο είναι πολλαπλά, γι΄αυτό και οι τοπικοί φορείς έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον συγκεκριμένο τομέα του τουρισμού, που αποφέρει σημαντικά κέρδη.
Η αγορά MICE, όπως είναι ο διεθνής όρος (Meetings, Incentives, Congress, Events), αποτελεί μία από τις βασικές στοχεύσεις της τουριστικής στρατηγικής των εμπλεκόμενων φορέων της Ρόδου, μια και πρόκειται για ένα είδος τουρισμού που αποφέρει πολύ μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη σε σύγκριση με τον κλασικό τουρισμό.
• Η μέση δαπάνη του συνεδριακού επισκέπτη είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του τουρίστα αναψυχής (μέσος όρος 1.490 ευρώ για τριήμερη διαμονή).
• Ένα συνέδριο 1.000 ατόμων αποφέρει κατά μέσο όρο 1 εκατ. ευρώ στην οικονομία της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης και της πραγματοποίησης ενός συνεδρίου εμπλέκονται δεκάδες επαγγέλματα και τα έσοδα διαχέονται σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, τουριστικά γραφεία, μεταφραστές, υπηρεσίες εικόνας-ήχου, ανθοπώλες, τυπογράφους, γραφεία μεταφορών, ξεναγούς, αρχαιολογικούς χώρους, κ.λπ.
Η Ρόδος έχει καταφέρει να «φιγουράρει» ξανά ανάμεσα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη ως συνεδριακός προορισμός και οι προοπτικές διαφαίνονται ήδη από τα επιβεβαιωμένα συνέδρια που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το 2020 στο νησί μας καθώς και από το μεγάλο ενδιαφέρον που καταγράφεται για την διεξαγωγή συνεδρίων στο νησί μας.
Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι παράγοντες του κλάδου, είναι πολλά τα βήματα που πρέπει να γίνουν ακόμα για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος, καθώς όλα αυτά τα χρόνια που η Ρόδος είχε μείνει στο περιθώρια, απώλεσε πολλά εκατομμύρια ευρώ και έχασε το σημαντικό προβάδισμα που κατείχε ως συνεδριακός προορισμός, εξαιτίας της υστέρησης που σημειώθηκε στην προβολή και προώθηση των σχετικών υποδομών.
Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου, η ευθύνη για το χαμένο έδαφος, μοιράζεται στον τρόπο προώθησης του συγκεκριμένου προϊόντος στο εξωτερικό αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν οι μεγάλες εταιρείες οργάνωσης τέτοιου είδους δραστηριοτήτων.
Πλέον, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και παράγοντες κάνουν ό,τι μπορούν για να ενισχύσουν τον συνεδριακό τουρισμό και να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα της Ρόδου, προσπάθεια που όπως φαίνεται στα δύο τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς με συνεχώς αυξανόμενες τάσεις.
Μέχρι το τέλος του χρόνου έχουν προγραμματιστεί σημαντικά συνέδρια στο νησί μας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δυναμικά στον χώρο του συνεδριακού τουρισμού μπήκε και το «Akti Imperial Deluxe Resort and Spa» (πρώην ΚΑΨΗΣ), όπου θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο το συνέδριο της εταιρείας «Herbal Life» με 2.000 συνέδρους, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πραγματοποιηθούν ακόμη δύο μεγάλα συνέδρια στο εν λόγω ξενοδοχείο που ανοίξει ξανά τον ερχόμενο Μάιο το οποίο επί πολλά χρόνια παρέμενε κλειστό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ