Τοπικές Ειδήσεις

A. Kαμπουράκης στο συνέδριο για την ηλεκτροκίνηση: «Θέλουμε τη Ρόδο πράσινο και έξυπνο νησί»

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE) σε συνεργασία με την οικονομική ιστοσελίδα Ιnsider.gr, διοργάνωσαν το ετήσιο Συνέδριο για την Ηλεκτροκίνηση, την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021.
Το Συνέδριο διεξήχθη με διαδικτυακή παρουσία ομιλητών και συμμετεχόντων και ζωντανή αναμετάδοση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει αποφασιστικά βήματα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με στόχο την αλλαγή του μοντέλου των μετακινήσεων προς όφελος της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής. Παράλληλα, το νέο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση δεν εξαντλείται σε παροχή κινήτρων, αλλά αναγνωρίζει ότι η ηλεκτροκίνηση αποτελεί ένα σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης με νέες ευκαιρίες απασχόλησης.
Σε αυτή την ευτυχή συγκυρία και μέσα από τις ομιλίες εκπροσώπων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, του ιδιωτικού τομέα και του ακαδημαϊκού χώρου, το Συνέδριο έδωσε έμφαση σε πληθώρα θεματικών που αφορούν στο συνεχώς μεταβαλλόμενο τομέα των μεταφορών προς μία περισσότερο πράσινη κατεύθυνση, στις καινοτομίες σε τεχνολογία και καύσιμα, στους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων και τις υποδομές φόρτισης, καθώς και στην ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στον τομέα της βιώσιμης μετακίνησης.
Η θεματολογία του Συνεδρίου αναπτύχθηκε γύρω από τρεις βασικές ενότητες:
-Α΄ Ενότητα: «Ενεργειακή Μετάβαση»
-Β΄ Ενότητα: «Μεταφορές και Εναλλακτικά Καύσιμα»
-Γ΄ Ενότητα: «Δημοτικοί Φορείς»
Το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, προχωρά ΣΕ ενέργειες που συμβάλλουν στην επέκταση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, δημιουργώντας ειδικά προϊοντικά πακέτα για τους καταναλωτές, αλλά και συνάπτοντας συνεργασίες για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών.
Το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και με μεγάλες αλυσίδες λιανικής και εμπορικά κέντρα, προχωρά στην εγκατάσταση δημόσιων σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία των υποδομών που απαιτούνται για να ενισχυθεί η διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο Ευθύμιος Μπακογιάννης γεν. γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, ο Κώστας Μπακογιάννης δήμαρχος Αθηναίων, ο Διονύσιος Παπαχρήστου Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, διευθυντής Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων, Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ο Γιώργος Πατούλης περιφερειάρχης Αττικής, η Αλεξάνδρα Σδούκου γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ο Κώστας Σκρέκας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Μαρία Σπυράκη ευρωβουλευτής, Νέας Δημοκρατίας, ενώ συμμετείχαν ο Αντώνης Καμπουράκης δήμαρχος Ρόδου, ο Νικόλαος Κομηνέας δήμαρχος Αστυπάλαιας και ο Άγγελος Φραγκάκης δήμαρχος Χάλκης.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΟΔΟΥ ΑΝ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Καμπουράκης υπογράμμισε τα εξής:
«Το σημαντικό είναι πως ο δημόσιος διάλογος για ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης, που έχει ξεκινήσει και διευρύνεται, μπορεί να συμβάλλει θετικά στο να πάρουμε όλοι, ο καθένας στο δικό του πεδίο ευθύνης, τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε σήμερα, και όχι αύριο ή μεθαύριο.
Οι πελώριες ανατροπές, και οι μεγάλες δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία, όχι μόνο δεν πρέπει να γίνουν άλλοθι στασιμότητας, αλλά αντίθετα να αποτελέσουν μοχλό επιτάχυνσης, προκειμένου να κάνουμε τα βήματα που απαιτούνται, προς μια νέα Ελλάδα: για να συγχρονιστούμε, με την επιταχυνόμενη ευρωπαϊκή τάση, για βιώσιμη ανάπτυξη. Αξιοποιώντας και την ισχυρή αναπτυξιακή ένεση των 72 δις ευρώ, από το νέο ΕΣΠΑ, και το Ταμείο Ανάκαμψης, που έχει να λαμβάνει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, για μια Νέα Ελλάδα, μακριά από τις παθογένειες, και την κακοδαιμονία του παρελθόντος, το οποίο πρέπει να αφήσουμε πίσω μας, για να κινηθούμε με δύναμη, μπροστά. Σε αυτή την προοπτική ευθύνης, ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, είναι πρωταγωνιστικός:
Με αυτά τα δεδομένα, στη Ρόδο, Δήμος & Δημότες, έχουμε κάνει την επιλογή μας: Θέλουμε τη Ρόδο πράσινο, και έξυπνο νησί. Αυτός είναι ο στόχος, και γι’ αυτόν εργαζόμαστε, με δέσμευση και αφοσίωση, σε πολλά μέτωπα: Από την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, και των υδάτων, μέχρι την προστασία του φυσικού κάλλους του νησιού μας, και του πλούσιου πολιτιστικού, αποθέματός του. Η βιωσιμότητα, είναι προτεραιότητα. Είναι ζήτημα ζωής, για το νησί μας. Για όλους τους Ροδίτες. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης προς τις επόμενες γενιές, στις οποίες οφείλουμε να δώσουμε τις ευκαιρίες, για να ζήσουν και να δουλέψουν στον τόπο τους, κάνοντας πραγματικότητα, τα όνειρα τους. Είναι επίσης ζήτημα σεβασμού, στους παλιούς και νέους φίλους της Ρόδου, σε όλο τον κόσμο, που ανυπομονούν, να μας επισκεφθούν. Ξανά και ξανά.
Ειδικά με την πανδημία, οι τάσεις της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, δείχνουν πως για την “επόμενη μέρα”, είναι ξεκάθαρη η προτίμηση σε προορισμούς με καθαρό, ασφαλές, όμορφο, και έξυπνο περιβάλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο πολιτικής του Δήμου Ρόδου, εντάσσεται και η ενθάρρυνση της ηλεκτροκίνησης, στο νησί μας. Θα σας δώσω μια συνοπτική εικόνα, και αναλυτικότερα θα περιγράψει τις δράσεις μας, ο αντιδήμαρχος Στέφανος Δράκος.
Πρώτα απ’ όλα, στη σεζόν του 2020, εφαρμόσαμε τη δωρεάν μεταφορά πολιτών και επισκεπτών, εντός της Μεσαιωνικής πόλης με ηλεκτροκίνητα οχήματα, τύπου golf cars, σε προκαθορισμένες διαδρομές, κατά τα πρότυπα αστικής συγκοινωνίας, καθώς και τη δωρεάν μεταφορά ΑμΕΑ. Συνεχίζουμε το 2021, αδιάληπτα και με αυξημένη συχνότητα, στην μετά κορωνοϊού εποχή.
Επιπλέον εγκαταστήσαμε, νέο έξυπνο σύστημα ελέγχου πρόσβασης οχημάτων, και στις επτά πύλες της Μεσαιωνικής μας Πόλης, απαγορεύοντας την είσοδο των οχημάτων, πλην των μονίμων κατοίκων, και προσκαλέσαμε Προμηθευτές & Εταιρείες Delivery να κάνουν χρήση μόνο Ηλεκτροκίνητων Μέσων.
Ο απώτερος στόχος μας είναι, μια αποκλειστικά ηλεκτρικά κινούμενη Μεσαιωνική Πόλη, με ηλιακή κεντρική θέρμανση και ηλιακό κεντρικό ζεστό νερό, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής μας, για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανάδειξη της Μεσαιωνικής μας Πόλης. Που είναι ένα ζωντανό παγκόσμιο μνημείο της UNESCO, και έχει εμβληματική σημασία για το νησί μας, μα και για την Χώρα μας.
Αξίζει να σημειωθεί πως έχουμε ήδη φορτιστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων στη Ρόδο, και σύντομα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, σε όλο το νησί. Μετά την πρότασή μας, που έτυχε άμεσης έγκρισης, από το Πράσινο Ταμείο, του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Και με την ευκαιρία να επισημάνω, πως έχουμε υποβάλλει πρόταση και στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, για την εξασφάλιση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, για τις Υπηρεσιακές ανάγκες του Δήμου Ρόδου, για τα Δημοτικά Αυτοκίνητα. Και για την ΔΕΣ ΡΟΔΑ, για ηλεκτρικά Λεωφορεία, στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης.
Το πιστεύουμε, και το παλεύουμε! Και είχαμε την ευκαιρία αυτό να το δείξουμε, και με τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020, διοργανώνοντας σειρά δράσεων, φέρνοντας σε άμεση επαφή, και εξοικειώνοντας τον δημότη, με την ηλεκτροκίνηση. Διεκδικούμε και βραβείο μάλιστα, για τις δράσεις αυτές, και αναμένουμε τη σχετική αξιολόγηση, από την αρμόδια Επιτροπή.
Στον Δήμο Ρόδου εκπληρώνουμε στο ακέραιο τη θεσμική αποστολή μας, προετοιμάζοντας το μέλλον. Το οποίο είναι πάντα, πολύ πιο κοντά, απ’ όσο πιστεύουμε: Όταν ο κόσμος αλλάζει, με ασύλληπτες ταχύτητες, η προσαρμογή στα νέα δεδομένα, στις νέες προτεραιότητες, στις νέες αξίες που διαμορφώνονται, είναι αυτό που θα ορίσει τη διαφορά, μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας. Σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας, της κοινωνίας και της πολιτικής.
Πιστεύουμε λοιπόν ακράδαντα, πως σε περιόδους μεγάλων προκλήσεων σαν την σημερινή, αντί για αμυντικές και φοβικές αναστολές, η σωστή απάντηση είναι η μεγάλη φυγή προς τα εμπρός. Στο δρόμο της ευθύνης, της αειφορίας, της πράσινης ανάπτυξης, και των ψηφιακών λειτουργιών. Προς όφελος του Δημότη.
Η πανδημία θα περάσει. Ελπίζουμε, πως σύντομα θα αποτελεί μια κακή ανάμνηση, και η επιστήμη θα νικήσει τον αόρατο εχθρό, και τον φόβο που αυτή διέσπειρε. Ανοίγεται μια νέα εποχή, και υπάρχουν οι δυνατότητες για να κινηθούμε γρήγορα μπροστά. Σε όλα τα επίπεδα…»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου