Ειδήσεις

Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία στο Καστελόριζο

Ο βουλευτής Δ/νήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης, κατάθεσε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ερώτηση με θέμα: «Να στελεχωθούν άμεσα με το κατάλληλο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης και οι στρατιωτικές μονάδες στο Καστελόριζο». Την Ερώτηση, συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, συντονιστής της ΕΕΚΕ για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Ανδρέας Ξανθός και Νίκος Μιχαλάκης, συντονιστής και μέλος της ΕΕΚΕ για το υπουργείο Υγείας του κόμματος, αντίστοιχα.
<Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατατεθείσης ερώτησης>

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2014
ΕΡΩΤΗΣH
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
– Υγείας
– Εθνικής Άμυνας
Θέμα: «Να στελεχωθούν άμεσα με το κατάλληλο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης και οι στρατιωτικές μονάδες στο Καστελλόριζο»
Πίσω από τις γενικότητες και τα ωραία λόγια για την «μεταρρύθμιση» στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η απορύθμιση της λειτουργίας των δομών και η υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην ακριτική Δωδεκάνησο συνεχίζεται. Παρά τις υποσχέσεις και τις «επικοινωνιακού χαρακτήρα» κυβερνητικές εξαγγελίες και «επιτόπιες επισκέψεις», τα Κέντρα Υγείας και τα Ιατρεία στα νησιά εγκαταλείπονται στην τύχη τους. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, το θλιβερό συμβάν της απώλειας ζωής στο ακριτικό Καστελλόριζο.

Όπως καταγγέλλεται από τη δημοτική αρχή και αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, το Πολυδύναμο Ιατρείο Καστελλορίζου εδώ και τρία με τέσσερα χρόνια υπολειτουργεί, με έναν μόνο αγροτικό γιατρό…! Οι ανάγκες στελέχωσης του Πολυδύναμου Ιατρείου του νησιού έχουν τεθεί επιτακτικά από τη δημοτική αρχή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα δημοσιεύματα, ο αναπληρωτής δήμαρχος του νησιού έχει ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας να τοποθετηθεί ένας γιατρός γενικής ιατρικής στο Πολυδύναμο Ιατρείο, ενώ από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ζήτησε να μεταβούν στο στρατόπεδο της περιοχής δύο στρατιωτικοί γιατροί, ένας καρδιολόγος και ένας χειρουργός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου: «…ο διευθυντής του Πολυδύναμου Ιατρείου του νησιού, επικαλούμενος προβλήματα υγείας αιτήθηκε και πέτυχε την απόσπασή του στο Κέντρο Υγείας Βύρωνος, κρατώντας όμως «καλυμμένη» τη θέση στο ακριτικό νησί! Η μαία που διορίστηκε στο νησί δεν πήγε ποτέ να υπηρετήσει και μία ακόμη νοσηλεύτρια που στα χαρτιά υπηρετεί στο ξεχασμένο νησί της Δωδεκανήσου, είναι και αυτή αποσπασμένη! Έτσι, στην περιοχή έμεινε μόνο ο ένας αγροτικός ιατρός, που έδωσε πραγματική μάχη προκειμένου να κρατήσει στη ζωή τον 59χρονο άνδρα…. Ο γιατρός του ακριτικού Καστελλορίζου έδινε μάχη για τη διάσωση του ασθενή, ενώ το ελικόπτερο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) έφτασε στο νησί με τρεις ώρες καθυστέρηση, χωρίς γιατρό κι αφού είχε ήδη καταλήξει ο άτυχος άνδρας! Αυτό δε, είχε ως αποτέλεσμα ο ένας και μοναδικός αγροτικός ιατρός που υπηρετεί στο Καστελλόριζο να συνοδεύσει τη σορό μέχρι το Νοσοκομείο της Ρόδου και να επιστρέψει ξανά στο νησί. Και εδώ είναι να αναρωτιέται κανείς, το κόστος των αεροδιακομιδών δεν είναι κατά πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό της απασχόλησης ενός γιατρού; … Ο άτυχος Μ.Ρ., πατέρας δύο παιδιών, αισθάνθηκε αδιαθεσία περίπου στις 10 το πρωί της 7ης Ιανουαρίου, οπότε και μεταφέρθηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του Καστελλορίζου.

Εκεί ο αγροτικός ιατρός διαπίστωσε ότι ο άτυχος άνδρας είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο και αμέσως ειδοποίησε το ΕΚΑΒ. Ο γιατρός επανέφερε δύο φορές τον 59χρονο στη ζωή, αλλά μέχρι να φτάσει το ελικόπτερο ο άτυχος άνδρας είχε ήδη χάσει τη μάχη με τη ζωή. Από την άλλη πλευρά, καλά στην υγεία του είναι ο νεαρός Καστελλοριζιός, που ενώ ο αγροτικός ιατρός βρισκόταν στο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ και συνόδευε τον 59χρονο στη Ρόδο, εγκλωβίστηκε στο ασανσέρ του καταστήματός του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο πόδι. Ο νεαρός μεταφέρθηκε στη γειτονική Τουρκία με καΐκι, όπου και του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια επέστρεψε προχθές το βράδυ στο Καστελόριζο».
«Επίσης, στο Καστελλόριζο, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, υπηρετούν τη θητεία τους 200 στρατιώτες και δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός στο στρατόπεδο. Είναι αδύνατον, όπως επισήμανε ο δήμαρχος, ο μοναδικός αγροτικός γιατρός να μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων και των 200 στρατιωτών».
Η τοπική κοινωνία ανησυχεί, ζητώντας από την Πολιτεία να σεβαστεί το συνταγματικό δικαίωμα των νησιωτών για ισότιμη πρόσβαση στην υγεία και σε υπηρεσίες περίθαλψης, με την κάλυψη των θέσεων του αναγκαίου για την εύρυθμη λειτουργία του Ιατρείου ειδικευμένου ιατρικού, όσο και νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.
Για το θέμα αυτό, οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές του Καστελλορίζου έχουν προβεί σε συγκεκριμένες καταγγελίες. Το Ιατρείο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω υπολειτουργεί από καιρό, επίσης, συνδυαστικά με τις περικοπές δαπανών στον τομέα υγείας, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις διακομιδές των έκτακτων περιστατικών στο νησί. Αυτό είναι, ένα άλλο κρίσιμο θέμα που πρέπει να επιλυθεί άμεσα.

Πρόβλημα υπάρχει επίσης και στη λειτουργία του ακτινολογικού μηχανήματος που ενώ υπάρχει στο νησί, δεν λειτουργεί. Τέλος, θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην εξαρτάται η λειτουργία του ΠΠΙ από τη χορήγηση δωρεών από ιδιώτες.
Επειδή, πρέπει να εξαλειφθούν άμεσα τα αισθήματα ανασφάλειας που δημιουργούνται στους κατοίκους καθώς και στους επισκέπτες – τουρίστες της νήσου ως προς τη δυνατότητα του Πολυδύναμου Ιατρείου Μεγίστης να ανταποκριθεί στο ρόλο του.
Επειδή, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η νησιωτική ιδιαιτερότητα (άρθρο 101 του Συντάγματος) και επειδή η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας είναι ουσιαστική στήριξη στους νησιώτες για την άρση της απομόνωσης.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1. Γιατί παραμένουν υποστελεχωμένες οι δομές υπηρεσιών Υγείας στο Καστελλόριζο;
2. Γιατί πραγματοποιούνται αποσπάσεις από τις υποστελεχωμένες δομές του ΕΣΥ ακριτικών περιοχών; Με ποιά κριτήρια προχώρησαν οι αποσπάσεις του προσωπικού από το Καστελλόριζο σε άλλες μονάδες; Σε ποιά μέτρα προτίθενται να προβούν για μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα;
3. Πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της εύρυθμης λειτουργίας του ΠΠΙ Μεγίστης; Προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα στην πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στο Πολυδύναμο Ιατρείο Μεγίστης, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και τον κανονισμό λειτουργίας του Πολυδύναμου Ιατρείου Μεγίστης σε όλη τη διάρκεια του έτους;
4. Ποιά είναι σήμερα η διαθεσιμότητα των νοσοκομειακών ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, την πτητική λειτουργία των οποίων έχει αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία; Έχει καταρτιστεί σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης των ελικοπτέρων αυτών;
5. Υφίστανται οφειλές του ΕΚΑΒ προς την Πολεμική Αεροπορία και σε περίπτωση καταφατικής απάντησης, ποιό είναι το ύψος τους;
6. Με ποιές πρωτοβουλίες προτίθενται να εγγυηθούν την υγεία και ασφάλεια των στρατευσίμων, που υπηρετούν στο Καστελόριζο;
7. Πώς διασφαλίζονται οι συνταγματικές και οι ευρωπαϊκές πρόνοιες για τις νησιωτικές περιοχές και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας των κατοίκων και των τουριστών;
Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Δημήτρης Γάκης
Θοδωρής Δρίτσας
Ανδρέας Ξανθός
Νίκος Μιχαλάκης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου