Ρεπορτάζ

Νόμιμη η άδεια για την βιοτεχνία τυποποίησης ψαριών στην Φιλέρημο

Νομίμως χορηγήθηκε άδεια για την λειτουργία κτηρίου συσκευασίας και παραγωγής πάγου καθώς και κτιριακών εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας, και πιο συγκεκριμένα βιοτεχνίας χαμηλής όχλησης στην περιοχή της Φιλερήμου, αναφέρει σε έγγραφο που απέστειλε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Ρόδου κ. Νικόλαος Παναγάκης απαντώντας σε αναφορά κατοίκων της περιοχής.
Θυμίζουμε ότι ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου με έγγραφη αναφορά προσέφυγαν 7 κάτοικοι της Ιαλυσού ζητώντας εξηγήσεις από τη Διεύθυνση Πολεοδομικών Εφαρμογών – Υπηρεσία Δόμησης και τη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού για την αδειοδότηση βιοτεχνίας επεξεργασίας και τυποποίησης ψαριών στη Φιλέρημο.
Στην απάντηση που έλαβαν από τον κ. Παναγάκη αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«…Σύμφωνα με τα συνημμένα τοπογραφικά διαγράμματα και συγκεκριμένα:
α. το συνημμένο (με την υπ’ αρ. πρωτ. 2226/25-11-2019 αίτηση) τοπογραφικό διάγραμμα, όπου η ως άνω κ.μ. 300Α-44 γαιών Τριαντών υπολογίζεται ότι βρίσκεται σε απόσταση 510,00 μ. και β. το συνημμένο (με την υπ’ αρ. πρωτ. 2604/10-12-2021 έγγραφη αναφορά) τοπογραφικό διάγραμμα, όπου η ως άνω κ.μ. 300Α-44 γαιών Τριαντών υπολογίζεται ότι βρίσκεται σε απόσταση 489.80 μ. αντίστοιχα προκύπτει ότι και στα δύο τοπογραφικά διαγράμματα η απόσταση της κτηματολογικής μερίδας, είναι μικρότερη των χιλίων μέτρων (1.000 μ.) από το τέλος του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλης Ιαλυσού, η οποία αποτελεί πόλη με πληθυσμό 19.288 κατοίκων.
Από τα ανωτέρω προκύπτει επίσης, ότι η κ.μ. 300Α-44 γαιών Τριαντών εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 4 παρ 3 του ΠΔ/τος 24-05-85 και επομένως βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν απαγορεύεται η χρήση “βιοτεχνίας χαμηλής όχλησης”.
Αναφέρουμε επίσης ότι στο ως άνω απαντητικό έγγραφό μας αναγράφεται επιπλέον και ότι:
«Η παρούσα βεβαίωση χορηγείται για κάθε νόμιμη χρήση με την επιφύλαξη:
1. των ειδικών διατάξεων που ισχύουν για τις εν λόγω εγκαταστάσεις,
2. την εξασφάλιση των προϋποθέσεων λειτουργίας των εν λόγω εγκαταστάσεων
3. των εγκρίσεων των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που τις διέπουν
4. των εγκρίσεων που απαιτούνται από άλλες αρμόδιες υπηρεσίες
5. των εγκρίσεων κυκλοφοριακής σύνδεσης,
6. των εγκρίσεων από τις αρμόδιες επιτροπές που πρέπει να έχουν ως ειδικά κτήρια,
7. την εξασφάλιση των προϋποθέσεων ασφαλείας
8. των κατευθύνσεων της Κ.Υ.Α. 11508/18-2-09, ΦΕΚ 151/ΑΑΠ/13-4-09, σχετικά με τη βιομηχανία κ.τ.λ.
Η βεβαίωση χορηγείται για κάθε νόμιμη χρήση, δεν υποκαθιστά εγκρίσεις πολεοδομικών εφαρμογών, νομιμότητας των κτηρίων, αρχαιολογικών δεσμεύσεων, κυκλοφοριακών συνδέσεων κτλ ή θέματα που αφορούν σε αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών, όπου απαιτείται σύμφωνα με την ισχύουσα πολεοδομική και βιομηχανική νομοθεσία».
Κατόπιν των παραπάνω επισημαίνουμε ότι η υπηρεσία μας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της χορήγησε βεβαίωση όρων δόμησης και χρήσεων γης για βιοτεχνία χαμηλής όχλησης, σύμφωνα με τη σχετική αίτηση, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή του συγκεκριμένου ακινήτου, σύμφωνα με το ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο καθώς και με τις ειδικότερες πολεοδομικές διατάξεις που διέπουν την εκτός σχεδίου δόμηση, για τη συγκεκριμένη χρήση.
Επισημαίνουμε ότι:
Α. Ο βαθμός όχλησης των βιοτεχνικών εγκαταστάσεων εξετάζεται από τη Δ/νση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Β. Η έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αποτελεί αρμοδιότητα της Δ/νσης Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού και
Γ. Ο έλεγχος ορθότητας της έκδοσης της οικοδομικής άδειας αποτελεί αρμοδιότητα της Δ/νσης Πολεοδομικών Εφαρμογών Δήμου Ρόδου (ΥΔΟΜ Ρόδου).
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε σχετική διευκρίνιση.
Ο Προϊστάμενος
Διεύθυνσης
Νικόλαος Παναγάκης
Αρχιτέκτονας Μηχανικός»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου