Ρεπορτάζ

Αντιδράσεις για τη λειτουργία βιοτεχνίας επεξεργασίας και συντήρησης ψαριών στη Φιλέρημο

Με απόφαση, που έλαβε κατά πλειοψηφία σε συνεδρίασή της η δημοτική ενότητα Ιαλυσού, παρέχεται η σύμφωνη γνώμη της υπέρ αιτήματος διαμαρτυρίας κατοίκων παρόδου της οδού Φιλερήμου, διατυπώνοντας αρνητική άποψη για την ανέγερση – λειτουργία και ανάπτυξη δραστηριότητας εγκατάστασης βιοτεχνίας επεξεργασίας και συντήρησης ψαριών από ανώνυμη εταιρεία στην περιοχή.
‏Η απόφαση θα διαβιβαστεί στη Δ/νση Τεχνικών Έργων & Υποδομών Δήμου Ρόδου, στην Δ/νση Πολεοδομικού σχεδιασμού Δήμου Ρόδου, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για τις δικές τους ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, καθώς και στο γραφείο του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Υποδομών Δήμου Ρόδου κ. Αθηνόδωρου Κωνσταντίνου.
‏Η θέση της δημοτικής κοινότητας είναι ότι το ευκταίο και το πλέον ευοίωνο για τον τόπο σενάριο είναι η συγκέντρωση των οχλουσών χρήσεων (και αναλόγως βεβαίως της διαβάθμισης της όχλησης) σε χώρους υποδοχής που ήδη έχουν διαμορφωθεί και λειτουργούν σ’ αυτές υφιστάμενες ομοειδείς δραστηριότητες ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενα ασυμβατότητας γειτονικών χρήσεων.
‏Οπως τονίστηκε, από την επισκόπηση των εγγράφων αδειοδότησης δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της περιοχής της Φιλερήμου (ο λόφος Φιλερήμου έχει κριθεί ιστορικός τόπος και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με την Υ.Α. Φ21/8596/822/10-7-1974) και οι επιπτώσεις της αδειοδοτηθείσας βιοτεχνίας.
Η ιστορικότητα, το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της περιοχής, όπως τονίστηκε, απαιτούν μία όλως στοχευμένη προσέγγιση ως προς τις επιπτώσεις που θα είναι πέρα και πάνω από γενικές εισηγήσεις και γενικά πρότυπα.
Πουθενά δεν αναφέρεται σε αυτές τεκμηριωμένη και αναλυτική κρίση σχετικά με την ομαλή ενσωμάτωσή της, υπό συζήτηση, οχλούσας χρήσης στην περιοχή Φιλερήμου ώστε να αποφευχθεί η υποβάθμιση του φυσικού και του οικιστικού περιβάλλοντος.
‏Επιπλέον κατά τη γνώμη της τοπικής κοινότητας η γειτνίαση του ακινήτου (μερίδα 300Α44 γαιών Τριαντών) που θα πραγματοποιηθεί η βιοτεχνική χρήση με τα καθορισθέντα όρια της αρχαιολογικής ζώνης Ακροπόλεως Ιαλυσού και τα όρια της αδόμητης αρχαιολογικής ζώνης Α, απολύτου προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου Φιλερήμου, απαιτεί γνωμοδότηση – εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, προς αποτροπή υποβάθμισης – αλλοίωσης του αρχαιολογικού χαρακτήρα της περιοχής.
‏Λαμβάνοντας υπόψη το πασίδηλο γεγονός ότι η περιοχή της Φιλερήμου και με ενέργειες της οικογένειας των μελών της εταιρείας που κατέχει ιδιοκτησία μεγάλων εκτάσεων στην εν λόγω περιοχή, έχει ευτυχώς εν τοις πράγμασι καταστεί «αμιγούς κατοικίας» τουρισμού και αναψυχής υπερτοπικού χαρακτήρα τα δε άκτιστα ακίνητα έχουν γεωργική χρήση.
‏Κατά συνέπεια, όπως κρίθηκε, η πραγματοποίηση και η πλήρης ανάπτυξη της δραστηριότητας της επένδυσης της εταιρείας είναι εντελώς ασύμβατη με την απολύτως διαδεδομένη οικιστική χρήση της ευρύτερης περιοχής και ως εκ τούτου θα επιφέρει υποβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και των ιδιοχαρακτηριστικών της περιοχής ως εγγύτατα γειτνιάζουσας στο λόφο Φιλερήμου (ιστορικός τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους) και στα όρια της αρχαιολογικής ζώνης Ακροπόλεως Ιαλυσού, την υποβάθμιση του μικροκλίματος της περιοχής το οποίο δεν «ταλαιπωρείται» από οχλούσες (έστω χαμηλής όχλησης) χρήσεις και την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και των επισκεπτών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου