Τοπικές Ειδήσεις

Διαξιφισμοί και εντάσεις στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Τρεις συνεδριάσεις για το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου αυτή τη βδομάδα. Χθες Τρίτη πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση με εννέα θέματα στην ημερήσια διάταξη και  ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής  για το έτος 2020, ενώ σήμερα Τετάρτη θα συνεδριάσει το συλλογικό όργανο του δήμου Ρόδου για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2022.

Για μία ακόμη φορά, δεν έλλειψαν οι διαξιφισμοί και οι εντάσεις… Προσπαθώντας να απαξιώσει το έργο της Δημοτικής Αρχής, ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Φ. Χατζηδιάκος, δήλωσε ότι αισθάνθηκε πώς «μεταφέρθηκε» 63 χρόνια πίσω στο 1958, όταν σε ανάλογη συνεδρίαση της Βουλής ο γέρος της Δημοκρατίας αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου είπε στον μακαρίτη υπουργό Παπαληγούρα, τη φράση: «Οι αριθμοί ευημερούν και ο λαός πάσχει», τονίζοντας ότι δεν τηρήθηκαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις. Ο απολογισμός της δημοτικής αρχής, όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος, πρέπει να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και να μην αποτελεί στην ουσία μία ακόμη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης υπενθύμισε στον κ. Χατζηδιάκο, ότι η κάλπη «έγραψε» την ετυμηγορία του Ροδιακού λαού, που αποφάσισε να μην έχει δήμαρχο τον Φώτη Χατζηδιάκο. Ο απολογισμός των πεπραγμένων αποδεικνύει την προσπάθεια της δημοτικής αρχής, των αντιδημάρχων και όλων των στελεχών που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για την παραγωγή έργου, δήλωσε ο κ. Καμπουράκης.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής δημάρχου και αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Στράτος Καρίκης αναφέρθηκε διεξοδικά στα πεπραγμένα της δημοτικής Αρχής, στα έργα που έχουν δρομολογηθεί και έχουν ολοκληρωθεί και στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, από τη μείωση των δημοτικών τελών, τη μετάβαση του Δήμου Ρόδου στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Η δημοτική Αρχή, όπως είπε ο κ. Καρίκης ενίσχυσε τη ΔΕΥΑΡ που τώρα δημοπρατεί μεγάλα έργα που είχε ανάγκη των νησί εδώ και δεκαετίες, αλλά και τη ΔΕΣ ΡΟΔΑ που επενδύει στην ηλεκτροκίνηση και στην ανανέωση του στόλους της με νέα (ηλεκτρικά) λεωφορεία, ενώ η διοίκησή της αναβαθμίζει συνεχώς τις προσφερόμενες υπηρεσίες στους πολίτες.

Επιπλέον, ο δήμος Ρόδου μέσω των σχολικών επιτροπών στηρίζει τα σχολεία του νησιού καλύπτοντας βασικές λειτουργικές ανάγκες. Η πρόσληψη 189 καθαριστριών και η ενίσχυση γενικότερα του τομέα καθαριότητας των σχολείων, αποτελούν πρότυπο παράδειγμα πανελλαδικά, όπως είπε ο κ. Καρίκης.

Στον τομέα της καθημερινότητας, η νέα σύμβαση για την καθαριότητα, θα είναι μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα με το δήμο Ρόδου να υιοθετεί μία ολιστική προσέγγιση της διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου της καθαριότητας στο νησί της Ρόδου, σε ιδιωτική εταιρεία, αποσκοπεί να βελτιώσει συνολικά την καθαριότητα και την εικόνα του νησιού. Επίσης, ο αντιδήμαρχος κ. Καρίκης τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή του Αντώνη Καμπουράκη δρομολογεί τα μεγάλα έργα που εδώ και δεκαετίες δεν κατάφερε κανείς να θέσει σε τροχιά υλοποίησης με βασικότερο την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου, έχοντας διασφαλίσει τη χρηματοδότηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για μία νέα δημοτική αρχή. Είμαστε περήφανοι και όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να είναι περήφανοι γιατί για πρώτη φορά αλλάζουν ριζικά τα πράγματα στη Ρόδο», τόνισε ο αναπληρωτής δημάρχου, Σ. Καρίκης.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Κώστας Ταρασλιάς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα οικονομικά δεδομένα. Δήλωσε ότι το 2020, παρά την πανδημία και την δραστική μείωση της τουριστικής κίνησης λόγω της πανδημίας και παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων έμεινε κλειστό, ο Δήμος Ρόδου διατήρησε τα έσοδά του στα επίπεδα του 2019, υπενθυμίζοντας ότι επρόκειτο για την χρονιά ρεκόρ του ροδιακού τουρισμού. Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Ταρασλιά ο οποίος ανέφερε ότι στα προϋπολογισθέντα οφειλόμενα ποσά, υπήρξαν βεβαιωμένες οφειλές από το 1974 που είχαν παραγραφεί και εκκαθαρίστηκαν, ώστε να παραμείνουν οι οφειλές προ εικοσαετίας που δεν έχουν ακόμη παραγραφεί βάσει του νόμου.

«Κάποιοι για λόγους μικροπολιτικής δεν θέλησαν να χρεώσουν τα τέλη όπως ήταν υποχρεωμένοι στις κραταιές για την τοπική οικονομία εποχές και πρέπει εμείς να ξεδιαλύνουμε την κατάσταση, να αναζητήσουμε ενοίκια αρκετών χρόνων από ακίνητα φιλέτα που δεν εισπράχθηκαν ποτέ…», ανέφερε ο αντιδήμαρχος οικονομικών.

Σημειώνεται ότι οι αντιδήμαρχοι παρουσίασαν το έργο που έχουν παράγει στους τομείς ευθύνης τους, καταρρίπτοντας εν τοις πράγμασι τους ισχυρισμούς της μειοψηφίας για ισχνή παραγωγή έργου.

Αιχμές για τον Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο δήμαρχος, κ. Καμπουράκης για την ακύρωση της απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, που αφορούσε τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας, έπειτα από προσφυγή του Φ. Χατζηδιάκου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζηδιάκος και τα μέλη της παράταξής του απείχαν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 28.09.2021 κατά τη λήψη της προσβληθείσσας από τον ίδιο απόφασης (απείχε επίσης η παράταξη του Δ. Κρητικού). Υποστηρίζει ο πρώην δήμαρχος ότι με τις σχετικές διατάξεις του νόμου, τα 2/5 του 11μελους διοικητικού συμβουλίου του ΔΟΠ (τα οκτώ εξ αυτών ορίζονται από το δημοτικό συμβούλιο) πρέπει να αποτελούνται από τη μειοψηφία, ενώ ορίσθηκαν μόνο μέλη της πλειοψηφίας.

Ο κ. Καμπουράκης δήλωσε ότι με την προσφυγή του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο κ. Χατζηδιάκος δεν κατάφερε παρά μόνο να δημιουργήσει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι δικαιούχοι των δομών του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας. Επεσήμανε ότι η μειοψηφία δεν αποκλείστηκε από τη συνεδρίαση και ότι είχε τη δυνατότητα να ορίσει τους εκπροσώπους της. Συνεπώς η προσφυγή δεν έχει κανένα νόημα η προσφυγή του κ. Χατζηδιάκου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

«Ζητώ από όλους να προτάξομε το συμφέρον του Ροδίτη έχει ανάγκη και που υποφέρει, όσο και αν τείνουμε να ωραιοποιούμε τα πράγματα. Είμαστε υποχρεωμένοι με αίσθημα αλτρουισμού και κατανόησης των προβλημάτων των συμπολιτών μας, να τους συνδράμουμε για περάσουν ανθρώπινα τις ημέρες των Χριστουγέννων», είπε ο κ. Καμπουράκης.

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου