Ειδήσεις

Κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ανησυχία σε όλη την Ευρώπη έχει προκαλέσει η εμφάνιση ενός νέου στελέχους του κορωνοϊού το οποίο ευθύνεται για την αυστηροποίηση των μέτρων στη Βρετανία μερικές μέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Η λίστα των χωρών που διακόπτουν τις συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μεγαλώνει, μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης. Οι περιορισμοί επεκτείνονται σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άλλες χώρες που έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία του στελέχους για το οποίο κάνει λόγο η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Όπως εξηγεί το BBC, σύμβουλοι της κυβέρνησης δήλωσαν πως πιστεύουν ότι το νέο αυτό στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό από άλλα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι πιο θανατηφόρο.

Εγείρονται, όμως, αρκετά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν το επόμενο διάστημα, με σημαντικότερο εάν τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να καταπολεμήσουν την εν λόγω μετάλλαξη.

Γιατί προκαλεί ανησυχία αυτή η μετάλλαξη;

Είναι γνωστό ότι οι ιοί μεταλλάσσονται τακτικά. Γιατί όμως προκαλεί ανησυχία αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη;

Υπάρχουν τρεις λόγοι, όπως εξηγεί το BBC:

  • Αντικαθιστά ταχύτατα άλλες εκδοχές του ιού
  • Έχει μεταλλάξεις που επηρεάζουν μέρος του ιού που ενδεχομένως να έχουν ιδιαίτερη σημασία
  • Έχει ήδη αποδειχτεί στο εργαστήριο ότι ορισμένες από αυτές τις μεταλλάξεις αυξάνουν τη δυνατότητα του ιού να μολύνει τα κύτταρα

Τα τρία αυτά στοιχεία συνηγορούν στο ότι η επιστημονική κοινότητα –και η ανθρωπότητα- βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ιό που μπορεί να μεταδοθεί ευκολότερα.

Οι ειδικοί, όμως, δεν είναι ακόμη βέβαιοι… Νέα στελέχη του ιού μπορούν να εμφανιστούν και να ευδοκιμήσουν επειδή έτυχε να «γεννηθούν» στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη ώρα.

Το Λονδίνο, δηλαδή, όπου μέχρι πριν από μερικές ημέρες είχαν χαλαρώσει τα μέτρα, επιτρέποντας στο μεταλλαγμένο ιό να μεταδοθεί ταχύτερα ανάμεσα στους πολίτες.

Τώρα, όμως, βρίσκονται σε ισχύ αυστηρότατα μέτρα για την εξάπλωση του κορωνοϊού –προς μεγάλη ενόχληση των Βρετανών.

«Απαιτούνται πειράματα στο εργαστήριο αλλά θέλουμε πραγματικά να περιμένουμε μέρες ή και μήνες για να δούμε τα αποτελέσματα και να λάβουμε μέτρα; Μάλλον όχι υπό αυτές τις συνθήκες» λέει στο BBC o καθηγητής Νικ Λόμαν, μέλος της κοινοπραξίας Covid – 19 στη Βρετανία.

Πόσο ταχύτερα μεταδίδεται;

Η νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τον Νοέμβριο, το 1/4 των κρουσμάτων στο Λονδίνο οφείλονταν σε αυτό το νέο στέλεχος.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στα 2/3. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να κυριαρχήσει –τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περιοχή.

Παρότι ειδικοί ερευνητές προσπαθούν ήδη να διαπιστώσουν πόσο ταχύτερα μεταδίδεται το συγκεκριμένο στέλεχος, η αλήθεια είναι πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να πει κάποιος με ασφάλεια εάν η αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία οφείλεται στη μετάλλαξη ή στη συμπεριφορά των πολιτών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως το νέο στέλεχος μπορεί να είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό.

Το ποσοστό αυτό ακούστηκε για πρώτη φορά διά στόματος του δρ. Έρικ Βολτζ από το πανεπιστήμιο Ιμπίριαλ την Παρασκευή.

«Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι… Από αυτά που βλέπουμε αυτή τη στιγμή φαίνεται πως (σ.σ. το στέλεχος) κινείται πολύ γρήγορα και αναπτύσσεται ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος. Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη» τόνισε χαρακτηριστικά ο ειδικός.

Οι γνώμες όμως διίστανται. Άλλοι Βρετανοί ειδικοί παρουσιάζουν πολύ υψηλότερα ή και πολύ χαμηλότερα ποσοστά από το 70%.

Θα χρειαστεί να περάσει ακόμη καιρός μέχρι η επιστημονική κοινότητα να είναι βέβαιη για τα αποτελέσματα των ερευνών της επί της μετάλλαξης.

Πόσο μακριά έχει μεταδοθεί;

Οι ειδικοί πιστεύουν πως το νέο στέλεχος είτε εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ασθενή στη Βρετανία είτε εισήχθη στη χώρα και εξαπλώθηκε.

Η μετάλλαξη κυκλοφορεί στις περισσότερες περιοχές της Βρετανίας, πλην της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στο Λονδίνο, στην Νοτιοανατολική Αγγλία και την ανατολική Αγγλία.

Σε άλλες περιοχές τα κρούσματα δεν είναι τόσα πολλά.

Το νέο στέλεχος έχει ταξιδέψει και στη Δανία, την Αυστραλία, την Ολλανδία και την Ιταλία.

Ένα αντίστοιχο στέλεχος εμφανίστηκε και στη Νότιο Αφρική, ωστόσο παρότι μοιράζονται κοινές μεταλλάξεις δεν φαίνεται να σχετίζονται.

Έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο;

Ναι. Ο ιός που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν της Κίνας δεν είναι ο ίδιος ο κυκλοφορεί πλέον στον πλανήτη.

Η μετάλλαξη D614G εμφανίστηκε στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο και πλέον κυριαρχεί στον κόσμο.

Μια άλλη μετάλλαξη, που ονομάστηκε Α222V, κυκλοφόρησε το καλοκαίρι στην Ευρώπη και σχετίστηκε με ταξιδιώτες από την Ισπανία.

Τι γνωρίζουμε για το νέο στέλεχος;

Μια πρώτη ανάλυση του νέου στελέχους δείχνει πως έχουν γίνει 17 μεταλλάξεις– ορισμένες εκ των οποίων μπορούν να είναι σημαντικές.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί τροποποιήσεις στις «αγκαθωτές» πρωτεΐνες, δηλαδή το… κλειδί του ιού για τα κύτταρα του σώματός μας.

Μια μετάλλαξη, που ονομάζεται N501Y, αλλάζει το πιο σημαντικό κομμάτι των «αγκαθωτών πρωτεϊνών» -την περιοχή δέσμευσης του υποδοχέα.

Πρόκειται για το σημείο όπου η ακίδα αυτή κάνει την πρώτη επαφή με τα ανθρώπινα κύτταρα και φαίνεται πως κάνει την είσοδο του ιού σε αυτά πιο εύκολη.

Του δίνει, επί της ουσίας, το πάνω χέρι.

«Μοιάζει με μια σημαντική διαφοροποίηση αυτό» λέει ο καθηγητής Λόμαν.

Σε μια άλλη μετάλλαξη, στη H69/V70, ένα μικρό κομμάτι της ακίδας έχει διαγραφεί –κάτι που δεν παρατηρείται για πρώτη φορά, καθώς το ίδιο είχε συμβεί και στην περίπτωση των μολυσμένων μινκ.

Από πού ήρθε;

Αυτό το νέο στέλεχος είναι εντόνως μεταλλαγμένο. Το πιθανότερο ενδεχόμενο, λοιπόν, είναι να εμφανίστηκε σε ασθενή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, που δεν κατάφερε να νικήσει τον ιό.

Το σώμα του εν λόγω ασθενούς έγινε πρόσφορο έδαφος για τη μετάλλαξη του ιού.

Είναι πιο θανατηφόρο το νέο στέλεχος;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το νέο στέλεχος του ιού είναι πιο θανατηφόρο, ωστόσο οι ειδικοί παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Το BBC αναφέρει, όμως, πως η ταχύτητα μετάδοσης του νέου στελέχους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα νοσοκομεία.

Και αυτό γιατί εάν κολλάει μεγαλύτερος αριθμός ατόμων, τότε θα χρήζουν νοσηλείας και περισσότεροι ασθενείς.

Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι στο νέο στέλεχος;

Όλα δείχνουν πως ναι, τουλάχιστον προσώρας.

Τα… θέματα που ίσως προκύψουν

Την ώρα που η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλουν τις πτήσεις από το Ηνωμένο ΒασίλειοΈλληνες επιστήμονες συστήνουν ψυχραιμία.

Δερμιτζάκης: «Πολιτική» υπόθεση ότι είναι ποιο μεταδοτικό

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης σχολιάζει: «Εμφανίστηκε ένα νέο στελεχος με σειρά μεταλλάξεων σε σχέση με το προηγούμενο που δημιούργησε την εντύπωση οτι μεταδίδεται πιο γρήγορα με βάση το γεγονος ότι είναι το 65-70% των μολύνσεων σε Λονδίνο και νότια Αγγλία. Αυτό ομως δε σημάνει ότι είναι και πιο μεταδοτικό. Αυτη η εκτίμηση ότι είναι 70% πιο μεταδοτικό στη Βρετανία δεν έχει αποδειχθεί, και είναι περισσότερο θα έλεγα «πολιτική» υπόθεση ίσως και για να δικαιολογήσει τη μεγάλη διασπορά και να μην εμφανιστεί ως λάθος της Βρετανικης κυβέρνησης. Η μεγάλυτερη πιθανότητα είναι ότι η μεγάλη παρουσία του στη Βρετανία είναι κατά τύχη. Επιστημονικά αυτό ονομάζεται drift δήλαδη τυχαία μετάβαση του ιού σε άλλη κατάσταση χωρίς να σημαίνει ότι άλλαξαν τα «βιολογικά» του στοιχεία, δηλαδή η αλληλεπίδραση του με τον ανθρώπινο οργανισμό. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να δείξει κανένας μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που δεν έχει γίνει ακόμα. Όποτε ας μην αγχωνόμαστε. Αυτά γίνονται συνέχεια».

«Παρολαυτα όμως μας λέει και ότι, πάλι κατά τύχη, μπορεί κάποια στιγμή (με πολύ μικρή πιθανότητα) να προκύψει στέλεχος ανθεκτικό στο εμβόλιο. Άρα εμβολιασμοί γρήγορα και όσο πιο πολλοί γίνεται και κατά προτίμηση με χαμηλό ιικο φορτίο στην κοινότητα», συμπληρώνει.

Γώγος: Τα τέσσερα θέματα που μπορεί να προκύψουν

Την επιστημονική του άποψη για το κατά πόσο είναι ανησυχητική η είδηση της μετάλλαξης του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το βράδυ της Κυριακής, ανέφερε πως δεν είναι η πρώτη φορά που μεταλλάσσεται ο ιός, ωστόσο αυτή τη φορά φαίνεται πως εξαπλώνεται ραγδαία. Ο λοιμωξιολόγος ωστόσο, θεωρεί πως είναι «βαρύ» το μέτρο αναστολής των πτήσεων από και προς την Βρετανία, τουλάχιστον έως ότου υπάρχουν κάποια παραπάνω στοιχεία από τον μεταλλαγμένο ιό.

«Έχουμε δει κάποιες μεταλλάξεις στα γονίδια, τα οποία κωδικοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών που φτιάχνουν την πρωτεΐνη S, με την οποία ο ιός προσκολλάται στα κύτταρα. Αν οι μεταλλάξεις αυτές διευκολύνουν την προσκόλληση, αυξάνουν τη μεταδοτικότητα. Δεν ξέρουμε όμως αν διευκολύνει κι άλλες διαδικασίες ενδοκυττάριες που κάνουν πιο βαριά τη νόσο», ανέφερε ο κ. Γώγος.
«Έχουμε δει ήδη αρκετές μεταλλάξεις από την αρχή και δεν δημιούργησαν κάποια προβλήματα. Δεν έχουμε δεδομένα για τη συγκεκριμένη ακόμα. Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», πρόσθεσε.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο στο οποίο στάθηκε ο καθηγητής, είναι τα θέματα που μπορεί να προκύψουν από την μετάλλαξη του ιού. Όπως είπε, η μετάλλαξη αυτή που εμφανίστηκε σε 4 χώρες συνολικά, μπορεί να προκαλέσει τα εξής:

  • Ο ιός να γίνει πιο μεταδοτικός
  • Να γίνει πιο τοξικός
  • Να μην φαίνεται στα τεστ
  • Να υπάρξει επαναμόλυνση από τον μεταλλαγμένο ιό

Μαγιορκίνης: Ψυχραιμία

Σκεπτικός εμφανίστηκε σε ανάρτησή του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφορικά με τη μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Αγγλία και τονίζεται ότι πιθανόν ο ιός να μεταδίδεται ευκολότερα.

Ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ συνέστησε ψυχραιμία και τόνισε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει εμφανιστεί από τον Σεπτέμβρη στη χώρα, αλλά και στη Νότια Αφρική και στην Ουαλία.

Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη

«Εξακολουθώ να είμαι πολύ σκεπτικός για την επίδραση της μετάλλαξης που λένε ότι πιθανόν να μεταδίδεται ευκολότερα (την οποία και ανέφερα την προηγούμενη εβδομάδα).

Να επισημάνω ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιγραφεί από το Σεπτέμβριο, ενώ την έχουν βρει και στη Νότιο Αφρική (αναπτύχθηκε ανεξάρτητα). Επίσης έχει βρεθεί ΚΑΙ στην Ουαλία (αν και δεν φαίνεται στο διάγραμμα παρακάτω) όπου αναπτύχθηκε ανεξάρτητα.
Θεωρώ ότι θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες να κάνουν επαρκείς αναλύσεις μεταδοτικότητας για αυτά τα φαινόμενα που είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενα πριν κάνουν δυνατούς ισχυρισμούς. Ακόμα και ΑΝ έχουν κάποια επίδραση στην μετάδοση θα είναι τόσο μικρή που δεν θα έχει και κάποια πρακτική σημασία.

Συστήνω λοιπόν ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, ακόμα και αυτοί που βαράνε τα “καμπανάκια” λένε ότι διατηρούμε το σχέδιο ως έχει. Κρατάμε τα μέτρα και περιμένουμε τα εμβόλια που όλοι παραδέχονται ότι η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει».

Εξακολουθώ να είμαι πολύ σκεπτικός για την επίδραση της μετάλλαξης που λένε ότι πιθανόν να μεταδίδεται ευκολότερα (την…

Posted by Gkikas Magiorkinis on Sunday, December 20, 2020

Την αξιοπιστία της Μεγάλης Βρετανίας όσον αφορά στον κορωνοϊό έθιξε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ειδικά αυτή τη στιγμή που η μετάλλαξη του κορωνοϊού εμφανίζεται στη χώρα και ακόμα δεν έχουν εξεταστεί όλα τα δεδομένα.

Εξαδάκτυλος: Τα εμβόλια δεν επηρεάζονται

«Τα δεδομένα δεν είναι πλήρη για τη νέα μετάλλαξη και πρέπει να εξετάσουμε τα δεδομένα για να μπορέσουμε να πούμε τις επόμενες μέρες πόσο ανησυχητική είναι. Υπάρχει μια σπασμωδική αντίδραση από τις αρχές της Βρετανίας, καθώς από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού δε συμπεριφέρεται με αξιοπιστία παρά το γεγονός ότι όλοι υποληπτόμαστε το υψηλό επίπεδο της επιστήμης της. Η Μεγάλη Βρετανία συνολικά σε αυτή την πανδημία αν δούμε πώς αντιδρά από την αρχή δεν είναι ένα καλό παράδειγμα. Από την αρχή άλλοτε δεν υπήρχε ο ιός, άλλοτε τα μέτρα ήταν πολύ χαλαρά άλλοτε πολύ σκληρά, δεν είχε δηλαδή μια συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης», επισήμανε στον ΣΚΑΪ.

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης, δήλωσε ότι «τα εμβόλια που βασίζονται στη νέα τεχνολογία, το m-RNA, μπορούν να προσαρμοστούν και δε θα έχουν πιθανότατα πρόβλημα με τη μετάλλαξη που παρατηρείται. Θα είναι αποτελεσματικά» και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή ελέγχεται αν ανιχνεύεται από τα rapid tests ή τους μοριακούς ελέγχους. «Η τεχνολογία που ακολουθούν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ακολουθούν άλλη τεχνολογία από αυτή του εμβολίου της γρίπης και είναι τέτοια που καλύπτει τις μικρές μεταλλάξεις. Δε χρειάζεται να πάμε στην ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου.

Δημόπουλος: Συμβαίνουν συνεχώς μεταλλάξεις

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Θάνος Δημόπουλος, όσον αφορά στη μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία και ενδεχομένως κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό.

«Συμβαίνουν συνεχώς μεταλλάξεις σε περιοχές που δεν έχουν ενδιαφέρον», ανέφερε ο πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και τόνισε πως η μετάλλαξη δεν αυξάνει τη μεταδοτικότητα

«Ο κορωνοϊός έχει υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας. Μία μετάλλαξη δεν μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα» είπε χαρακτηριστικά στο OPEN και ξεκαθάρισε ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα.

«Συμβαίνουν συνεχώς μεταλλάξεις σε περιοχές που δεν έχουν ενδιαφέρον. Έχουμε την τεχνολογία και μπορούμε να φτιάξουμε και πιο στοχευμένα εμβόλια», δήλωσε.  Παράλληλα, τόνισε πως «το χτίσιμο της συλλογικής ανοσίας θα κρατήσει πολλούς μήνες».

Μόσιαλος: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα εμβόλια

Την άποψη πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό διατυπώνει ο καθηγητής του LSE, κ. Ηλίας Μόσιαλος. «Σύμφωνα με τη βρετανική αρχή δημόσιας υγείας, στο Ηνωμένο Βασίλειο και κυρίως στη Νότια Αγγλία έχει εντοπιστεί ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού από τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο, με περισσότερες από 1.100 περιπτώσεις έως τις 13 Δεκεμβρίου. Υπάρχει μια απλή ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί: έχει αλλάξει η συμπεριφορά του ιού;Είναι πολύ νωρίς και δεν γνωρίζουμε ακόμα, λένε οι ειδικοί. Είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείται πολύπλευρα, ώστε να κατανοήσουμε την εμφάνιση και τη διασπορά, και την επιρροή στη συμπεριφορά του ιού. Δεν σημαίνει δηλαδή πως ο ιός θα γίνει απαραίτητα πιο μεταδοτικός ή πιο μολυσματικός ή πιο επικίνδυνος. Οι ιοί αλλάζουν», σημειώνει.

«Υπάρχουν ήδη διάφορα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν χωρίς όμως πραγματική συνέπεια. Δεν γνωρίζουμε όλες τις πιθανές αλλαγές αλλά τις παρακολουθούμε κατά το δυνατόν πιο στενά. Και ο λόγος που δεν το γνωρίζουμε είναι γιατί δεν γίνεται ανάλυση της γενετικής αλληλουχίας, στο γενετικό υλικό του ιού που φέρει κάθε φορέας που έχει κολλήσει. Είναι λοιπόν σημαντικό να μελετηθούν οι αλλαγές, για να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά το αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού», αναφέρει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και διευθυντής του κέντρου Οικονομικών της Υγείας της London School of Economics.

«Το νέο στέλεχος του ιού έχει πολλαπλές αλλαγές: είναι σημαντικό να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά το αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού, όπως λένε οι ερευνητές του Covid-19 Genomics UK (Cog-UK) που εντόπισαν και παρακολουθούν το νέο στέλεχος. Δεν γνωρίζουμε εάν έχει κυκλοφορήσει και εκτός Αγγλίας.

Οι ερευνητές του Cog-UK θεωρούν όμως πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη χρήση των εμβολίων. Εάν ο ιός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά. Οπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης», καταλήγει.

Λινού: Δεν πρέπει να υπάρχει πανικός

Δύο ερωτήματα υπάρχουν για τη μετάλλαξη που παρατηρείται στον ιο, σύμφωνα με την Αθηνά Λινού. Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, είπε ότι διερευνάται αν είναι όντως πιο μεταδοτικός αυτός ο τύπος και επιπλέον αν είναι εξίσου ευαίσθητος στο εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή όπως τόνισε, γίνονται έλεγχοι και στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στην Αγγλία, ενώ σε 2-3 μέρες θα γίνει ξεκάθαρο τι ακριβώς συμβαίνει με την μετάλλαξη του. Υπογράμμισε πάντως ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός.

Πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα σημείωσε η κ. Λινού, λέγοντας ότι δεν αποκλείεται ο τύπος μετάλλαξης να οφείλεται και στη μεγάλη κινητικότητα που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βρετανία. Όπως είπε, είναι βασισμένο σε μοντέλα και όχι στα εργαστηριακούς ελέγχους για αυτό και πρέπει να δουν οι επιστήμονες αν είναι αλήθεια ή αν είναι θέμα συμπεριφοράς. Για το εμβόλιο, ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Επιστήμονες από τις ΗΠΑ άλλωστε τονίζουν ότι θα πάρει χρόνια ώστε να μεταλλαχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποφεύγει τις συνέπειες του εμβολίου.

Καθησυχάζει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπάθησε να κατευνάσει τις μεγάλες ανησυχίες που έχει προκαλέσει μια νέα, εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία, λέγοντας ότι αυτή είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της εξέλιξης μιας πανδημίας.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ παρουσίασαν από την άλλη μια θετική πτυχή της ανακάλυψης των νέων στελεχών του ιού που έβαλαν σε συναγερμό πολλές χώρες ωθώντας τις να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη Βρετανία και την Νότια Αφρική, λέγοντας ότι νέα εργαλεία για την παρακολούθηση του ιού έχουν αποτελέσματα.

«Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια, είναι πολύ σημαντικό να πούμε στο κοινό τα πράγματα όπως έχουν, αλλά είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της εξέλιξης του ιού», δήλωσε σε μια διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ

«Το να είσαι σε θέση να παρακολουθείς τόσο στενά έναν ιό, τόσο προσεκτικά, τόσο επιστημονικά σε πραγματικό χρόνο είναι μια πραγματικά θετική εξέλιξη για την παγκόσμια δημόσια υγεία, και οι χώρες που κάνουν αυτό το είδος της παρακολούθησης αξίζουν επαίνους».

Επικαλούμενοι δεδομένα από τη Βρετανία, αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία απόδειξη ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού προκαλεί βαρύτερη ασθένεια στους ανθρώπους ή ότι είναι πιο θανατηφόρος από τα υπάρχοντα στελέχη της Covid-19, αν και φαίνεται ότι εξαπλώνεται πιο εύκολα.

Οι χώρες που επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς ενήργησαν παίρνοντας μέτρα μέγιστης προσοχής, αξιολογώντας τους κινδύνους, είπε ο Ράιαν, προσθέτοντας: «Αυτό είναι συνετό. Αλλά είναι επίσης σημαντικό όλοι να αναγνωρίσουν ότι αυτό συμβαίνει, αυτές οι μεταλλάξεις συμβαίνουν».

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ ανέφεραν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού είναι μέχρι στιγμής πολύ πιο αργές από ό,τι με την γρίπη και ότι ακόμη η νέα μετάλλαξη που εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει πολύ λιγότερο μεταδοτική από άλλες ασθένειες όπως η παρωτίτιδα.

Είπαν ότι τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν για την καταπολέμηση της Covid-19 πρέπει να αντιμετωπίζουν και τα νέα στελέχη του ιού, αν και έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη για να διασφαλιστεί ότι αυτό όντως συμβαίνει.

«Μέχρι στιγμής, παρόλο που έχουμε δει πολλές αλλαγές, πολλές μεταλλάξεις, καμία δεν έχει επηρεάσει σημαντικά ούτε την ευαισθησία στον ιό σε οποιαδήποτε από τις τρέχουσες θεραπευτικές ουσίες και φάρμακα ούτε στα υπό ανάπτυξη εμβόλια και υπάρχει η ελπίδα ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν.

Πηγή newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου