Ειδήσεις

Βουλή: Νόμιμη η υπογραφή Στουρνάρα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με Siemens

Μετά από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία -όπως τονίστηκε- ο σημερινός Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ως υπουργός Οικονομικών το 2012 ορθώς υπέγραψε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία Siemens, σε ανάλογο συμπέρασμα κατέληξαν σήμερα όλα τα πολιτικά κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ηταν «οφειλόμενη και νόμιμη» η ενέργειά μου εκείνη, υπογράμμισε από την πλευρά του και ο κ. Ι. Στουρνάρας, ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, μετά από σχετική πρόσκληση που έλαβε από την πρόεδρό της Αναστασία Χριστοδουλοπούλου. Τόσο ο νυν κεντρικός τραπεζίτης, όσο και πολλοί εκ των βουλευτών που έλαβαν το λόγο (Ευ. Βενιζέλος, Χαρ. Αθανασίου, Αθ. Παφίλης κ,.ά.) επισήμαναν ότι ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορούσε παρά να υπογράψει το συμβιβασμό, καθώς με μεγάλη –τότε- κοινοβουλευτική πλειοψηφία είχε προηγηθεί ψήφιση σχετικού νόμου. «Η μη υπογραφή θα συνιστούσε πράξη παράνομη. Δεν είχα ευχέρεια ούτε να τροποποιήσω όρους συμφωνίας εγκριθείσας από Κοινοβούλιο. Δεν είχα νόμιμη άλλη επιλογή» τόνισε χαρακτηριστικά. Για να προσθέσει: «Είχα δέσμια υποχρέωση να υπογράψω. Δεν θέλω να αιωρούνται σκιές ως προς αυτό. Για λόγους συνείδησης έψαξα, ρώτησα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και υπέγραψα».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Στουρνάρας υπoστήριξε επιπροσθέτως ότι ήταν προς το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου ο επιτευχθείς συμβιβασμός. «Το κράτος ωφελείται και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο. Σημαντικά είναι τα οφέλη που προσπορίζεται το ελληνικό δημόσιο. Εξ όσων γνωρίζω η σύμβαση εκτελείται και καλώς εκτελείται», σημείωσε.

Παράλληλα σημείωσε ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος οι προβλέψεις που εμπεριέχει έχουν εκτελεστεί και πως απομένει ένα μέρος για την υλοποίηση του οποίου η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να λάβει συγκεκριμένη απόφαση και να τη γνωστοποιήσει στην εταιρεία. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το συνολικό όφελος ανέρχεται σε 330 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το τελευταίο μέρος αφορά ζήτημα ύψους 60 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό το τελευταίο μέρος είπε πως είχε προκρίνει κατασκευή εργοστασίου βιομηχανικού λογισμικού. «Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει τί θα προτείνει στη Siemens» συμπλήρωσε.

Για «πολιτικό ζήτημα» έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία. «Σοβαρά πολιτικά ζητήματα δεν λύνονται με νομικίστικα κόλπα, για το εάν επί παραδείγματι είχε δικαίωμα να υπογράψει ή να αρνηθεί. Ηταν υποχρεωμένος ως υπουργός Οικονομικών να υπογράψει» σχολίασε από την πλευρά του ο κ. ΘΑθ. Παφίλης (ΚΚΕ).

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η συζήτηση άρχισε να επικεντρώνεται στο ποιά είναι η στάση της σημερινής κυβέρνησης. Με εμφανώς καυστική διάθεση, από πολλές πλευρές της αντιπολίτευσης υπογραμμίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση σήμερα υλοποιεί μια συμφωνία την οποία κατήγγειλε όταν βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. «Η σημερινή κυβέρνηση να μας πει: σέβεται τη σύμβαση; Την εκτελεί; Θέλει να την καταγγείλει ή να ακολουθήσει άλλο δρόμο και να φέρει περισσότερα χρήματα στη χώρα; Αν δεν το κάνει ας μας αφήσει να κάνουμε τη δουλειά μας σε κανένα άλλο θέμα» είπε κάποια στιγμή ο κ. Ευ. Βενιζέλος. «Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική των προηγουμένων, σχολίασε ο κ. Παφίλης.

Οταν, τέλος, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πόρισμα παλαιότερα συσταθείσας επιτροπής της Βουλής, υπό τον κ. Ι. Βαλυράκη, το πόρισμα της οποίας έκανε -ως γνωστόν- λόγο για ζημία ύψους 2 δις ευρώ, αφού σημειώθηκε μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να τεκμηριώνουν μια τέτοια εκτίμηση, αναφέρθηκε πως τέτοιο ποσό αντιστοιχεί σε συνολικές συμφωνίες 20 δις και τέτοιο ποσό δεν προκύπτει. Πάντως, επισημάνθηκε πως ο κ. Βαλυράκης παρ’ όλα αυτά σε ονομαστική ψηφοφορία όταν ήταν βουλευτής, είχε ψηφίσει θετικά υπέρ του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Μιχαλολιάκου έστρεψε τα βέλη του στο σύνολο του πολιτικού συστήματος, υποστηρίζοντας ότι όλοι πρέπει να μπουν στη φυλακή.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου