Συνεντεύξεις

Γ. Τσακίρης: «Το 2016 δεν προσφέρεται για ασφαλείς τουριστικές προβλέψεις»

Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη

«Το 2016 δεν προσφέρεται για ασφαλείς τουριστικές προβλέψεις.  Όσο πιθανό είναι να έχουμε μια καλή συνέχεια της δυναμικής  του 2015, άλλο τόσο  εύκολο  είναι να κληθούμε να διαχειριστούμε μια χρονιά  με “ασθενέστερη” της προηγούμενης,  ζήτηση».
Την άποψη ότι ασφαλείς προβλέψεις για την έκβαση της τουριστικής σεζόν του 2016 δεν μπορούν να γίνουν πριν από τον επόμενο  Μάρτιο, εκφράζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης.
«Σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που προμηνύονται  σημαντικές αναδιατάξεις,  εύλογα  επικρατεί αβεβαιότητα   για το κατά πόσο αυτές θα επηρεάσουν την   τουριστική εικόνα  της χώρας μας, αρνητικά ή θετικά,  που αντίστοιχα θα επηρεάσουν  ανάλογα και  την ζήτηση του τουριστικού προϊόντος μας», δηλώνει ο κ. Γιώργος Τσακίρης.
Σε ερώτηση σχετικά με την τύχη των επιχειρηματικών δανείων που είναι «στο κόκκινο» ο κ. Γιώργος Τσακίρης δηλώνει  ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να αλλάξουν χέρια ελληνικά ξενοδοχεία.
«Πλέον η επιλογή του τρόπου διαχείρισης των δανείων εκ μέρους των  ανακεφαλαιοποιηθεισών τραπεζών, περνάει και από την Τράπεζα της Ελλάδος , η οποία και εφαρμόζει συγκεκριμένες διαδικασίες, κανόνες  και προϋποθέσεις διαχείρισης των καθυστερήσεων και των ανακεφαλαιοποιήσεων των δανείων των επιχειρήσεων», εξηγεί ο κ. Τσακίρης και υπογραμμίζει ότι  τα πλέον ελκυστικά κόκκινα δάνεια για τους ξένους επενδυτές  είναι αυτά των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω των ακινήτων τους.
Η συνέντευξή του κ. Γιώργου Τσακίρη, αναλυτικά:
• Στις τάξεις των ενασχολούμενων με τον τουρισμό επικρατεί προβληματισμός εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων καθώς και τη διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Ποιες  τελικά είναι οι προοπτικές για τη σεζόν του 2016;
Το 2016 δεν προσφέρεται για ασφαλείς τουριστικές προβλέψεις.  Όσο πιθανό είναι να έχουμε μια καλή συνέχεια της δυναμικής  του 2015, άλλο τόσο  εύκολο  είναι να κληθούμε να διαχειριστούμε μια χρονιά  με «ασθενέστερη» της προηγούμενης,  ζήτηση.  Σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που προμηνύονται  σημαντικές αναδιατάξεις,  εύλογα  επικρατεί αβεβαιότητα   για το κατά πόσο αυτές θα επηρεάσουν την   τουριστική εικόνα  της χώρας μας, αρνητικά ή θετικά,  που αντίστοιχα θα επηρεάσουν  ανάλογα και  την ζήτηση του τουριστικού προϊόντος μας.  Πιστεύω ότι πριν από τον Μάρτιο του 2016 δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις.
• Πώς έκλεισε η σεζόν του 2015 σε αφίξεις και έσοδα για τις  ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις;
Είναι ήδη  γνωστά τα νούμερα των αφίξεων από τα στοιχεία της ΥΠΑ, σύμφωνα με τα οποία στα ελληνικά αεροδρόμια,  καταγράφεται αύξηση στο ενδεκάμηνο 5,7% των αφίξεων. Στοιχεία   εσόδων ακόμη  δεν έχουμε . Ένας προορισμός  όμως που μάλλον θα σηματοδοτήσει και την γενικότερη τουριστική τάση των εσόδων της χώρας είναι η Αθήνα. Καίτοι το αεροδρόμιο Ελ Βενιζέλος ,  καταγράφει αύξηση αφίξεων 17%, οι διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων καταγράφουν αύξηση μόνο 3,7% και μάλιστα τους τελευταίους 3 μήνες, παρά την συνεχιζόμενη αύξηση των αφίξεων στο Ελευθ. Βενιζέλος,   οι διανυκτερεύσεις των Αθηναϊκών ξενοδοχείων εμφανίζονται αρνητικές από -3 έως -6%. Ανάλογα αρνητικά θα είναι και τα έσοδα. Αυτό μας οδηγεί σε μια πρώτη εκτίμηση ότι το 2015, τα έσοδα δυστυχώς δεν θα ακολουθήσουν τον ρυθμό αύξησης των αφίξεων.
• Υπάρχουν ελπίδες να ανακάμψει η τουριστική αγορά της Ρωσίας;
Η  Ρωσική αγορά παραμένει ένας μεγάλος γρίφος. Φέτος κινηθήκαμε στις επιδόσεις του 2011-12. Το διεθνές περιβάλλον ίσως δίνει ελπίδες για αύξηση των ροών από την Ρωσία αλλά αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ανάλυση. Διαχρονικά έχει καταγραφεί  ότι, κάθε φορά που κάποιος προορισμός της Μεσογείου αντιμετωπίζει πρόβλημα και έχουμε αναπροσανατολισμό των τουριστικών ροών, η χώρα μας είναι στην  3η – 4η θέση της λίστας  των χωρών που δυνητικά θα μπορούσαν να ωφεληθούν.
• Σας ανησυχεί το ζήτημα που αφορά τις ρυθμίσεις για τα “κόκκινα δάνεια” καθώς σημαντικό ρόλο θα διαδραματίζουν τα ξένα funds; Ελλοχεύει ο κίνδυνος να αλλάξουν χέρια ελληνικά ξενοδοχεία;
Τεράστιος και άμεσος ο κίνδυνος,  διότι πλέον η επιλογή του τρόπου διαχείρισης των δανείων εκ μέρους των  ανακεφαλαιοποιηθέντων τραπεζών, περνάει και από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία και εφαρμόζει συγκεκριμένες διαδικασίες, κανόνες  και προϋποθέσεις διαχείρισης των καθυστερήσεων και των ανακεφαλαιοποιήσεων των δανείων των επιχειρήσεων. Παράλληλα με δεδομένο ότι οι 4 συστημικές τράπεζες ορίζονται πλέον από νέους μετόχους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι εγχώριοι, είναι δύσκολο να προδικάσουμε την έκβαση της διαδικασίας διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα πλέον ελκυστικά κόκκινα δάνεια για τους ξένους επενδυτές  είναι αυτά των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω των ακινήτων τους.
• Έχουν επέλθει αλλαγές σε ό,τι αφορά την χορήγηση θεωρήσεων εισόδου. Θα προκληθούν προβλήματα  στον τουρισμό;
Η κυβέρνηση και η ίδια η υπουργός τουρισμού κυρία Κουντουρά, σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στο Υπουργείο, μας διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί η ίδια το θέμα πολύ στενά και προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην χορήγηση Βίζα, κυρίως από την ρωσική αγορά η οποία είναι και η αγορά προτεραιότητας το 2016 για τον ελληνικό τουρισμό, για τους γνωστούς λόγους.
• Η απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών επηρεάζει τη φορολόγηση των ακινήτων. Αυτό θα έχει επιπτώσεις και στα ξενοδοχεία;
Φυσιολογικά με δεδομένο τον υπολογισμό που εφαρμόστηκε φέτος για τις αξίες των ακινήτων, μια μείωση των αντικειμενικών αξιών θα λειτουργήσει ευνοϊκά για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ειδικότερα για αυτές που είναι  ατομικές και τις οποίες εμμονικά, το Υπουργείο οικονομικών, επέμεινε να φορολογεί ως κατοικίες. Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα φορολογικά έσοδα  που πρέπει να εισπραχθούν  το 2016 είναι, αν όχι ίδια με αυτά του 2015, ίσως  υψηλότερα και δεν θα πρέπει να τρέφουμε μεγάλες ελπίδες ελάφρυνσης της φορολογίας  και μάλιστα με δεδομένο ότι για τα ξενοδοχεία ισχύει ότι το βασικό συστατικό επιχειρηματικής επιτυχίας  είναι η τοποθεσία των, η οποία πάντοτε θα επιβαρύνεται με  υψηλότερες αντικειμενικές αξίες όπως λόγου χάρη  τα παραθαλάσσια, στο  κέντρο των  πόλεων κλπ.
• Την περασμένη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου υπεγράφη η σύμβαση για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Ποια είναι η άποψη σας για το θέμα;
Εάν η παραχώρηση αυτή, εκτός από τα έσοδα στο ΤΑΙΠΕΔ και τον κρατικό προϋπολογισμό, φέρει και ένα εξορθολογισμό της λειτουργίας των, αναβάθμιση των υπηρεσιών τους και βελτίωση της γενικότερης εικόνας των, που παράλληλα  δεν θα συνοδευτεί με υπέρμετρη και βλαπτική για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αύξηση των τελών χρήσης , θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την παραχώρηση μια  θετική κίνηση για τον Ελληνικό τουρισμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα τα Ελληνικά αεροδρόμια, πλην του Ελευθ. Βενιζέλος και 1-2 άλλων περιφερειακών, αποτελούσαν μια  μόνιμη πηγή παραπόνων των επισκεπτών για το επίπεδο υπηρεσιών και ανέσεων που προσέφεραν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου