Ρεπορτάζ

Απόφαση «βόμβα» – Ακυρώθηκε η απόλυση δημοτικού αστυνόμου που έκανε χρήση ψευδούς βεβαίωσης!!

Με απόφαση «βόμβα» του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά ακυρώθηκε απόφαση απόλυσης δημοτικού αστυνόμου, που απασχολείτο στον Δήμο Καλλιθέας, ο οποίος πέτυχε την εκλογή τους σε διαγωνισμό πρόσληψης ένστολου προσωπικού με τη χρήση ψευδούς βεβαιώσεως γνώσεως ξένης γλώσσας!
Πιο συγκεκριμένα στις 27-06-2014 δικάστηκε από το Α2 Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά η αίτηση ακύρωσης που άσκησε ο δημοτικός αστυνόμος κατά του Δήμου Ρόδου και κατά της υπ’ αριθμ. 4544 και με αριθμό πρωτοκόλλου 2/152872/09-12-2013 απόφασης του Δημάρχου Ρόδου περί ανάκλησης της υπ’ αριθμ. 511/2008 απόφασης διορισμού του Δημάρχου Καλλιθέας.
Σύμφωνα με την ως άνω απόφαση ανακλήθηκε η υπ’ αριθμ. 511/2008 απόφαση του Δημάρχου Ροδίων, κατά το μέρος που αφορά τον διορισμό του ως άνω σε κενή οργανική θέση του πρώην Δήμου Καλλιθέας του κλάδου ΤΕ 23 Δημοτικών Αστυνόμων, για παράβαση νόμου με το αιτιολογικό ότι ο τίτλος γνώσης αγγλικής γλώσσας (TOEIC Certificate of Achievement του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν), που κατατέθηκε από τον ως άνω στην περιφέρεια ως δικαιολογητικό διορισμού του είναι πλαστός.
Η ως άνω απόφαση του δημάρχου η οποία πλέον ακυρώθηκε στηρίχθηκε σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 58 του Ν. 3852/2010 της παρ. ΣΤ υποπαρ. 11 του άρθρου πρώτου του Ν. 4152/2013 (ΦΕΚ 107/τ.Α/2013). Επί της ως άνω αιτήσεως εκδόθηκε η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, της οποίας το διατακτικό αναφέρει ότι επειδή στο άρθρο 27 παρ. 2 του κυρωθέντος με το ν. 3584/2007 (Α’ 143) Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων ορίζεται ότι: «Η πράξη διορισμού, που έγινε κατά παράβαση νόμου ανακαλείται εντός διετίας από τη δημοσίευση της. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, η πράξη διορισμού ανακαλείται εάν αυτός που διορίσθηκε προκάλεσε δολίως ή υποβοήθησε την παρανομία, ή εάν ο διορισμός του έγινε κατά παράβαση των άρθρων 12 και 16 του παρόντος Κώδικα». Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, παράνομη και, ως εκ τούτου, ανακλητή πράξη διορισμού σε προκηρυχθείσα κενή οργανική θέση υπαλλήλου είναι μεταξύ άλλων η πράξη που ερείδεται σε παράνομη υποβολή του ως άνω πλαστού εγγράφου, η Διοίκηση προέβη στην έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης, χωρίς να απαντήσει ειδικά επί του κρίσιμου αυτού ισχυρισμού. Με τα δεδομένα αυτά, είναι μη νόμιμη η επίδικη ανάκληση του διορισμού του Χρήστου Αργυρού, εφόσον η Διοίκηση δεν έχει διατυπώσει κρίση για δόλια υποβολή από τον αιτούντα του προαναφερόμενου πλαστού εγγράφου. Για τους ως άνω λόγους το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έκανε δεκτή την αίτηση του δημοτικού αστυνόμου και ακύρωσε την υπ’ αριθμ. 45444/09-12-2014 απόφαση του Δημάρχου Ρόδου.
Η απόφαση αυτή δημιουργεί μία πρωτογενή νομολογία, που θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, που με την κατηγορίας του επίορκου οδηγήθηκαν στην έξοδο από της υπηρεσία τους, γεμίζοντας απρόσωπους αριθμούς τις συμφωνίες της κυβέρνησης και της Τρόικας για την ελάφρυνση του δημοσίου τομέα.
Μετά από αυτά καθίσταται ποια σαφές ότι το δικαίωμα του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα να εκδιώξει υπαλλήλους με στόχο την πιστή τήρηση των μνημονίων με την αιτιολογία των πλαστών ή ελλιπών δικαιολογητικών καθίσταται πλέον απολύτως ανίσχυρο. Μία καλά στοιχειοθετημένη δικαστική απόφαση, η οποία διαπιστώνει ότι τέτοιο δικαίωμα παραγράφεται 2 χρόνια, από την δημοσίευση του πίνακα επιτυχόντων, δυνάμει του οποίου προσλήφθηκαν οι εν λόγω εργαζόμενοι.
Την υπόθεση του κυρίου Αργυρού χειρίστηκαν οι δικηγόροι Μιχαήλ Κόκκινος και Σοφία Ιωακείμ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

 • D.t.f.e.    06.01.2020 19:00

  @Sagamore 18:40
  έχε υπόψη σου πως όλα τα ΤΥΠΙΚΑ πνευματικά προσόντα(Lower, Michigan, Adnance, TOEIC), είτε ΠΛΑΣΤΑ, είτε ΓΝΗΣΙΑ, ΔΕΝ εξασφαλίζουν ουδέποτε την ΑΠΟΛΥΤΗ δυνατότητα εξασφάλισης των “τέλειων” γνώσεων απέναντι
  στο νου εκεινών που τις απέκτησαν, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους άλα… ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ. Κι αυτό γιατί
  με το ΠΛΑΣΤΟ ξενόγλωσσο πτυχίο ή ΠΛΑΣΤΟ πτυχίο γνώσεως Η/Υ(ECDL) ΔΕΝ εξαπατάς το δημόσιο, τη στιγμή
  που όλα αυτά είναι καθαρά ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ χαρακτήρα εφόδια, γι’αυτό θεωρούνται άλλωστε, όπως προανέφερα, κατά κανόνα ΤΥΠΙΚΑ προσόντα, μπροστά σε κάτι άλλα που θεωρούνται αντιθέτως ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ(πτυχία Γυμνασίου, Λυκείου, Πανεπιστημίου, Πολυτεχνείου), καθότι εξαρτώνται άμεσα από το δημόσιο. Γι’αυτό άλλωστε και το συγκεκριμένο άτομο παρέμεινε κανονικά στη θέση του ΔΙΚΑΙΩΣ μάλιστα, χάρη στην παρέμβαση των δύο αυτών πασίγνωστων δικηγόρων(και ΠΟΥ είσαι ακόμα), τη στιγμή μάλιστα που εκείνο το οποίον μετράει περισσότερο είναι η ΠΡΟΘΥΜΙΑ και η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ του εργαζόμενου σε μία θέση εργασιακής απασχολήσεως και όχι τα ΤΥΠΙΚΑ “πατσαβούρια” και προπάντως η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ κλίμακα, όσον αφορά τα προσόντα Γυμνασίου, Λυκείου, Πανεπιστημίου, Πολυτεχνείου κλπ. Διότι εκείνο που πρέπει να εγκρίνουμε περισσότερο σε μία τέτοια περίπτωση, εν συγκρίσει με τα παραπάνω αναφερόμενα, είναι η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ που αυτός θεωρείται κατά κανόνα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ σκοπός.
  Δε νομίζω να χρειάζεται ιδιαίτερη “φιλοσοφία”. Ειδεμή… ΑΛΙΜΟΝΟ…! ‘ΤΕΛΟΣ’_.

 • S t n    05.01.2020 17:22

  Eάν έχετε καταλάβει εγκαίρως, ΕΜΠΑΘΕΙΣ “κύριοι” και… “κυρίες”, οι δικηγόροι γενικότερα δεν κάνουν ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ.
  Και τούτο σε συνδυασμό με το συγκεκριμένο δικηγορικό ζεύγος που ΕΚΑΛΥΨΕ στην κυριολεξία τον εν λόγω δημοτικό αστυνομικό για την “εγκληματική” του αυτή πράξη, όλοι τους μεταφράζουν επικυρώνοντας ΑΠΑΝΤΑ ΤΥΠΙΚΑ πνευματικά προσόντα(ώρα καλή με κείνο του δημοτικού αστυνομικού), ακόμα και ΠΛΑΣΤΑ, εννοείται φυσικά… ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ τους, τη στιγμή που ΔΕΝ τους ενδιαφέρει, παρά μόνον αποκλειστικά η ΕΙΣΠΡΑΞΗ εκ των πελατών τους. Οπότε τι “παθιάζεσθε” λοιπόν;

 • 'ΣΚΑΤΑ' ΣΤΑ ΜΟΡΙΑ    04.01.2020 23:20

  Δεν χρειάζεται τόσο υπερβολική ΕΜΠΑΘΕΙΑ απέναντι σε μία τέτοια περίπτωση. ΛΑΘΟΣ!!! Και τούτο διότι εδώ υπάρχουν ΤΡΙΣ χειρότερα εγκληματικά κρούσματα, για τα οποία εντούτοις τόσοι και τόσοι υπαίτιοι ετούτων βγαίνουν “λάδι” και με τη μέθοδο ΕΞΑΓΟΡΑΣ παρακαλώ: ΦΟΝΟΙ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, ΒΙΑΣΜΟΙ, ΑΡΠΑΓΕΣ(ΚΛΟΠΕΣ) και ό,τι άλλο συνεπάγεται το συνάφι της κοινωνίας. Επιτέλους “κύριοι”! Στην πλαστογραφία και την παραποίηση θα “κολώσουμε” τώρα;
  ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ…!

 • μαρια    05.11.2014 19:08

  ξερουμε τον αριθμό της αποφασης να δουμε τι λεει;

 • sagamore    29.10.2014 18:40

  θαυμάσιο κράτος, θαυμάσια δικαιοσύνη…. Εις υγείαν των ηλιθίων που πληρώνουν…
  Τώρα να βάλουν τον εν λόγω αστυνομικό στο …μεταφραστικό τμήμα για να μην κουράζεται στους δρόμους το παιδί…

 • Vassilis N. Perantzakis    27.10.2014 16:36

  Αποτέλεσμα της πολυνομίας η δικαίωση παράνομων πράξεων για καθαρά δικονομικούς λόγους. Επίσης παράδειγμα κομματικοποιημένης δημοσιογραφίας, λες και είναι “κακιά μνημονιακή υποχρέωση” το να μην είναι πλαστά τα πτυχία των διοριζόμενων και όχι απλή λογική.

 • dom    27.10.2014 15:44

  προφανως το άρθρο γράφτηκε προκειμένου να διαδημιστούν οι εν λόγω δικηγόροι. δεν βρίσκω κανένα άλλο νόημα στο συγκεκριμένο άρθρο

 • Michalis Spentzopoulos    27.10.2014 07:23

  Η τρόικα έπρεπε εξ’αρχής να είχε πολύ πιο σκληρή στάση. Χάρη στη σαπίλα σας, αποδέχθηκε τα “ισοδύναμα μέτρα” που μεταφράζονται σε φοροκαταιγίδα επί δικαίων και αδίκων. Οι μόνοι που γλιτώνουν είναι οι “μάγκες” (λεφτά “έξω”, κατάλληλα “κονέ” σε Υπουργεία/Δημ. Διοίκηση/ΟΤΑ/ΜΜΕ, βούτες από νοσοκομεία/σχολεία/στρατιωτικές μονάδες, κλπ).

 • Takis    27.10.2014 00:07

  Ακου τώρα κατασκευασμενη υποθεση. Η διοικηση (ο δημος) δεν κατέστησε σαφές οτι η προσκομιση του πλαστου δικαιολογητικου εγινε δολίως. Και γιατί έγινε; Για να τεστάρει τις γνωσεις του στο PHOTOSHOP?

 • Takis    27.10.2014 00:03

  Καραγκιόζηδες. Δικαιοσυνη της πλάκας. Τι σημασία εχει ρε βλάκες πότε εγινε το αδίκημα; Να δεχτώ να μην του ζητησετε πισω τους μισθους που εχει δουλεψει. Αυτός που έχασε την θέση με τα γνησια πτυχία θα πάρει αναδρομικά; Αυτό το κράτος συνεχίζει να κρατάει υπαλλήλους που αποδεδειγμένα πλεον προσεληφθησαν με λαμογιές. Δεν έχουμε ελπιδα. Σκεφτείτε ρε ζωα δικαστές. Αν αυτος επεσε τοσο χαμηλα ώστε να πλαστογραφησει τα Αγγλικα για να πάρει θεσούλα στο δημο, ΠΟΣΟ ΑΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ; Ε;

 • πλουτο    25.10.2014 18:11

  Κύριε Αθανασίου συνεχίστε να υποστηρίζετε κοινούς πλαστογράφους με άλλα λόγια κοινούς απατεώνες. Μια ερώτηση: Τι έχετε να πείτε στον πρώτο επιλαχόντα αυτού του διαγωνισμού που διαπιστώνει ότι έχασε μια δουλειά απο κάποιον που πλαστογράφησε ένα δικαιολογητικό για να προσληφθεί? Τι έχετε να πείτε σε χιλιάδες πολίτες μας που απο την 1/1/2015 θα τους κατάσχουν το σπίτι ώστε να συνεχίσουν να ισχύουν οι ανθρωπιστικοί λόγοι για κοινούς απατεώνες. Και φυσικά σε όσους εξ ημών προσπαθούμε να βγάλουμε τίμια το ψωμί μας και να πληρώσουμε ένα σωρό φόρους (εμείς ξέρουμε πως) ώστε να δικαιώνονται κοινοί πλαστογράφοι και να τα τσεπώνουν απο εμάς. ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ και για εσάς και για τους ομοίους σας Είστε παντελώς κατάπτυστοι, ανθρωπάρια, υπολείμματα ενός εμετικού κατεστημένου που αργά αλλά σταθερά θα ξεριζωθεί απο τούτο τον τόπο. Οχι απο τα κόμματα και τις πολιτικές που εξυπηρετείτε τυφλά. Αλλα απο δυνάμεις που ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί. Αλλα θα έρθουν να είστε σίγουρος και εσείς και το συνονθύλευμα που εκφράζετε. (Δεν αναφέρομαι στις απολύσεις λόγω “αξιολόγησης”. Αναφέρομαι στις απολύσεις λόγω καραμπινάτης πλαστογραφίας)

 • Γιώργος    23.10.2014 18:18

  Όποιος έγραψε το άρθρο είναι άσχετος από νομικά. Ουσιαστικά το Δικαστήριο λέει ότι ο Δήμος παρέλειψε να αιτιολογήσει την απόφασή του για την ανάκληση του διορισμού. Έπρεπε δηλαδή να αναγράφει ότι ο δημοτικός αστυνόμος υπέβαλε πλαστό πιστοποιητικό Αγγλικών εν γνώσει της πλαστότητας, προκειμένου να πετύχει την πρόσληψή του, κάτι που μάλλον δεν το ανέφερε. Η υπόθεση μπορεί να ξαναγυρίσει στη Διοίκηση και να εκδώσει νέα απόφαση ανάκλησης διορισμού με τη σωστή αιτιολογία αυτή τη φορά. Δε δίνεται συγχωροχάρτι σε κανέναν που υποβάλει πλαστά πιστοποιητικά, ούτε λέει ότι ακόμη κι σε αυτόν που υποβάλει πλαστά δικαιολογητικά η προθεσμία είναι μολις 2 ετών για την ανάκληση του διορισμού. Προφανώς, ο Δήμος έκανε “πατάτα”, την οποία πρέπει να διορθώσει.

 • nasos    23.10.2014 14:00

  Καλά οι δικαστές πες έχουν και μια αιτιολογία… Αλλά το άρθρο; “Σανίδα σωτηρίας”; Σε ποιους μωρέ; Στους παράνομους με τα πλαστά πτυχία; Σε όλους αυτούς που μας κοροϊδεύουν στα μούτρα μας τόσα χρόνια και τους πληρώνουμε; Τους συγχαίρουμε; Τόσο σαπίλα;

 • Rodios    23.10.2014 13:32

  Σανιδα σωτηριας?? ΣΩΤΗΡΙΑΣ??? Να πιανουμε δουλεια με ΠΛΑΣΤΑ, απδεδειγμενα ΠΛΑΣΤΑ(!!!) πιστοποιητικα, κ να ΜΗΝ μπορουν να μας διωξουν! Απο το Δημοσιο βεβαια, γιατι στον ιδιωτικο τομεα θα ετρωγε ξυλο φευγοντας!.. Δεν ειναι σωτηρια αυτο, ΚΑΤΑΔΙΚΗ της κοινωνιας μας ειναι.

Σχολιασμός άρθρου