Τοπικές Ειδήσεις

Νέα εμπλοκή στην λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου με τα καθήκοντα του Κτηματολογικού Δικαστή

Πέραν του κτιριακού προβλήματος του Κτηματολογίου Ρόδου, που έχει προκαλέσει μείζονα προβλήματα στην αγορά της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου αφού έχει οδηγήσει επί 10μηνο στην αναστολή της λειτουργίας της υπηρεσίας, ένα νέο θέμα έχει ανακύψει και αφορά στον διορισμό μόνιμου Κτηματολογικού Δικαστή για τον έλεγχο των προς μεταγραφή πράξεων.
Οπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατική», τον Ιούνιο του 2021 καθαρογράφηκε, υπεγράφη και κοινοποίηθηκε αρμοδίως στον Αρειο Πάγο για τα περαιτέρω η υπ΄ αρίθμ. 1/2021 ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας των δικαστών του Πρωτοδικείου Ρόδου με την οποία κρίνεται ότι δεν απαιτείται η ύπαρξη μόνιμου Κτηματολογικού δικαστή στο Κτηματολόγιο της Ρόδου και ότι προβλέπεται να λειτουργεί με πρόσθετες αρμοδιότητες του διευθυντή της.
Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας, ο αναθεωρητικός συνταγματικός νομοθέτης απαγορεύει πλέον από την 01.01.2002 την ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς με σκοπό την ενίσχυση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας τους.
Συνεπώς, όπως κρίθηκε, δεν επιτρέπεται η ανάθεση σε δικαστικό λειτουργό διοικητικών καθηκόντων μονομελούς οργάνου, ανεξαρτήτως του αν το όργανο αυτό έχει ή όχι πειθαρχικό, ελεγκτικό ή δικαιοδοτικό χαρακτήρα, πολλώ δε μάλλον, η ανάθεση σε δικαστικούς λειτουργούς διοικητικών καθηκόντων μονομελούς οργάνου, η άσκηση των οποίων έχει ανατεθεί από τον νόμο σε δικαστικό υπάλληλο ή άλλο δημόσιο λειτουργό, εφόσον τα καθήκοντα αυτά δεν συνάδουν αμέσως με την απονομή της Δικαιοσύνης.
Επομένως, όπως επισημαίνεται, μετά την αναθεώρηση του άρθρου 89 του Συντάγματος, τα καθήκοντα του υποθηκοφύλακα δεν μπορούν να ανατεθούν σε δικαστικό λειτουργό ούτε προσωρινώς, διότι δεν εμπίπτουν σε καμία από τις εξαιρέσεις των παρ.2 και 3 του άρθρου 89 του Συντάγματος.
Ως εκ τούτου, το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν.δ. 811/1971 με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης σε ειρηνοδίκη καθηκόντων ή «υπηρεσίας» υποθηκοφύλακα έμμισθου υποθηκοφυλακείου δεν μπορεί να εφαρμοσθεί.

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, η ρύθμιση του ΚΔΔ να προΐσταται του Κτηματολογικού Γραφείου Ρόδου δικαστής, πέραν της αναχρονικότητας και της εμφανούς διαφοροποίησής του και με τα υπόλοιπα Υποθηκοφυλακεία της χώρας, κρίνεται αντισυνταγματικός και δέον να μην εφαρμόζεται πλέον.
Επιπλέον, όπως τονίζεται, ουδέποτε στο παρελθόν προβλέφθηκε οργανική θέση δικαστή του Κτηματολογίου Ρόδου και ότι ήδη από τις 17.01.2018, τέθηκε σε ισχύ ο Ν. 4512/2018, στο άρθρο 15 του οποίου, προβλέπεται και η σύσταση Κτηματολογικού Γραφείου Δωδεκανήσου, με έδρα τη Ρόδο, υπαγόμενου στο σύστημα του Εθνικού Κτηματολογικού που ήδη ισχύει στη Σύμη, επεκτείνεται τάχιστα στην Κάσο, Κάρπαθο, Καστελλόριζο, και Χάλκη, όπου ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων και επίκεινται οι πρώτες αναρτήσεις.
Επιπλέον κρίθηκε ότι στην αρμοδιότητα των κτηματολογικών δικαστών, υπόκειται αποκλειστικά και μόνο η εκδίκαση αγωγών ή αιτήσεων που αφορούν στην αναγνώριση εμπράγματων δικαιωμάτων και που προσβάλλονται με τις αρχικές ή επιγενόμενες κτηματολογικές εγγραφές και τη διόρθωση των αντίστοιχων ανακριβών εγγραφών και αιτήσεων, που αφορούν διόρθωση περιγραφικών στοιχείων, άρση των εκκρεμοτήτων που δημιουργούνται σε περίπτωση άρνησης καταχώρησης εγγραπτέων πράξεων από τους προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων ή άρνησής τους να δεχτούν άλλες αιτήσεις των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών προς ακριβέστερη αποτύπωση των δικαιωμάτων τους κ.ο.κ..
Σύμφωνα με την απόφαση, ως προς την αληθή έννοια των επιμέρους διατάξεων του Κτηματολογικού Γραφείου, η Ολομέλεια των δικαστών του Πρωτοδικείου Ρόδου αποφαίνεται ότι η αληθής έννοια της διάταξης του άρθρου 12 του ΚΔΔ είναι ότι του κτηματολογικού γραφείου Ρόδου, προΐσταται ο διευθυντής του και όχι δικαστής (ιδίως δε ο Κτηματολογικός δικαστής του Πρωτοδικείου Ρόδου), ενώ η αληθής έννοια των διατάξεων του ΚΔΔ που προβλέπουν ότι οι προσφυγές κατά αποφάσεων του προϊσταμένου του Κτηματολογίου Ρόδου εισάγονται στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο Ρόδου ή στον Κυβερνήτη της Ρόδου είναι ότι οι εν λόγω υποθέσεις εισάγονται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου και εκδικάζονται από τον ορισθέντα ως Κτηματολογικό δικαστή του Πρωτοδικείου Ρόδου.
Προτάθηκε έτσι και ανάλογη τροποποίηση του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Ρόδου.
Μέχρι και σήμερα η συγκεκριμένη απόφαση της Ολομέλειας των δικαστών του Πρωτοδικείου Ρόδου δεν έχει εγκριθεί από τον Αρειο Πάγο και δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Εκφράζεται από δικηγόρους η άποψη ότι δεν υφίσταται ως εκ τούτου τροποποίηση του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Ρόδου και είναι υποχρεωτικός ο διορισμός Κτηματολογικού δικαστή με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Πλην όμως την 18η Αυγούστου 2021 με πράξη του προέδρου του Πρωτοδικείου διορίστηκε η πρωτοδίκης κ. Μαρία Παρασκευά και ως αναπληρωτής της ο πρωτοδίκης κ. Ελ. Σαμλίδης, ως δικαστές με καθήκοντα Κτηματολογίου όπως αυτά προβλέπονται στην απόφαση της Ολομέλειας.
Ο διευθυντής του Κτηματολογίου Ρόδου κ. Νικόλαος Ματσάκης έχει καταστήσει σαφές ότι αν δεν υπάρξει τροποποίηση του Κανονισμού δημοσιευμένη σε ΦΕΚ δεν αναλαμβάνει την έγκριση και υπογραφή των πράξεων καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθεί υπόλογος.
Το όλο ζήτημα έχει προκαλέσει θόρυβο στους κόλπους του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και αναμένεται να απασχολήσει στο προσεχές διάστημα την επικαιρότητα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου