Ειδήσεις

Οι τέσσερις στόχοι της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Καθ’ όλα προετοιμασμένος για τη σημαντική αποστολή του στις ΗΠΑ, δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναχωρεί αύριο για τη Νέα Υόρκη και τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός, στο πρώτο του υπερατλαντικό ταξίδι μετά τις εκλογές και την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, έχει προγραμματίσει σειρά κρίσιμων συναντήσεων, με κορυφαία αυτή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων θέτει τις επαφές που θα πραγματοποιήσει με αιχμή την οικονομία.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το παρόν στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, παρουσία επενδυτών, ενώ θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας και διεθνείς «παίκτες» στο πλαίσιο του Global Business Forum του Bloomberg. Πρόθεσή του είναι να αναλύσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται πλέον στην Ελλάδα και να απευθύνει πρόσκληση για επενδύσεις στην χώρα μας, με κίνητρο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του και το διαμορφωθέν φιλικό επενδυτικό κλίμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τέσσερις είναι οι βασικοί στόχοι του ταξιδιού του πρωθυπουργού:

1. Να ανταλλάξει απόψεις για όλα τα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τόσο περιφερειακά (ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Δυτικά Βαλκάνια, προσφυγικό/μεταναστευτικό), όσο και παγκόσμια (σχέσεις με ΗΠΑ, με Αυστραλία και Ινδία).

2. Να προβάλλει στους υψηλούς συνομιλητές του το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται στην Ελλάδα, υπό την κυβέρνησή του, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

3. Να περιγράψει από το βήμα της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ την ελληνική πρόταση για το κλίμα, και

4. Να εξηγήσει σε εκδήλωση της ελληνικής ομογένειας την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη ψήφιση νόμου που θα δίνει στους ομογενείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Οικονομικοί στόχοι

Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι ομιλίες που θα εκφωνήσει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το επιτελείο του, «αναδεικνύουν πόσο υπολογίσιμος είναι ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ επιβεβαιώνουν ταυτόχρονα την απόφαση του Πρωθυπουργού να προωθήσει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τα εθνικά μας συμφέροντα και τους οικονομικούς στόχους της Κυβέρνησης».

Πέραν του κ. Τραμπ, ο πρωθυπουργός κατά χρονική σειρά θα έχει τετ α τετ, μεταξύ άλλων, με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα τη Δευτέρα, τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ την Τρίτη και τον Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη.

Ειδικά για το ραντεβού με τον Τούρκο πρόεδρο, επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η διατήρηση ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας και στόχος να σταματήσει η γείτονα τις προκλήσεις. «Μόνο όταν συνομιλείς, μπορείς να παρουσιάζεις με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, τις θέσεις της πατρίδας σου, να εκτονώνεις την ένταση και να αναζητάς αμοιβαία αποδεκτές λύσεις», ανέφερε από τη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης, πετώντας το γάντι στον κ. Ερντογάν. «Αν έχει πραγματική διάθεση να κάνει μια ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποδείξει έμπρακτα», ανέφερε.

Σχετικά με το προσφυγικό- μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης ζητά από τον Τούρκο πρόεδρο να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη και δηλώνει πρόθυμος να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς αυτή η συμφωνία μπορεί να επεκταθεί οικονομικά.

 

πηγή euro2day.gr

Φίλιππος Πανταζής

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου