Τοπικές Ειδήσεις

Σε καλό δρόμο βρίσκεται πλέον η σωτηρία της Γεωργοένωσης

“Φως στην άκρη του τούνελ” έχει αρχίσει να φαίνεται στην προσπάθεια εξυγίανσης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου, μετά την οριστική υπαγωγή της εταιρείας, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Η διοίκηση πάντως, ξεκίνησε μια σειρά επαφών με τον υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα και τους κυβερνητικούς βουλευτές του Νομού Δωδεκανήσου, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις κινήσεις που γίνονται, ζητώντας την αρωγή τους για την σωτηρία της πολύπαθης ΕΑΣΔ.
Όπως δήλωσε στην “δημοκρατική” ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Δημήτρης Καραγιάννης:
«Εμείς έχουμε προχωρήσει την διαδικασία μετά την οριστική υπαγωγή της εταιρείας, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ο εμπειρογνώμονας, ο οποίος εξέτασε την πρόταση που έχουμε υποβάλει, ορίστηκε τον Μάρτιο του 2019 και την ενέκρινε ως έχει, στις 25 Ιουνίου – οπότε και ανέβηκε στην πλατφόρμα.
Αυτό που απομένει είναι να αποσταλεί από την συντονίστρια του εξωδικαστικού συμβιβασμού η πρόσκληση προς τους πιστωτές προκειμένου να ψηφίσουν, επί της πρότασης.
Συνεπώς, η πρόταση εγκρίθηκε ως έχει κάτι που ανοίγει τον δρόμο για θετικές εξελίξεις αφενός και δημιουργεί προοπτικές για την σωτηρία της ΕΑΣΔ».
Όπως έγραψε η “δ”, η διαδικασία ξεκίνησε στις 26 Απριλίου του περασμένου έτους (2018) οπότε έγινε και η οριστική υπαγωγή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στις αρχές Ιουλίου, έγινε η οριστική αποδοχή όλων των πιστωτών της αίτησης υπαγωγής που υπεβλήθη.
Από εκεί και πέρα, ξεκίνησε ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και κυρίως τις τράπεζες. Με σχετικό αίτημα της ΕΑΣΔ προς το Πρωτοδικείο Ρόδου, το 2018, ζητήθηκε παράταση ενόψει της τροποποίησης του σχετικού Νόμου (που έγινε αργότερα), για να εντάξουν και τις οφειλές του 2017. Η αίτηση έγινε δεκτή και χορηγήθηκε τελικά η παράταση -παρά τις προσπάθειες και τις αντιρρήσεις της Τράπεζας Πειραιώς Leasing διότι δεν συναίνεσαν- ενώ στήριξε το αίτημα ο ΕΦΚΑ με την ΑΔΕ (που αποτελούν το πλειοψηφικό πακέτο των οφειλών).
«Θεωρώ ότι βρισκόμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα, προχωράμε κανονικά, μας δόθηκε η παράταση και φυσικά, το αισιόδοξο μήνυμα είναι πως είμαστε ακόμη… ζωντανοί και μπορούμε και παλεύουμε», είπε ο κ. Καραγιάννης.
Με τη νέα κυβέρνηση, η διοίκηση της ΕΑΣΔ ξεκίνησε μια σειρά επαφών με τους κυβερνητικούς βουλευτές και τον υφυπουργό κ. Κόνσολα, στους οποίους έγινε η απαραίτητη ενημέρωση για την πορεία του εξωδικαστικού, ζητώντας την στήριξή τους.
«Πιθανολογούμε ότι από τον Σεπτέμβριο, να γίνει η κλήτευση για να προχωρήσει η διαδικασία. Η εταιρεία παραμένει στα ίδια επίπεδα εν αναμονή των εξελίξεων» ανέφερε.
Η διοίκηση της Γεωργοένωσης δηλώνει πάντως πως ήταν ένα ‘μεγάλο βήμα’ η υπαγωγή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό καθώς η επιχείρηση έχει περίπου 22 εκ. ευρώ χρέη.
Σημειώνεται ότι οι βασικοί και μεγαλύτερης εμβέλειας πιστωτές είναι: α) η Τράπεζα Πειραιώς, β) η Πειραιώς Leasing, γ) ο ΕΦΚΑ και δ) το Ελληνικό Δημόσιο.
Από την στιγμή που έγινε δεκτή η υπαγωγή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο κ. Καραγιάννης εκφράζει την πεποίθηση ότι θα ακολουθήσει και ‘κούρεμα’ που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα ανέλθει στα 5-6 εκ. ευρώ, οπότε τα χρέη θα μειωθούν στα 16 εκ. ευρώ περίπου.
Η Γεωργοένωση λοιπόν, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την… σωτηρία της.
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, εφόσον έγιναν δεκτές οι προτάσεις, θα μπορέσει να αποπληρωθεί το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας, επομένως θα μπορέσει να συνεχίσει την πορεία της, έχοντας ξεκαθαρίσει τις υποχρεώσεις της από το παρελθόν. Το μόνο που θα απομείνει από εκεί κι έπειτα, είναι να έχει βιώσιμη λειτουργία.
Ήδη πάντως, η Γεωργοένωση είχε ξεκινήσει με ένα ‘νοικοκύρεμα’ στα έξοδά της (με περικοπές μισθών και λιγότερα κόστη) οπότε υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να υπάρξει πλεόνασμα το οποίο θα είναι -επίσης- αποδεκτό από τους πιστωτές.
«Εμείς οφείλουμε να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουμε την εταιρεία. Τόσο απέναντι στους συνεταιριστές που δημιούργησαν την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου το 1948 όσο και απέναντι στους εργαζόμενους, που δουλεύουν και βάζουν την ίδια τους την ψυχή εδώ μέσα» δηλώνει ο κ. Καραγιάννης.
Όσον αφορά στους συνεταιριστές, παραμένουν σε στάση αναμονής, παρακολουθώντας τις εξελίξεις με ενδιαφέρον και αγωνία για το μέλλον της ταλαιπωρημένης εταιρείας, αν και έχουν σταθεί ήδη στο πλευρό της επιχείρησης καθώς παρίστανται σε όλες τις συναντήσεις και εμφανίζονται θετικοί για να στηρίξουν κάθε βήμα της.
Να σημειωθεί πάντως, πως εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία η ΕΑΣΔ είναι αναγκασμένη να πουλήσει κάποια από τα περιουσιακά της στοιχεία, προκειμένου να κατεβάσει το χρέος που υπάρχει ώστε να είναι πιο βιώσιμο και να έχει περιθώριο να ρυθμιστεί.
«Εάν καταφέρουμε να την εξυγιάνουμε και γίνει οριστική αποπληρωμή όλων των χρεών της, θα προχωρήσουμε πλέον στο επόμενο βήμα που θα είναι ένα αναπτυξιακό επιχειρησιακό σχέδιο. Ήδη υπάρχει μια τάση στροφής στον πρωτογενή τομέα και μάλιστα από τους νέους.
Σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ και η προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τα προϊόντα πιστοποίησης», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Γεωργοένωσης.
Επιγραμματικά, αναφέρουμε πως η ΕΑΣΔ έχει στην κατοχή της μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι σημαντικά: το ακίνητο που στεγάζει την ΕΑΣΔ και την κεντρική λαχαναγορά (25.000 τ.μ. – με 15.000 τ.μ. αποθηκευτικούς χώρους και καταστήματα), ένα ακίνητο στην περιοχή Καναμάτ, ένα ακίνητο επί της λεωφόρου Ρόδου-Λίνδου, ένα ακίνητο στα Καλαβάρδα, ένα κατάστημα στην πόλη της Κω, ένα ακίνητο με κατάστημα στο Πυλί της Κω, ένα ακίνητο στη Μαλώνα (που στεγάζει ένα ελαιοτριβείο), ένα ακίνητο στην Κατταβιά, ένα πυρηνελουργείο στις Καλυθιές, ένα ακίνητο στην Κάρπαθο και μερικά ακόμη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου