• Εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι, κτήρια κ.λπ. που ανήκουν σε άλλους φορείς, δεν σημαίνει ότι ο Δήμος Ρόδου δεν πρέπει να έχει λόγο στην αξιοποίησή τους
• Αν υπάρξει σχεδιασμός και κοστολογημένη πρόταση, μπορεί να διεκδικηθεί η αξιοποίηση τους
• Υπάρχουν εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Δήμος ώστε να θέσει τις προτάσεις του για κάθε θέμα που αφορά το νησί και δεν έχει δικαιοδοσία
Πολύς λόγος έγινε κατά την διάρκεια της 4ης Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής έτους 2025 για μια σειρά από θέματα που έθεσαν οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων, σχετικά με την δικαιοδοσία που έχει ο Δήμος Ρόδου για να διεκδικήσει την επίλυση χρονίων προβλημάτων.
Τοποθετούμενος, ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, κ. Μιχάλης Κορδίνας ζήτησε να γίνεται κατά καιρούς ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις Δημοτικές Ενότητες ώστε οι πρόεδροι να ενημερώνουν για τα θέματα που απασχολούν τα χωριά ενώ, απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο Ρόδου, κ. Αλέξανδρο Κολιάδη υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δήμαρχε, ό,τι κινείται και υπάρχει πάνω στο νησί, ανήκει σ’ εμάς! Ανήκει στους πολίτες αυτού του νησιού! Μπορεί να μην ανήκουν στον Δήμο Ρόδου όλα, αλλά σαν Δημοτική Αρχή μπορούμε να ασχοληθούμε και να βάλουμε όρους για την αξιοποίησή τους».
Κληθείς από την ‘δ’ να σχολιάσει το θέμα, ο κ. Κορδίνας υπογράμμισε τα εξής:
«Αυτά που ανέφερα στην συνεδρίαση, τα είπα με την έννοια πως μας αφορά (τον Δήμο Ρόδου) ο,τιδήποτε συμβαίνει πάνω στο νησί. Διότι ο Δήμος έχει στην δικαιοδοσία του ολόκληρο το νησί. Μπορεί να υπάρχουν εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι, κτήρια κ.ο.κ. που ανήκουν σε άλλους φορείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Δήμος δεν πρέπει να έχει λόγο για την αξιοποίησή τους, για την ανάδειξη και για τις παρεμβάσεις που γίνονται ή πρέπει να γίνουν. Ασχέτως με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Άρα, αν θέλουμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για ο,τιδήποτε συμβαίνει πάνω στο νησί, πρέπει να ασχοληθούμε με αυτά. Μπορεί κάποιες εκτάσεις να ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ ή σε άλλους φορείς του δημοσίου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει ο Δήμος να είναι αμέτοχος. Οφείλει να έχει πρόταση και λόγο για όλα όσα συμβαίνουν πάνω στο νησί. Κατά την άποψή μου, για κάθε θέμα πρέπει να υπάρχει πρόταση και μάλιστα, να υπάρχει σχεδιασμός και προϋπολογισμός. Από εκεί και πέρα, να δούμε το ιδιοκτησιακό σε δεύτερη φάση. Εάν θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις παραλίες του νησιού (που δεν μας ανήκουν πια) μπορούμε να βρούμε εργαλεία να τα χρησιμοποιήσουμε. Όπως είπα και στην συνεδρίαση, μπορεί να γίνει χωροταξικό σχέδιο παράκτιας ζώνης όλου του νησιού της Ρόδου, να θέσουμε όρους και κανονισμούς για την χωροταξικό οργάνωση με όλα όσα πρέπει να προβλεφτούν (χώροι αναψυχής, πάρκινγκ, εστίαση, άλλες δραστηριότητες κ.λπ.) και να το προχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι και να λέμε ‘δεν μας ανήκει κάτι δεν το αγγίζουμε’. Πρέπει να έχουμε σχέδιο και πρόταση για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε να έχουμε και λόγο για ό,τι γίνεται πάνω στο νησί. Υπάρχουν εργαλεία. Π.χ. δεν μπορεί να φυτρώνουν ανεμογεννήτριες παντού και τον Δήμο να μην τον ενδιαφέρει. Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να αναρωτηθούμε τι είναι ‘δημόσιο’ πάνω στο νησί και δεν είναι ‘δημοτικό’;
Ο Δήμος δεν είναι ΝΠΔΔ; Υπάρχουν κανόνες για το πώς γίνονται οι παρεμβάσεις. Εκεί πάνω μπορούμε να δουλέψουμε και να δούμε ποιους κανόνες μπορούμε να βρούμε –είτε με τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, είτε με τα χωροταξικά σχέδια, είτε με άλλα εργαλεία…»
Το γεγονός πως εδώ και πολλές δεκαετίες, εκτάσεις και κτήρια παραμένουν αναξιοποίητα ενώ σε σημεία αιχμής όπως ο λιμένας και οι αρχαιολογικοί χώροι, δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση, καθιστά απαραίτητο τον σχεδιασμό και την διεκδίκηση.
«Έφερα ένα παράδειγμα με την τεράστια έκταση που βρίσκεται απέναντι από το αεροδρόμιο της Ρόδου η οποία παραμένει αναξιοποίητη και η κατάστασή της δεν περιποιεί τιμή για τον τόπο. Τα αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα σε όλο το μήκος του δρόμου του αερολιμένα. Θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε, να μελετήσουμε και να φέρουμε μια συγκεκριμένη πρόταση, κοστολογημένη για το τι θέλουμε να γίνει εκεί. Μόνον έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε –κι ας μην είναι ο Δήμος, ο φορέας υλοποίησης. Μας ενδιαφέρει και μας αφορά ό,τι γίνεται και ό,τι θα γίνει πάνω στο νησί» -όπως τόνισε.
Γιατί ο αερολιμένας να μην πληρώνει ανταποδοτικά στον Δήμο;
Ο ίδιος μίλησε και για τα ανταποδοτικά τα οποία οφείλει να καταβάλλει ο αερολιμένας προς τον Δήμο Ρόδου καθώς, υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία που δίνει αυτή την δυνατότητα.
«Κανείς δεν έχει ασχοληθεί με το ύψος της ρύπανσης που προκαλεί το αεροδρόμιο που βρίσκεται μέσα στον κοινωνικό ιστό. Σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, τα αεροδρόμια συνεργάζονται με τις τοπικές αρχές και πληρώνουν για διάφορες δραστηριότητες που προκαλούν. Υπάρχει νομικό υλικό πάνω στο οποίο μπορούμε να δουλέψουμε μια πρόταση και να διεκδικήσουμε για τον τόπο. Άλλωστε, τώρα πια ο αερολιμένας ‘Διαγόρας’ Ρόδου είναι εφάμιλλος με τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, έχοντας τεράστια κίνηση. Το ίδιο ισχύει και για τα απορρίμματα του αεροδρομίου. Για να ληφθεί απαλλαγή από δημοτικά τέλη, θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τέτοια απόφαση, δεν έχει ληφθεί ποτέ…» -κατέληξε ο κ. Κορδίνας.
Να σημειωθεί πάντως, πως στην συνεδρίαση της 4ης Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, ο δήμαρχος είχε δηλώσει πως θεωρεί σημαντική την πρόταση του κ. Κορδίνα και δεσμεύτηκε να γίνει μια ξεχωριστή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποκλειστικά γι αυτά τα ζητήματα.