Τοπικές Ειδήσεις

Ανυπέρβλητα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι

Κοινή ημερίδα με τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης (Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων και Αγίου Νικολάου) θα διοργανώσει το Εργατικό Κέντρο Ρόδου στο προσεχές διάστημα.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Ρόδο, στο τέλος του τρέχοντος μηνός με αντικείμενο τα εργασιακά.
«Στις 31 Ιουλίου 2020 έχουμε προγραμματίσει να πραγματοποιήσουμε μία ημερίδα στην Ρόδο, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Εργατικά Κέντρα. Θα έρθουν και οι τέσσερις πρόεδροι από Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε τα κοινά προβλήματα και να επισημοποιήσουμε την συνεργασία που έχουμε συνάψει και σηματοδοτεί την πορεία μας» δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Παναγιώτης Εγγλέζος.

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΚΑΙ ΞΕΝΟΔ/ΛΟΥΣ
Την ίδια ώρα, κορυφώνεται η αγωνία για τους εποχιακά εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και στον τομέα του επισιτισμού, καθώς σε τουριστικές περιοχές, όπως η Ρόδος και τα άλλα νησιά, παρουσιάζονται πολλά προβλήματα, λόγω της μειωμένης τουριστικής περιόδου. «Εμείς ως ΕΚΡ συνεχίζουμε τις προσπάθειες ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει ο κάθε εποχιακά εργαζόμενος, ένα εισόδημα και να μπορέσουν όλοι να επιβιώσουν από την λαίλαπα που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Έρχονται, δυστυχώς, δύσκολες μέρες κι ένας ακόμη πιο δύσκολος χειμώνας. Αναμένουμε και την τροπολογία που έχει κατατεθεί ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης που έδωσε η κυβέρνηση (τα 400 ευρώ) όλοι οι εποχιακά απασχολούμενοι οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης. Έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καταβολής των 534 ευρώ στους εργαζόμενους στον τουρισμό που είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης κι ευελπιστούμε ότι τα αιτήματά μας, θα εισακουστούν. Η κατάσταση αυτή την στιγμή στην Ρόδο δεν είναι ικανοποιητική σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις και επαναπροσλήψεις –αν και αυξάνεται καθημερινά η τουριστική κίνηση. Από τα 600 ξενοδοχεία έχουν ανοίξει γύρω στα 120 (όπως γνωρίζουμε μέχρι τώρα), δυστυχώς όμως, το ποσοστό δεν είναι ικανοποιητικό. Ευελπιστούμε να γίνουν κι άλλες προσλήψεις για να μπορέσουν και οι εργαζόμενοι να αντεπεξέλθουν».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Εγγλέζος, πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι από κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΕΚΡ κι έχουν διαπιστωθεί ελάχιστες περιπτώσεις όπου δεν τηρείται η Σύμβαση Εργασίας: «Ευτυχώς, είναι ελάχιστες αυτές οι περιπτώσεις, αλλά υπαρκτές. Η ανάγκη για εργασία είναι πολύ μεγάλη. Έχουμε δεσμευτεί ότι ‘όλοι μαζί θα βάλουμε πλάτη’ αλλά τουλάχιστον να τηρούνται τα δικαιώματά μας. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες στο ΕΚΡ αλλά σκοπός μας δεν είναι τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις –εν μέσω κρίσης. Σκοπός μας είναι να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι και να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία. Οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες και το ξέρουμε καλά».
Το ΕΚΡ δηλώνει ότι θα ζητήσει να εξασφαλιστεί το επίδομα ανεργίας για έξι μήνες και όχι για τρεις (όπως ίσχυε) αλλά χωρίς προϋποθέσεις ένταξης, αφού οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και στον τουρισμό, δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα ένσημα (ούτε καν τα… 50 ένσημα). «Πρέπει, αφενός να πάμε σε εξάμηνη ανεργία και παράλληλα, να γίνει και η ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας τον Φεβρουάριο διότι θα μείνουμε και από εκεί… ακάλυπτοι», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΡ.

ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Να σημειωθεί πάντως, ότι παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση έδωσε την διέξοδο σε πολλές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», δεν φαίνεται να προχωράει για μια σειρά από λόγους. Όπως διευκρίνισε με δηλώσεις του στην «δ» ο κ. Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ): «Η φετινή τουριστική σεζόν είναι πολύ συρρικνωμένη όπως όλοι γνωρίζουμε και δημιουργούνται πολλά προβλήματα στην αγορά εργασίας. Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα όπου η σεζόν δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Όσον αφορά τους εργαζόμενους, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα φέτος καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αρκετές περιπτώσεις όπου είτε η εργοδοσία δεν συμμορφώνεται με τις Συμβάσεις Εργασίας που έχουν υπογραφτεί, είτε δεν προχωρούν στις επαναπροσλήψεις για να έχουν οι εργαζόμενοι το δικαίωμα της αναστολής σύμβασης. Αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας και μας κάνει να ανησυχούμε για τον χειμώνα που έρχεται. Όσον αφορά το πρόγραμμα ‘ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ’ όπου η κυβέρνηση επιδοτεί με το 60% του μισθού τους εργαζόμενους και μηδενική συμμετοχή στις ασφαλιστικές εισφορές, δεν προχωράει –σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Κι αυτό γιατί, οι εργοδότες προτιμούν να χρησιμοποιήσουν την εκ περιτροπής απασχόληση. Ζητάμε να σεβαστούν όλοι την Σύμβαση Εργασίας και να στηρίξουν την αγορά εργασίας».

Ο κ. Χότζογλου πάντως, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο κινητοποίησης αφού βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού και διανύουμε την τουριστική σεζόν, έστω κι αν είναι ‘κουτσουτερμένη’ σε σχέση με τις προηγούμενες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου