Ειδήσεις

Ο τουρισμός στηρίζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Σε βασικό μοχλό της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εξελίσσεται ο τουριστικός κλάδος, καθώς, όπως φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία, διατηρεί και φέτος την ανοδική του τροχιά. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο (Ιανουάριος – Απρίλιος), οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 2,4%, ή 23 εκατ., σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με αποτέλεσμα να ανέλθουν σε σχεδόν 1 δισ. (997 εκατ.). H αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 3,2% και όχι στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι, η οποία παρουσίασε μικρή πτώση κατά 0,8%. Με τον τρόπο αυτό, αντισταθμίστηκε και η αρνητική πορεία που είχε καταγραφεί κατά το πρώτο τρίμηνο, όταν οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες είχαν συρρικνωθεί κατά 4,8% σε 513,2 εκατ. ευρώ.

Συνολικά το πρώτο τετράμηνο του έτους, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα ύψους 387 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 14,1%, έναντι πλεονάσματος 340 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Εκτός από την αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων, σημαντικό ρόλο στη θετική αυτή εξέλιξη διαδραμάτισε και η μείωση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 24 εκατ. ευρώ, ή 3,8%. Τον Απρίλιο, το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ανήλθε σε 247 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 263 εκατ. ευρώ, τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Ωστόσο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του μήνα αυξήθηκαν κατά 11,3% σε 484 εκατ. ευρώ, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 12%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,4%.

Με το βλέμμα στραμμένο προς την πορεία του τουριστικού κλάδου, βρίσκονται και οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου, οι οποίοι εκτιμούν ότι μπορούν να εισπράξουν οφέλη από την άνοδο των ξένων επισκεπτών, αντισταθμίζοντας έτσι τις απώλειες από τη συρρίκνωση του διαθεσίμου εισοδημάτων των ελληνικών νοικοκυριών. Μάλιστα, με βάση την εικόνα από τις προκρατήσεις, εκτιμάται ότι ο τζίρος στο λιανεμπόριο θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμα και κατά 5%. Η μείωση των εισπράξεων από τον τουρισμό κατά 4,8%, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, μετρίασε κατ’ αρχάς τις προσδοκίες αυτές, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κ. Βασ. Κορκίδης, να κάνει λόγο για σταθεροποίηση, ή έστω μικρή άνοδο του τζίρου στο λιανεμπόριο κατά το τρίτο τρίμηνο στο επίπεδο των 10,6 – 10,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ανάκαμψη που καταγράφηκε στις ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Απρίλιο, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε νέα, προς τα πάνω, αναθεώρηση των εκτιμήσεων και για το λιανεμπόριο.

Αλλωστε, η θετική εικόνα του Απριλίου εκτιμάται ότι συνεχίστηκε και τον Μάιο. Μιλώντας στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η υπ. Τουρισμού, κ. Ελενα Κουντουρά, επισήμανε ότι τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου (Ιανουάριος – Μάιος) δείχνουν αύξηση σε αφίξεις, έσοδα, διανυκτερεύσεις και πληρότητες, καθώς και άνοδο 15 – 70% στις προκρατήσεις, ύστερα από διαδοχικά ρεκόρ αφίξεων το 2015 (26 εκατ.) και το 2016 (28 εκατ.). Κατά την ίδια, το 2017 αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα πάνω από 30 εκατ. τουρίστες.

Εν τω μεταξύ, η ανοδική πορεία του τουριστικού κλάδου φέτος έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στα στοιχεία για την απασχόληση, όσο και στο εμπόριο. Ειδικότερα, τον Μάιο, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ μειώθηκε κατά 56.810 άτομα, έναντι του Απριλίου, σε 913.518, κυρίως λόγω της αύξησης της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό και το εμπόριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επτά από τις δέκα νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Μάιο, προήλθε από τον τουριστικό κλάδο, όπως προκύπτει από το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη του υπ. Εργασίας. Ειδικότερα, από τις 89.534 νέες θέσεις εργασίας στον τουρισμό, οι 42.871 αφορούν τον κλάδο των καταλυμάτων, οι 19.952 τις υπηρεσίες εστίασης και οι 2.389 τις δραστηριότητες εκμίσθωσης και ενοικίασης.
Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου