• Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη – Επίκεινται κι άλλες παραιτήσεις • Δεν λειτουργεί το τμήμα μαστού – Εκκλήσεις για στελέχωση με παθολόγους και νευροχειρουργούς
• Συνεχείς εφημερίες χωρίς ρεπό έχουν φέρει γιατρούς και προσωπικό στα όριά τους • «Θέλουμε να κρατήσουμε ανοιχτό το Νοσοκομείο»
Την έντονη ανησυχία αλλά και αγανάκτησή τους, για την κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου με τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εξέφρασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, η διοίκηση και τα μέλη του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών Ρόδου.
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Γ.Ν. Ρόδου και έδωσαν το παρών γιατροί αλλά και νοσηλευτές, ενώ εκφράστηκε η έντονη απογοήτευση τόσο για την αδράνεια που επικρατεί όσο και για την αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης –κυρίως από πλευράς του υπουργείου Υγείας.
Τοποθετούμενος ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Σάββας Καραταπάνης μίλησε για τις συνεχείς αποχωρήσεις γιατρών από το Γ.Ν. Ρόδου, μια κατάσταση η οποία όχι μόνον δημιουργεί ανησυχία αλλά και σοβαρά προβλήματα στην ορθή λειτουργία του νοσοκομείου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα, πως ούτε κινδυνολογούν, ούτε όμως και προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την υπάρχουσα κατάσταση.
«Τα νούμερα μαρτυρούν την αλήθεια: οι οργανικές θέσεις (σύμφωνα με τον οργανισμό του ΓΝΡόδου) των γιατρών είναι 153 και οι υπηρετούντες γιατροί –μετά και την αποχώρηση της κας Λιάνας Σολούνια από το τμήμα μαστού- είναι 85, με ποσοστό κάλυψης περί το 50%. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου κυρίως τους νοσηλευτές όπου, αρκετοί από αυτούς εργάζονται 30-40 χρόνια και τους οφείλουν συνολικά 14000 ρεπό, τουτέστιν 150 – 250 ρεπό στον καθένα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ένας ή δύο νοσηλευτές αποχωρήσουν, η κλινική από την οποία αποχωρεί έχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας. Επιπλέον, οι πολλές αποχωρήσεις γιατρών έχουν κι άλλη διάσταση καθώς το ΓΝΡόδου, εξυπηρετεί και άλλες περιοχές, αλλά και τα νησιά» και τόνισε πως πολύ πρόσφατα, λόγω των ελλείψεων στις παθολογικές κλινικές και σε νευροχειρουργούς, ζήτησαν την προσωπική παρέμβαση του υπουργού Υγείας με σχετική επιστολή τους.
«Ζητήσαμε την προκήρυξη θέσεων για τους παθολόγους και τους νευροχειρουργούς ενώ το τμήμα μαστού δεν λειτουργεί. Το ΓΝΡόδου, πρέπει να το δουν με γενναιότητα. Το προσωπικό που φεύγει δεν αναπληρώνεται. Το ΕΣΥ έχει γεράσει…», -ανέφερε μεταξύ άλλων.
Οι γιατροί απάντησαν επίσης με αυστηρό τρόπο σε επικρίσεις που δέχτηκαν από διάφορα κέντρα και πλευρές που τους κατηγόρησαν για προσπάθεια πολιτικοποίησης και κομματικοποίησης των προβλημάτων του ΓΝΡόδου, ενώ δέχτηκαν και ύβριστικούς χαρακτηρισμούς.
«Οι εκλογές στον Σύλλογο γίνονται με ένα, ενιαίο ψηφοδέλτιο. Δεν υπάρχουν παρατάξεις σ’ εμάς, εδώ στο ΓΝΡόδου» -όπως είπε.
Από την πλευρά του, ο κ. Ιωάννης Μάριος Ψαρομπάς -Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών Ρόδου και ειδικευμένος παθολόγος, ανέφερε τα εξής: «Για τις δύο παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου το εφημεριακό πρόγραμμα των δύο κλινικών καλυπτόταν από δύο ειδικευμένους γιατρούς. Ο ένας επικουρικός έχει παραιτηθεί. Συνεπώς, από τον Ιούνιο κι έπειτα, το πρόγραμμα θα το καλύπτουν 6 γιατροί για 50 ασθενείς εν συνόλω –εκ των οποίων οι 3 είναι σε καθεστώς παράτασης εργασίας (άνω των 67 ετών). Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, υπηρετούν 4 γιατροί (μία παθολόγος, ένας ορθοπαιδικός και δύο γενικοί χειρουργοί). Τα κενά είναι τεράστια και καλούνται να τα καλύψουν οι ειδικευόμενοι. Το αποτέλεσμα είναι να επικρατεί χάος, το οποίο δεν τιμά το υγειονομικό προσωπικό αλλά και την αξιοπρέπεια των ασθενών. Νομίζω, ότι ο καθένας δικαιούται να εξετάζεται και να νοσηλεύεται με αξιοπρέπεια…» και τόνισε πως δεν υπάρχει ακόμη ΦΕΚ για το παιδιατρικό ΤΕΠ.
Ακολούθησαν και άλλες τοποθετήσεις, με σημείο αιχμής την κριτική και τις επιθέσεις που δέχονται καρά καιρούς και μάλιστα με υβριστικούς χαρακτηρισμούς. «Δεν είμαι συνδικαλιστής. Είναι αισχρά όσα μας καταλογίζουν. Μιλάμε με νούμερα και στοιχεία κανένας δεν μπορεί να μας καταλογίσει τίποτα», ανέφερε ο κ. Νικόλαος Χριστοδούλου, χειρουργός.
Μιλώντας η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου και αναισθησιολόγος, κα Πολυμνια Γαλανού είπε ότι οι γιατροί δεν ασκούν και δεν άσκησαν ποτέ κομματική πολιτική ενώ μίλησε για το πρόβλημα με τους αναισθησσιολόγους που μετά από πολλά χρόνια, επιλύθηκε. Ωστόσο, οι ελλείψεις παραμένουν:
«Δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό. Οι λίστες αναμονής περιελάμβαναν 2000 άτομα αλλά αυτό δεν ήταν αληθές. Άλλο να μιλάμε για λίστες και άλλο για ‘ατζέντες’. Ποτέ δεν υπήρχαν 2000 άτομα σε αναμονή. Ήταν 700 περίπου και όταν μπήκαν και τα απογευματινά χειρουργεία, έπεσαν κι άλλο τα νούμερα. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε ανοιχτό το Νοσοκομείο. Βγάζουμε 18 θέσεις και μας εγκρίνουν 3 ή 4…» -όπως είπε.
Στην τοποθέτησή του, ο διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κ. Στέλιος Καραταπάνης υπογράμμισε πως τα προβλήματα του ΓΝΡόδου, είναι διαχρονικά: «Πρέπει να γίνει μια γενναία μεταρρύθμιση.
Μετά την πανδημία της Covid-11, βλέπουμε μια απαξίωση σε γιατρούς και σε νοσηλευτές. Κινδυνεύουν να κλείσουν τμήματα. Στις παθολογικές κλινικές, είμαστε 6 παθολόγοι εκ των οποίων, οι 3 είναι υπό αποχώρηση. Αν συμβεί αυτό, θα πάθουμε το ‘Σύνδρομο της Κω’ όπου το Νοσοκομείο είναι χωρίς παθολόγο εδώ και χρόνια…» και αναφέρθηκε στην έλλειψη επαρκών κινήτρων, αλλά και στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τη νευροχειρουργική κλινική.
Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι μετά την πρόσφατη αποχώρηση της κας Σολούνια δεν λειτουργεί το τμήμα μαστού ενώ, η κα Ελένη Τσοπάνου –επιμελήτρια α’ υπεύθυνη του τμήματος ακτινολογικού- είπε ότι από τις 5 οργανικές θέσεις, υπάρχουν μόνον 2 θέσεις με συνέπεια να μην υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω εφημερίες που θέτει σε κίνδυνο και τους ασθενείς και τους γιατρούς.
Από την πλευρά της, η κα Ειρήνη Δελαπόρτα (υπεύθυνη για το τμήμα του Αξονικού Μαγνήτη) δήλωσε ότι οι 5 οργανικές θέσεις, καλύπτονται μόνον από 3 γιατρούς με αποτέλεσμα να κάνουν σκληρές εφημερίες: «Απαιτείται στελέχωση. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε διπλάσιες εφημερίες. Από την άλλη, από τις 12 οργανικές θέσεις, έχουμε μόνον 4 χειριστές στο τμήμα με 24ωρες βάρδιες. Συνεπώς, ο μαγνήτης υπολειτουργεί…»
Για την νευρολογική κλινική, η διευθύντρια κα Καλιατζόγλου, τόνισε ότι δεν αποκλείεται η αναστολή λειτουργίας της, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού: «Σταμάτησε να λειτουργεί αυτόνομα, το 2010. Ακολούθησαν 13 χρόνια όπου οι ασθενείς φιλοξενούνταν στις δύο παθολογικές ή στην καρδιολογική κλινική με διάφορα προβλήματα στην διαχείριση. Μετά από πολυετή αναμονή, τον Ιούλιο του 2023, επιτέλους επαναλειτούργησε με απόφαση του τότε διοικητή κ. Τσιαντή. Σήμερα, όχι μόνον δεν είναι εφικτή η δημιουργία μιας μονάδας αυξημένης φροντίδας, αλλά θα κλείσει και η νευρολογική κλινική. Το τμήμα αδυνατεί να καλύψει νοσηλευτικές βάρδιες. Ήδη παραιτήθηκαν δύο νοσηλεύτριες και φοβάμαι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Από τον Σεπτέμβριο περιμένουμε επικουρικό προσωπικό… Εκδήλωσαν ενδιαφέρον από τον περασμένο Μάιο, 15 υποψήφιοι νοσηλευτές και 4 τραυματιοφορείς. Το υπουργείο όμως, δεν προχώρησε ποτέ στην πρόσληψή τους…»
Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι οι προσλήψεις, δεν έγιναν ποτέ διότι το ΓΝΡόδου, δεν έχει μέχρι αυτή την ώρα διοικητικό συμβούλιο –μετά την λήξη της θητείας του προηγούμενου.
«Το Νοσοκομείο αυτή τη στιγμή καταρρέει! Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Επίκεινται κι άλλες παραιτήσεις!» όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τους γιατρούς, που επισήμαναν ότι είναι απαραίτητο να βρεθούν λύσεις για να μην κλείσουν και άλλα τμήματα και κλινικές αλλά και να μην παραιτηθούν γιατροί και προσωπικό.