Ειδήσεις

Βγάζουν στο «σφυρί» και το στρατόπεδο Καλάθου!!

Μετά τον πανελλήνιο θόρυβο που προκάλεσε η απόφαση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ) να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του, την ξακουστή δίδυμη παραλία Σίμου και Σαρακίνικου στην Ελαφόνησο, στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, με τα καταγάλανα νερά και τη χρυσή άμμο, μόνο θυμηδία προκαλεί η αποκάλυψη ότι έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία για να βγει στο σφυρί, για την «ανακούφιση» του δημόσιου χρέους και το στρατόπεδο των καταδρομών στην Κάλαθο!!!

Η είδηση από μόνη της φαντάζει ως πρωταπριλιάτικο αστείο, πρόκειται όμως για απολύτως διασταυρωμένη πληροφορία, που επιβεβαιώνεται από την υπ’ αριθμ. 234/2013 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και συγκεκριμένα στο υπ΄ αριθμ. 1020Β τεύχος της.

Με την συγκεκριμένη απόφαση, που είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητη καθώς καμία αρμόδια υπηρεσία δεν μπήκε στον κόπο να αντιπαραβάλει τα δεκάδες ακίνητα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τους αντίστοιχους κτηματολογικούς χάρτες, μεταξύ άλλων μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση τα υπ’ αριθμ. 1767 και 1248 ακίνητα γαιών Καλάθου, σημερινής έκτασης 231.450 τ.μ., που κείνται στη θέση «Βουνό» Καλάθου.
Η συγκεκριμένη έκταση έχει ήδη μεταβιβαστεί κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στο ΤΑΙΠΕΔ, μετά τη δημοσιεύση του ως άνω ΦΕΚ, χωρίς να αντιδράσει κανείς, γιατί κανείς δεν είχε αντιληφθεί ότι πρόκειται για έκταση στην οποία βρίσκεται το στρατόπεδο των επίλεκτων στρατιωτών του τάγματος καταδρομών της Ρόδου, η πιο μάχιμη και ετοιμοπόλεμη στρατιωτική μονάδα στα Δωδεκάνησα αλλά και αποθήκες πυρομαχικών ακόμη και υπόγειες!!

Η συγκεκριμένη μεταβίβαση μαζί με άλλες είχε προκαλέσει τον Μάιο του 2013 την αντίδραση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Μηχανικών Ρόδου», με ανοιχτή επιστολή της.
Σημειώνεται ότι με την ως άνω απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής είχαν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ συνολικά 46.016.895 τ.μ. περίπου (46.000 στρέμματα) χρυσοφόρας γης, που αντιστοιχούν στο 3,30% της συνολικής έκτασης της Ρόδου. Σε αυτά δεν υπολογίζονται η περιοχή του Golf που προηγήθηκε και αυτά που έχουν εξαγγελθεί και έπονται, “Πρασονήσι”, το υπόλοιπο Natura, τα ακίνητα του ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια κλπ., κλπ.

Οι περιοχές που ετοιμάζονται για «ξεπούλημα» αγκαλιάζουν κυριολεκτικά όλο το ανατολικό παραλιακό μέτωπο, και επεκτείνονται στις εσωτερικές περιοχές της Ρόδου, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί «Natura 2000».
Και η κίνηση των μηχανικών δεν είχε αντιληφθεί ωστόσο ότι στις προς εκποίηση εκτάσεις περιλαμβάνεται και εκείνη του στρατοπέδου.

Τι προέκυψε όμως χθες;
Μηχανικοί από δημόσια υπηρεσία του νησιού ξεκίνησαν έρευνες στο κτηματολόγιο της Ρόδου για να διαπιστώσουν την τύχη αγωγής ιδιώτη που είχε ασκηθεί το 1985 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την οποία διεκδικείται μικρό τμήμα του συγκεκριμένου ακινήτου εμβαδού 7 στρεμμάτων περίπου.
Το ΤΑΙΠΕΔ, όπως έγινε γνωστό από δικηγόρους, που ενημερώθηκαν για τη συγκεκριμένη έρευνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί σάλος, έχει κινήσει τις διαδικασίες για να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη αγωγή και εν συνεχεία να βγάλει στο «σφυρί» το ακίνητο.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ είχαν εγκαίρως ενημερωθεί προφορικώς και είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη του στρατοπέδου πλην όμως προχωρούν ακάθεκτοι!
Το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει, μετά από αντιδράσεις σε ανάλογες τακτικές του ότι, ακολουθώντας την πάγια διαδικασία, που προβλέπει ο ιδρυτικός του νόμος (Ν.3986) για την αξιοποίηση ακινήτων, αναπτύσσει τα ακίνητα που περιέρχονται σε αυτό με απόλυτα διαφανή και θεσμική διαδικασία, στην οποία καταρτίζεται Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Ειδικό Σχέδιο Ανάπτυξης, τα οποία τίθενται σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση.

Στη συνέχεια γνωμοδοτεί επ’ αυτών το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ το σύνολο της διαγωνιστικής διαδικασίας και η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Τα τελευταία δύο χρόνια, το Ταμείο έχει πετύχει να συμβασιοποιήσει 1,8 δισ. ευρώ από αξιοποιήσεις ακινήτων, που παρέμεναν επί δεκαετίες αναξιοποίητα και εγκαταλελειμμένα και να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια.
Σημειώνεται ότι με την ίδια ως άνω απόφαση της Διυπουργικής τα κυριότερα ακίνητα, τα οποία προορίζονται για «ξεπούλημα» είναι τα εξής:

-Περιοχή Τσαμπίκας – Σφουγγάρια – Στεγνά, συνολικής έκτασης κατά το ΦΕΚ 1020/Β/25-4-2013 1.590.720 τ.μ., περιλαμβάνει όλο το χώρο από τους πρόποδες της Τσαμπίκας (Κυρά) έως και την ανατολική άκρη των Στεγνών. Η περιοχή βρίσκεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό εντός του «Natura 2000», καλύπτει τον αρχαιολογικό χώρο Αρχαγγέλου και ένα σημαντικό μέρος του δάσους της περιοχής. Οι κτηματολογικές μερίδες που περιγράφονται στο ΦΕΚ κλείνουν όλο το παραλιακό μέτωπο.
-Ο αριθμός 1681 του βιβλίου καταγραφών (ΑΒΚ), με βάση το ΦΕΚ μας παραπέμπει στην κτηματολογική μερίδα 4980 γαιών Μαλώνας της οποίας το νοτιότερο άκρο βρίσκεται ανατολικά του οικισμού Χαράκι, περιλαμβάνει το κάστρο του “Φαρακλού”, αφήνει την παραλία της “Αγάθης”, η οποία έχει ήδη εκποιηθεί, περιλαμβάνει το μοναστήρι της “Αγάθης”, αγκαλιάζει την περιοχή “Γυάλι” και ανεβαίνει προς το ταχυδιυλιστήριο μέχρι σχεδόν την Εθνική Οδό.

-Η περιοχή “Κουκούμια” της Λάρδου αφορά στην κτηματολογική Μερίδα 2150Α Λάρδου έκτασης 185.535 τ.μ. Είναι η περιοχή με το “λιμανάκι”, ένα μεγάλο μέρος της οποίας έχει χαρακτηριστεί ως δασικό.
-Η μερίδα 1570 Ασκληπειού αναφέρεται σε μια παραλιακή περιοχή με μεγάλο μέτωπο στην παραλία.

Το ΦΕΚ περιγράφει και το “ΚΤΗΜΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΡΟΔΟΥ” περιοχή δυτικά και νότια των Πηγών Καλλιθέας, με έκταση 321.390 τ.μ., όπως επίσης και έκταση 9.216.240 τ.μ. από τις μερίδες 2000Α Σαλάκου και 3267 Απολλώνων στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, περιοχές κατά κύριο λόγο δασικές και εντός των περιοχών «Natura 2000».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • avgoustos    23.05.2014 11:45

    Εγω προτεινω να μεταφερθει το στρατοπεδο στην Αθηνα ωστε να εχουμε περισσοτερα βυσματα-ψηφοφορους

Σχολιασμός άρθρου