Ειδήσεις

Tι κατέθεσαν οι μετανάστες για τους δύο διακινητές – Ασκήθηκαν διώξεις

  • Θα απολογηθούν αύριο ενώπιον της Τακτικής Ανακρίτριας
  • Ο πλους του μοιραίου σκάφους από το Φετιγέ προς την Ρόδο

Ποινικές διώξεις για μεταφορά με πλωτό μέσο από το εξωτερικό στο εσωτερικό της χώρας πολιτών τρίτης χώρας, που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου, από κοινού και από κερδοσκοπία, κατά συρροή, εκ της οποίας πράξης επήλθε θάνατος και μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και για παράνομη είσοδο στη χώρα, άσκησε χθες η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κυριακή Κλιάμπα, στους Σύρους διακινητές Α. Β. R. του J. 27ετών και K. Η. του A. R. 26 ετών, που συνελήφθησαν προχθές από λιμενικούς του τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.
Όπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», οι δύο δουλέμποροι, παρίσταναν τους μετανάστες και εκρατούντο μαζί με άλλους στο Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου.
Κατά την προανάκριση, αναγνωρίσθηκαν ωστόσο από θύματα της τραγωδίας και από την έρευνα προέκυψε ότι είχαν αναλάβει την μεταφορά των μεταναστών από το Φετιγέ της Τουρκίας στη Ρόδο.
Σημειώνεται ότι μετανάστες είχαν ενημερώσει αρχικά τους λιμενικούς ότι την μεταφορά τους είχε αναλάβει Τούρκος δουλέμπορος, ο οποίος εγκατέλειψε το σαπιοκάραβο με βοηθητική λέμβο.
Πιο συγκεκριμένα, την 20η Απριλίου 2015 και περί ώρα 09:45 το Λιμενικό ενημερώθηκε τηλεφωνικά για την ύπαρξη ακυβέρνητου ιστιοφόρου σκάφους τύπου «γκουλέτα» που είχε προσαράξει σε βραχώδη περιοχή πλησίον της παραλίας «Ζέφυρος» Ρόδου και στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών.
Άμεσα, απέπλευσαν σκάφη του Λιμενικού, ενώ κλήθηκαν να συνδράμουν και παραπλέοντα σκάφη. Περιπολικά οχήματα έσπευσαν στο σημείο από ξηράς. Ακολούθως, λόγω του έντονου κυματισμού και μετά την παρέλευση λίγων λεπτών της ώρας, το ανωτέρω σκάφος βυθίστηκε με αποτέλεσμα το σύνολο των παράνομων μεταναστών να βρεθεί στη θάλασσα προσπαθώντας να πλησιάσουν στην ακτή, ενώ στελέχη του Λιμενικού και πολίτες βούτηξαν στη θάλασσα με σκοπό να περισυλλέξουν τους παράνομους μετανάστες.
Περισυνελέγησαν συνολικά 93 άτομα, ενώ τρεις εξ’ αυτών ανασύρθηκαν νεκροί.
Νεκροί περισυνελέγησαν ο Αbbas Ahmed του Μahmoud, 23 ετών, υπήκοος Συρίας, η Selam Amanuel, 45 ετών, αγνώστων λοιπών στοιχείων, υπήκοος Ερυθραίας και το 5χρονο παιδί της τελευταίας Elud Dawit, αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Στην επιχείρηση συνέδραμαν τα πλοία «Ηρακλής», «Ορκα», «Καπετάν Γιώργης», «Καπετάν Μανώλης», «Καπετάν Νέμος» και «Καπετάν Μιχάλης» και εθελοντές, ενώ στις έρευνες συμμετείχε και ελικόπτερο τύπου «Super Puma».
27 μετανάστες (11 άνδρες, 14 γυναίκες και 2 ανήλικοι) οδηγήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, 49 μετανάστες (43 άνδρες, 4 γυναίκες και 2 παιδιά) στο ΑΤ Ρόδου και 14 μετανάστες στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.
Ο επαγγελματίας δύτης κ. Ν. Μαντικός διενήργησε έως αργά το βράδυ της Δευτέρας έρευνες στο βυθό και δεν βρήκε άλλα πτώματα.
Σημειώνεται ότι οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να απολογηθούν στα πλαίσια της προανάκρισης και προφορικώς δήλωσαν στους λιμενικούς ότι ήταν και οι ίδιοι μετανάστες, που ανέλαβαν την μεταφορά της γκουλέτας στη Ρόδο όταν το σκάφος εγκατέλειψε ο Τούρκος διακινητής.
Ο ισχυρισμός τους αυτός δεν κρίθηκε πειστικός από τους λιμενικούς καθώς από τις καταθέσεις προέκυψε ότι ο Τούρκος είχε εγκαταλείψει το σκάφος λίγα μόλις λεπτά μετά τον απόπλου του από το Φετιγέ.
Οι δύο κατηγορούμενοι αναγνωρίστηκαν εξάλλου ως τα άτομα που οδήγησαν το σαπιοκάραβο στη Ρόδο από τρείς μετανάστες.
Σύμφωνα συγκεκριμένα με την κατάθεση ενός 36χρονου Σύρου ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Συρία για τη Βηρυτό στις 4 Απριλίου 2015 και στην ίδια μέρα πετούσε από τη Βηρυτό για την Κωνσταντινούπολη. Την ίδια μέρα έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και παρέμεινε. Εκεί γνώρισε κάποιους διακινητές, μάλιστα έκανε τέσσερις απόπειρες να έρθει στην Ελλάδα με τέσσερις διαφορετικούς διακινητές. Όλες απέτυχαν.
Υποστήριξε ότι πλήρωσε 2.500 ευρώ σε έναν Τούρκο δουλέμπορο ονόματι Xασάν, ενώ το ίδιο ποσό πλήρωσαν ο αδελφός του και ένας φίλος του.
Όπως είπε, την 19η Απριλίου 2015 τους τηλεφώνησε ο διακινητής και τους είπε να πάνε με λεωφορείο από την Κωνσταντινούπολη στο Φετιγιέ.
Εφτασαν περίπου στις 22.00 και τους ανέλαβε από τον σταθμό των λεωφορείων και τους μετέφερε σε ένα ξενοδοχείο που δεν είχε όνομα.
Ο Χασάν μάζευε δεκάδες – δεκάδες τους ανθρώπους, στο ξενοδοχείο μέχρι και τη μία το πρωί.
Στις δύο το πρωί της Δευτέρας πήγε στο ξενοδοχείο με δύο λεωφορεία με φιμέ τζάμια και τους μετέφερε στο σκάφος. Πέρασαν, όπως είπε, από ένα μεγάλο τούνελ που οδηγεί στο Μαρμαρίς.
Στο σκάφος τους περίμεναν τέσσερα άτομα με φακούς. Ταξίδευαν από τις 04:30 μέχρι και τις 09:30. Όταν έφτασαν κοντά στις ακτές τις Ρόδου οι δύο κυβερνήτες, όπως είπε, καθάρισαν τα αποτυπώματά τους από το πηδάλιο και κατέστρεψαν κάποια καλώδια.’Επειτα, βούτηξαν στο νερό και τους είπαν να μείνουν στο σκάφος για να τους σώσουν οι λιμενικοί. Μάλιστα ο ένας διακινητής βούτηξε με τον αδελφό του. Ο μετανάστης μάρτυρας ξεκαθάρισε ότι ο αδελφός του δεν είχε καμία σχέση με τη διακίνηση.
Μετά από μισή ώρα με τρία τέταρτα το σκάφος ξεκίνησε να γέρνει, και ο κόσμος να πέφτει στο νερό. Άρχιζε να σπάει.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο «Χασάν» είναι Σύρος από το Χαλέπι. Είναι περίπου τριάντα ετών με μικρό μούσι και μεγάλο μουστάκι, μελαχρινός με κοντό κανονικό κούρεμα.
Ο δεύτερος Σύρος μάρτυρας, ηλικίας 24 ετών, κατέθεσε ότι έφτασε στην Τουρκία την 3η Απριλίου 2015, μία μέρα πριν από τον αδελφό του. Γνώρισαν όπως είπε, αρκετούς διακινητές και έκαναν 4 απόπειρες να έλθουν στην Ελλάδα.
Ο δουλέμπορος τους τηλεφώνησε να πάνε στο Φετιγιέ. Περιγράφει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο την μεταφορά τους στο σκάφος και τόνισε ότι είδε ότι το σκάφος κυβερνούσαν οι δύο κατηγορούμενοι. Το ταξίδι κράτησε περίπου 5 ώρες μέχρι που έπεσε στα βράχια.
Ο τρίτος μάρτυρας, ηλικίας 41 ετών, υπήκοος Συρίας, ξεκίνησε από την Αίγυπτο πριν περίπου μία εβδομάδα, με αεροπλάνο έφτασε στην Κωνσταντινούπολη και απ’ εκεί στην Σμύρνη, όπου  γνώρισε ένα διακινητή. Το όνομα του είναι «Αμπουζακούρ». Προσπάθησε να περάσει μία φορά με σκάφος στην Ελλάδα, το οποίο ξεκίνησε από το Ντίντιμ της Τουρκίας αλλά δεν τα κατάφερε. Επέστρεψε στη Σμύρνη. Εκεί γνώρισε έναν άλλο διακινητή, ο οποίος του κανόνισε το ταξίδι στη Ρόδο. Το όνομα του είναι «Αχμέντ».
Ο τελευταίος, όπως κατέθεσε, τον πήρε τηλέφωνο την Κυριακή και του είπε να πάρει λεωφορείο και να πάει στο Φετιγιέ. Όταν έφτασε στο σταθμό του Φετιγιέ ήρθε και τον παρέλαβε ο «Χασάν» και τον μετέφερε με άλλους σε ξενοδοχείο το οποίο δεν είχε όνομα.
Κατά τα λοιπά κατέθεσε επακριβώς τα ίδια για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιβιβάστηκαν στο σκάφος, αναγνωρίζοντας τους δύο κατηγορούμενους ως τους κυβερνήτες του.
Οι δύο κατηγορούμενοι θα απολογηθούν το πρωί της Πέμπτης ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου.

Ως συνήγορος υπεράσπισής τους παρίσταται ο δικηγόρος κ. Στέλιος Αλεξανδρής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου