Ο Εσπερινός της Αγάπης όπως, εδώ και πολλά χρόνια, συνηθίζεται να τελείται στην Κω είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, σπονδυλωτός, καθώς περιλαμβάνει τρία διαφορετικά μέρη.

Στις 10 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ περιστοιχιζόμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως εισέρχεται στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και ενδύεται τα αρχιερατικά άμφια στο μέσον του ναού.

Αμέσως μετά, κλήρος και λαός, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου, κατευθύνονται προς τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Κω, όπου ξεκινά ο Εσπερινός. Πριν την Είσοδο με το Ευαγγέλιο αναχωρούν για μία ακόμη φορά κατευθυνόμενοι, αυτή τη φορά, προς τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Κω όπου, αμέσως μετά το «Φῶς ἰλαρόν» διαβάζεται η ευαγγελική περικοπή σε διάφορες γλώσσες και ψάλλεται στην ομηρική διάλεκτο από το χορό των ιεροψαλτών. Με την ολοκλήρωση του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος μοιράζει ευλογημένα πασχαλινά αυγά στους πιστούς.

Η τέλεση του Εσπερινού της Αγάπης με αυτόν τον ιδιότυπο τρόπο και η αθρόα συμμετοχή των πιστών δίνει έναν ξεχωριστό εορταστικό χαρακτήρα στην πόλη της Κω, ο οποίος ταιριάζει απόλυτα με το χαρμόσυνο μήνυμα της εγέρσεως του Κυρίου.
Χριστός Ανέστη!

amen.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ