Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου

Από αναβολή σε αναβολή οδηγούνται όλα τα προγράμματα που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση για την περίφημη επανεκκίνηση της οικονομίας. Ολες οι δράσεις που είχαν ως στόχο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι επί χρόνια κολλημένες σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, που καθώς φαίνεται δεν πρόκειται να τελειώσουν.

Η πολυετής καθυστέρηση ήδη λειτουργεί ανασταλτικά για ολόκληρη την αγορά. Σήμερα, δεν υπάρχει επιτηδευματίας, έμπορος ή ελεύθερος επαγγελματίας που να πιστεύει πως από τα επιδοτούμενα προγράμματα έχει να κερδίσει κάτι. Εξαίρεση, αποτελούν οι μεγάλοι επιχειρηματίες, που έχουν τον τρόπο να υλοποιούν τα επενδυτικά τους πλάνα και το χρόνο να περιμένουν για την ενίσχυση (φορολογική ή οικονομική).
Οι μικροί επιτηδευματίες δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου. Στο σκληρό, ανταγωνιστικό περιβάλλον το να επιχειρήσουν «άνοιγμα» ή επέκταση σημαίνει έκθεση σε μεγάλο κίνδυνο. Επιπρόσθετα, οι τεράστιες καθυστερήσεις μπορούν να ακυρώσουν πολλές προσφορές. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα επιχείρησης καταλυμάτων στην Κω, που κατέθεσε φάκελο υπαγωγής στο πρόγραμμα τουρισμού του 2016. Εκείνη την περίοδο αγόρασε 100 καινούριες τηλεοράσεις για τα δωμάτια, δαπανώντας 30.000 ευρώ. Οι λίστες με τους οριστικούς δικαιούχους του προγράμματος δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί (σήμερα 22 Μαρτίου 2018, σχεδόν τρία χρόνια μετά) και τελικά όταν θα έχει δοθεί η οριστική έγκριση, το τιμολόγιο αγοράς του 2016 δεν θα αντιστοιχεί με την τρέχουσα τιμή των τηλεοράσεων (λόγω εξέλιξης της τεχνολογίας).
Η πολιτεία, έναντι της αγοράς έχει σταθεί ασυνεπής. Ειδικά έναντι στους νησιώτες η ασυνέπειά της είναι μνημειώδης, ωστόσο το ρεπορτάζ αφορά όλες εκείνες τις εξαγγελίες που αποδείχθηκαν ως γράμματα κενού περιεχομένου.
Για του ρεπορτάζ το αληθές, ακολουθεί λίστα με τα προγράμματα που εξαγγέλθηκαν με τυμπανοκρουσίες και από την πρώτη μέρα οδηγούνται από αναβολή σε αναβολή:
– Ενίσχυση για την ίδρυση και λειτουργία Νέων Τουριστικών Επιχειρήσεων. Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι και τις 30 Απριλίου 2018
– Επιχειρούμε Εξω, το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό σε αιτήσεις και τον επόμενο μήνα. Απευθύνεται κυρίως προς μεταποιητικές επιχειρήσεις που θα επιδιώξουν να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα.
– Πρόγραμμα Νέων Αγροτών (2η πρόσκληση), αναμένεται για κάποια στιγμή μέχρι τον Ιούνιο
– Νέος Επενδυτικός Νόμος, για έργα άνω των 100.000 ευρώ. Αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το καλοκαίρι
– Αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων. Στόχος η βελτίωση της οργάνωσής τους και διευκόλυνση στην απόκτηση προσωπικού με ασφαλιστικά κίνητρα. Παραπέμφθηκε για προκήρυξη το καλοκαίρι.
– Αναβάθμιση επιχειρήσεων λιανεμπορίου. Προκηρύχθηκε από την πρώτη μέρα της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμένου. Η νέα αναβολή κάνει λόγο για προκήρυξη το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους
– Αναβάθμιση εταιρειών franchising. Ισχύει ό,τι και με τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.
– Αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους. Κι αυτό το πρόγραμμα αναβλήθηκε ξανά για να προκηρυχθεί το καλοκαίρι.

– Ενίσχυση περιβαλλοντικής βιομηχανίας. Εξαγγέλθηκε στο τέλος του 2015 για να τρέξει το 2016. Πήρε νέα αναβολή για το καλοκαίρι.
– Δικτύωση επιχειρήσεων με clusters. Πήρε αναβολή για μετά το καλοκαίρι
– Δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας. Πήρε νέα αναβολή για μετά το καλοκαίρι
– Leader CLLD, 123, 311, 312, 313. Το κάθε ένα από τα Μέτρα έχει τη δική του ιδιαιτερότητα. Τον περασμένο Ιανουάριο αναμενόντουσαν οι οδηγίες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (για το CLLD). Τελικά το σκέλος που αφορά τις ιδιωτικές επιχειρήσεις για το Leader CLLD θα είναι ευτύχημα αν το Υπουργείο θα δηλώσει ετοιμότητα τον Μάιο. Για τα υπόλοιπα μέτρα, η αναβολή δόθηκε για μετά το καλοκαίρι.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ