Ρεπορτάζ

Υπέρ της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Ρόδου τάσσεται το Επιμελητήριο

Υπέρ της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Ρόδου αλλά με όρους και προϋποθέσεις, που δεν θα βλάπτουν τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και τους τουρίστες, τάσσεται η διοίκηση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Κατά τη συζήτηση του θέματος, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ επισημάνθηκε ο “άσχημος τρόπος” με τον οποίο χειρίστηκε την ιδιωτικοποίηση το ΤΑΙΠΕΔ.

Το γεγονός μάλιστα ότι η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων προχωρά τις διαδικασίες χωρίς να ενημερώνει κανένα, έχει ενοχλήσει και τους επιχειρηματίες της Δωδεκανήσου.

Προκειμένου να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες αργότερα, αποφασίστηκε να συσταθεί τριμελής επιτροπή που θα συνεργαστεί και με τους βουλευτές του νομού και θα καταθέσει προτάσεις.
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου τόνισε πως ο φορέας τάσσεται κατ’ αρχήν υπέρ της ιδιωτικοποίησης του αερολιμένα.

«Ο επιχειρηματικός κόσμος τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης με προϋποθέσεις, που θα διαφυλάσσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, των τουριστών και των κατοίκων της Ρόδου. Το ό,τι είμαστε υπέρ της παραχώρησης δεν σημαίνει πως θα δεχθούμε να γίνει δώρο το αεροδρόμιο στον εκάστοτε ιδιώτη. Δεν θα πρέπει ο αερολιμένας να συνεχίσει να παρουσιάζει προβλήματα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου και πρόσθεσε πως δεν θα πρέπει να αυξηθούν τα τέλη χρήσης του αεροδρομίου.

Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Κακλιός ενημέρωσε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για την σύσκεψη που έγινε πριν λίγες ημέρες στο γραφείο της αερολιμενάρχη κ. Ξ. Κριτσινέλια, παρουσία του υποδιοικητή της ΥΠΑ κ. Βασίλη Αλευρά.

«Ζητήσαμε να έχουν λόγο οι τοπικοί φορείς στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου και να μην αυξηθεί το κόστος για την χρήση των υπηρεσιών. Κρίναμε αναγκαίο να γίνουν κάποια έργα σε αντιστάθμισμα για την όχληση από τη λειτουργία του αεροδρομίου», είπε ο κ. Γιάννης Κακλιός, που αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο δημιουργίας δεύτερου αεροδρομίου στο νησί.

«Προτείναμε να μην αποτελεί μονοπώλιο το αεροδρόμιο για την εταιρεία, που θα αναλάβει τη διαχείρισή του και αν χρειαστεί τα επόμενα χρόνια, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία δεύτερου αερολιμένα», δήλωσε ο κ. Γιάννης Κακλιός και πρόσθεσε πως ο υποδιοικητής της ΥΠΑ δεν είχε τη δυνατότητα να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τα ζητήματα που του τέθηκαν.

«Εκτιμώ πως η επιτροπή που θα συστήσουμε θα καταθέσει τις προτάσεις μας. Ζητήσαμε να μετέχει στη διοίκηση του αεροδρομίου και το Επιμελητήριο προκειμένου να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις», είπε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Στα θέματα που συζητήθηκαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά αναφέρθηκε ο Οικονομικός Επόπτης του ΕΒΕΔ και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Αντώνογλου.

«Αποφασίστηκε στην σύσκεψη να ζητήσουμε από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ πληροφόρηση για τα σχέδια τα οποία υπάρχουν», είπε ο κ. Γιώργος Αντώνογλου.

«Το πρόβλημα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αγγίξει και την Κω. Πριν δύο χρόνια είχαμε συζητήσει στο διοικητικό συμβούλιο για το θέμα αυτό. Δεν έγινε τίποτε και η ευθύνη ανήκει στους δήμους που έκαναν τις «πάπιες». Το ζήτημα ήρθε πολύ αργά για συζήτηση καθώς οι αποφάσεις έχουν ληφθεί από πολύ ψηλά και δεν μας υπολόγισαν. Να απαιτήσουμε κάποιες δικλείδες ασφαλείας για να μην χάσουμε κάποια πράγματα. Και το Επιμελητήριο φέρει ευθύνη γιατί άφησε τους ΟΤΑ να κάνουν ό,τι θέλουν», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του ΕΒΕΔ κ. Στέργος Γιαλίζης.

«Η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Ρόδου είναι μια “ξεφτίλα”. Να παραχωρηθεί σε ιδιώτες αλλά να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην έχουμε μονοπωλιακές καταστάσεις.Αποδείχθηκε πως το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει, όπως πρέπει. Ο αερολιμένας αποδίδει 18 εκατομμύρια ευρώ που δεν μένουν στον τόπο», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου κ. Γιάννης Κλούβας.

«Μόνο το ΕΒΕΔ στήριξε την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου σαν ιδέα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την κατάληξη της διαδικασίας ώστε να είναι ωφέλιμη και χρήσιμη για τον τόπο.

Άκουσα τους συνδικαλιστές που θέλουν να εξασφαλίσουν τα κεκτημένα τους. Πριν δυο χρόνια, που ήρθε το θέμα στο προσκήνιο, χάσαμε την ευκαιρία να ηγηθούμε της προσπάθειας. Φθάσαμε σήμερα στο σημείο να κάνουν παρέλαση στις συσκέψεις για τον αερολιμένα και να χτυπιούνται για το καλό του τόπου. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε την απαίτησή μας να διασφαλιστούν κάποια πράγματα και να μην επιτρέψουμε πισωγυρίσματα», τόνισε στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Μιχάλης Κάρρας και πρόσθεσε πως το αεροδρόμιο θα έπρεπε να διαθέτει περισσότερες υποδομές για την εξυπηρέτηση των τουριστών καθώς και μια αίθουσα Vip.

Την άποψη ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι “εύκολος παίκτης”, αρκεί να αγωνιστούν σκληρά οι βουλευτές της Δωδεκανήσου, όπως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Κρήτης, εξέφρασε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου κ. Δ. Σαράντης.

«Να συσταθεί μια τριμελής επιτροπή, να συντονιστούμε με την ΕΞΡ και τους άλλους φορείς, να συνεργαστούμε με τους βουλευτές και να προχωρήσουμε σε όποια μορφή πίεσης για να καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον τόπο», τόνισε ο κ. Γιάννης Πάππου.

Στη συνεδρίαση έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΕΒΕΔ κ. Γιάννη Πάππου και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου κ. Ν. Γερονικόλα, για την απόφαση της εταιρείας “Bora Jet” να προχωρήσει στην αεροπορική σύνδεση της Ρόδου με την Κωνσταντινούπολη. Η διοίκηση του ΕΒΕΔ βλέπει θετικά την εξέλιξη αυτή καθώς θα συμβάλει στην αύξηση των αφίξεων τουριστών από τη γειτονική χώρα.

«Να διαφημιστούμε σε μια τέτοια γραμμή. Oι επισκέπτες από τη γείτονα χώρα είναι υψηλού οικονομικού επιπέδου. Δεν επιλέγουν ξενοδοχεία που εφαρμόζουν το σύστημα All Inclusive και ξοδεύουν αρκετά χρήματα”, δήλωσε ο κ. Γιάννης Πάππου.
Να αποκτήσει αεροπορική σύνδεση και η Κως, ζήτησε ο κ. Δημήτρης Σαράντης.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΔ αποφάσισε να στηρίξει την τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να μην ισχύσει η απόφαση που έχει ληφθεί για την μη εγγραφή των επιχειρηματιών στα Επιμελητήρια όλης τη χώρας.
Δόθηκε η έγκριση για την συμμετοχή του ΕΒΕΔ σε έκθεση που σχετίζεται με τον πρωτογενή τομέα.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε η προβολή νησιών του νομού μας μέσω του τηλεοπτικού σταθμού STAR.
“Το πρόγραμμα της προβολής θα ξεκινήσει με την προβολή ενός νησιού και έπεται η συνέχεια”, δήλωσε ο κ. Γιώργος Αντώνογλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου