Ειδήσεις

Economist: Οι γκρίζες ζώνες της νέας συμφωνίας για την Αθήνα

«Η Ευρώπη συμφωνεί στην επέκταση του ελληνικού προγράμματος, αφού πρώτα η Ελλάδα έκανε πίσω σε σχεδόν όλες τις απαιτήσεις της. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απαντήσει στους ψηφοφόρους του».

Αυτή είναι η εισαγωγή της ανάλυσης του Economist για το αποτέλεσμα της συμφωνίας του Eurogroup την Παρασκευή. Η παράταση, οι απαντήσεις που θα πρέπει να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και οι οδυνηρές παραχωρήσεις, που είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνει η Ελλάδα.

«Σύμφωνα με τα πρότυπα της ευρωζώνης φάνηκε να είναι μια απλή υπόθεση. Σε μια σχετικά πολιτισμένη ώρα -στις 20:30- το βράδυ της Παρασκευής στο Eurogroup οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να επεκτείνουν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας για δεύτερη φορά, το οποίο έληγε στις 28 Φεβρουαρίου. Μια συμφωνία που δύσκολα επιτεύχθηκε. Τα δύο προηγούμενα Eurogroup έληξαν με πίκρα και αψιμαχία ανάμεσα στην ελληνική και γερμανική κυβέρνηση.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Eurogroup, υποβάθμισε τις προσδοκίες.

Αλλά μέχρι το βράδυ, και αφού μεσολάβησαν -επιτυχώς- οι συζητήσεις Ελλήνων, Γερμανών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν σε θέση να περιγράψει το αποτέλεσμα ως «πολύ θετικό».

Η παράταση θα πρέπει να ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται η Ελλάδα για να επιβιώσει μέσα στους επόμενους μήνες και τουλάχιστον προς το παρόν να καταλαγιάσουν οι συζητήσεις για την έξοδό της από το ευρώ.

Αυτά είναι τα καλά νέα. Αλλά οι ευρω-απαισιόδοξοι ποτέ πριν δεν έπρεπε να προσπαθήσουν για να ενισχύσουν τις υποθέσεις τους. Οι αμφιβολίες αρχίζουν με τους όρους της συμφωνίας. Μέχρι τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει μία λίστα με μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να πραγματοποιήσει σύμφωνα με τους όρους της επέκτασης του προγράμματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ -γνωστή ως τρόικα- μετονομάστηκε τώρα ως θεσμοί σε μια χειρονομία προς τους σημασιολογικά ευαίσθητους Ελληνες, πρέπει να δώσουν τη σύμφωνη γνώμη τους.

Αν δεν το κάνουν, είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, «η συμφωνία είναι νεκρή». Η συμφωνία επιτρέπει τουλάχιστον στους Ελληνες να διεκδικήσουν την αυτονομία τους στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να κάνει κάποιες οδυνηρές παραχωρήσεις για τις μεταρρυθμίσεις τους συνταξιοδοτικού συστήματος.

Αλλά η κυβέρνηση του κ. Βαρουφάκη έχει επίσης να ικανοποιήσει την κοινή γνώμη στη χώρα του.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξελέγη με μια δέσμευση να σκίσει τα προγράμματα στήριξης και να αφήσει πίσω τη λιτότητα. Ο κύριος Βαρουφάκης έχει περάσει τις τελευταίες εβδομάδες ψάχνωντας μια «συμφωνία-γέφυρα» ως μια σαφή εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα επέκτασης.

Είναι δύσκολο να συμβιβαστούν αυτές οι υποσχέσεις με τη συμφωνία της Παρασκευής.

Η Ελλάδα δεν έχει εξασφαλίσει καμία αλλαγή στους όρους του επικού της χρέους, το οποίο ανέρχεται σε πάνω από 175% του ΑΕΠ του. Η συμπεριφορά της θα εξακολουθεί να εποπτεύεται από τα θεσμικά όργανα τα οποία ήταν γνωστά ως τρόικα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου