Τοπικές Ειδήσεις

Δασικοί χάρτες – Κτηματολόγιο Ρόδου: Εκρηκτικό μείγμα απειλεί την οικονομία!

Γιώργος Χατζημάρκος: «Η θεραπεία στο ζήτημα των δασικών χαρτών έχει ήδη ξεκινήσει. Παρακολουθούμε κάθε μέρα, βήμα – βήμα την διαδικασία  και δεν θα υποστείλουμε την σημαία του  εγκλήματος που ξεκίνησε το 2014 μέχρι να αποκατασταθεί  πλήρως ο σεβασμός της ιδιωτικής περιουσίας των νησιωτών»

Εκρηκτικό για την τοπική οικονομία θα είναι το μείγμα της ανάρτησης των αναθεωρημένων δασικών χαρτών στα Δωδεκάνησα την 5η Φεβρουαρίου 2021 και της αβεβαιότητας γύρω από την επικινδυνότητα του κτηρίου του Κτηματολογίου Ρόδου, η λειτουργία του οποίου έχει ανασταλεί έως σήμερα.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, με τους πολίτες να δίνουν καθημερινά την μάχη της φυσικής και οικονομικής επιβίωσης, αλλά και σε μια κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα περίοδο, η κυβέρνηση κίνησε εκ νέου την διαδικασία της ανάρτησης των δασικών χαρτών στα Δωδεκάνησα.
Οι πολίτες θα βρίσκονται από την 5η Φεβρουαρίου 2021 σε ρυθμούς… δασικών χαρτών δεδομένου ότι θα γίνει εκ νέου ανάρτηση των αναμορφωμένων και διορθωμένων χαρτών στα Δωδεκάνησα.
Θα πρέπει εντός 105 ημερών να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει αναστάτωση και έξοδα.

Θυμίζουμε ότι η Πάτμος και η Σύμη χαρακτηρίστηκαν αρχικώς δασικές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%(!), ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν έχει επιλυθεί σε όλη του την έκταση το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με το να χαρακτηριστούν αρχικώς δασικές οι εκτάσεις με φρύγανα (και επιπλέον στα Δωδεκάνησα κατά τεκμήριο δημόσιες), επιλογή που «επιβλήθηκε» με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ναι μεν έχει ληφθεί απόφαση να χαρακτηρίζονται εφ’ εξής εκτάσεις με φρύγανα ως χορτολιβαδικές αλλά το σύνολο των ιδιοκτητών δεν έχουν υποβάλει σχετικές αντιρρήσεις με αποτέλεσμα να απαιτείται η υποβολή ενστάσεων στην αρμόδια επιτροπή αφού οι χάρτες δεν είναι πλήρως επικαιροποιημένοι επ’ αυτού.
Το πρόβλημα καθίσταται εξαιρετικά σοβαρό και για τον πρόσθετο λόγο ότι το Κτηματολόγιο Ρόδου (η λειτουργία του οποίου έχει ανασταλεί εως σήμερα και παραμένει άγνωστο αν θα λειτουργήσει και κάτω από ποιους όρους με δεδομένη την επικινδυνότητά του, όπως συγκλίνουν εκθέσεις μηχανικών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου για τους σοβάδες στο εσωτερικό του), είναι η μόνη υπηρεσία που παρέχει στους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Ρόδο την δυνατότητα να εξεύρουν στοιχεία για να υποστηρίξουν τις ενστάσεις που τυχόν θα υποβάλουν κατά του κύρους των δασικών χαρτών που θα αναρτηθούν.
Με άλλα λόγια επιχειρείται η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε εξαιρετικά ακατάλληλο χρόνο και μάλιστα ενώ είναι αδύνατο ακόμη κι αν λειτουργήσει το Κτηματολόγιο σε συνθήκες κορωνοϊού, για τους πολίτες, να τους αντικρούσουν με ενστάσεις!!!
Πιο συγκεκριμένα αρμοδίως έχουν αποσταλεί ενόψει ανάρτησης των δασικών χαρτών την 5η Φεβρουαρίου 2021 δύο εγκύκλιες οδηγίες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με την πρώτη δίδονται οδηγίες για την ανάρτηση των χαρτών και επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι οι περιοχές στις οποίες υποβλήθηκαν αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου των ήδη αναρτηθέντων δασικών χαρτών δεν τίθενται σε διαδικασία επανυποβολής αντιρρήσεων, αφού είτε έχουν εξεταστεί από τις ΕΠ.Ε.Α. και έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις, είτε έχουν αναμορφωθεί με τις νέες ισχύουσες διατάξεις είτε θα προωθηθούν προς εξέταση στις νέες ΕΠ.Ε.Α..
Τονίζεται έτσι ότι στην Σύμη και στην Πάτμο για τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν και κυρώθηκαν πριν την ισχύ του ν. 4685/2020, αντιρρήσεις δέχεται μόνο το αναμορφούμενο τμήμα του δασικού χάρτη.
Η δεύτερη εγκύκλιος αφορά στην προετοιμασία των υπηρεσιών για την ανάρτηση των χαρτών και επισημαίνεται ότι δεν θα αναρτηθούν στην παρούσα φάση στη Ρόδο οι χάρτες στα σχέδια πόλης και στους οικισμούς!
Οι ανωτέρω περιοχές, θα συμπληρώσουν τον δασικό χάρτη σε επόμενο στάδιο, αφού πρώτα εξασφαλιστεί η ακριβής χωροθέτηση και ψηφιοποιημένη απεικόνιση των εκτάσεων που εμπίπτουν στις αντίστοιχες διοικητικές πράξεις με σαφή αναφορά στην κάθε μια εξ αυτών και στη συνέχεια θα τύχουν του προβλεπόμενου εκ των κειμένων διατάξεων ειδικού (άρθ. 24 ν. 3889/2020) ή συμπληρωματικού χειρισμού (ανάρτηση).
Θυμίζουμε ότι στη Σύμη, αμιγώς δασικές εκτάσεις χαρακτηρίστηκαν 56.000 στρέμματα, ενώ ακόμα 1.000 στρέμματα ήταν δασωμένοι αγροί, εκχερσωμένες εκτάσεις και αναδασωτέα. Ετσι, σε ποσοστό 89,5% ο δασικός χάρτης ήταν «πράσινος».
Αντίστοιχα στην Πάτμο, 30.200 στρέμματα από τα 39.800 στρέμματα του δασικού χάρτη, ενώ ακόμα 3.000 στρέμματα ήταν δασωμένοι αγροί, εκχερσωμένες εκτάσεις και αναδασωτέα.
Οπερ συνεπάγεται ότι έχει δασική μορφή το 83,2% του χάρτη.
Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών αναμένεται πάντως να προκύψει μείζον ιδιοκτησιακό πρόβλημα και απαιτείται πολύχρονη και δαπανηρή διαδικασία για να διεκδικηθούν ιδιοκτησίες.
Σημειώνεται ότι όσον αφορά στη Ρόδο και στην Κω, μπορεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς να μην αλλάξει λόγω του Κτηματολογίου, όμως πολλές εκτάσεις θα αχρηστευθούν, διότι, χαρακτηριζόμενες ως χορτολιβαδικές ή δασικές, δεν θα υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησής τους.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σε όλους τους τόνους έχει διατυπώσει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία από την ένταξη στους δασικούς χάρτες και εκτάσεων που είναι χαρακτηρισμένες εως σήμερα ως αγροτικές ή χορτολιβαδικές, διαδικασία που ισοδυναμεί με δήμευση ιδιωτικών περιουσιών και με ακόμη μεγαλύτερες παρενέργειες και από αυτές της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Χθες δήλωσε στην «δημοκρατική» τα εξής: «Η θεραπεία στο ζήτημα των δασικών χαρτών έχει ήδη ξεκινήσει. Παρακολουθούμε κάθε μέρα, βήμα – βήμα την διαδικασία και δεν θα υποστείλουμε την σημαία του εγκλήματος που ξεκίνησε το 2014 μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως ο σεβασμός της ιδιωτικής περιουσίας των νησιωτών».

ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΡΟΔΟΥ
Πέραν των αυτονόητων συνεπειών στην τοπική οικονομία από τη μη λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου, το ζήτημα της ανάρτησης των δασικών χαρτών αποτελεί, όπως προαναφέρθηκε πρόσθετο πρόβλημα και για την συγκεκριμένη υπηρεσία.
Ακόμη κι αν ληφθεί σήμερα απόφαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης για την επαναλειτουργία της υπηρεσίας και την εκκρεμότητα που έχει συσσωρευθεί και σε συνθήκες λειτουργίας με μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού, είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι εκατοντάδες αιτήσεις για την χορήγηση στοιχείων στους πολίτες που θα αναγκαστούν να υποβάλουν ενστάσεις κατά του κύρους των δασικών χαρτών.
Πρόκειται πραγματικά για σοβαρό θέμα, για παραλογισμό στην δημόσια διοίκηση στην κυριολεξία, καθώς και κάτω από φυσιολογικές συνθήκες δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει.
Σημειώνεται μάλιστα ότι όλες οι εκθέσεις αρμοδίων υπηρεσιών συγκλίνουν ότι εξακολουθεί να υφίσταται επικινδυνότητα για τη λειτουργία της υπηρεσίας στο εσωτερικό της.

«Από την αυτοψία στους εσωτερικούς χώρους του Κτηματολογίου δεν διαπιστώθηκαν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από την γενόμενη αυτοψία την Άνοιξη του 2020, όπου είχαν διαπιστωθεί τοπικές επικινδυνότητες από φθαρμένα εσωτερικά επιχρίσματα (φουσκώματα και καταπτώσεις) που προκαλούνται από την εισροή στα στοιχεία του κτηρίου ομβρίων από την κατεστραμμένη υγρομόνωση του δώματος, του συστήματος απορροής των ομβρίων και τις λάθος ρήσεις στο δώμα. Δυστυχώς από τότε δεν έχει γίνει κάποια διορθωτική παρέμβαση, παρά την προσφορά μελέτης αποκατάστασης της μόνωσης του δώματος, από το ΤΕΕ/Τμήμα Δωδεκανήσου.
Για την άρση του ανωτέρω ενδεχόμενου κινδύνου, είχε ζητηθεί τότε ο αποκλεισμός της χρήσης της νοτιανατολικής αίθουσας, κάτι που συστήνεται να εξακολουθήσει να ισχύει. Το μέτρο συστήνεται να επεκταθεί και με τον αποκλεισμό της νοτιοδυτικής αίθουσας» αναφέρεται στην τελευταία έκθεση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου