Τοπικές Ειδήσεις

Εγράφη η τελευταία πράξη του σημερινού δημοτικού συμβουλίου

Η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου για το 2023 και της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής που λήγει σε λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου. Και έμελλε από την τελευταία αυτή συνεδρίαση να είναι κενό το έδρανο του πρώην δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου, ο οποίος έφυγε πριν λίγο καιρό από τη ζωή. Στη θέση, όπου καθόταν, ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, υπήρχε μία ανθοδέσμη ενώ σε ένδειξη μνήμης και σεβασμού στον εκλιπόντα, ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης ζήτησε από το Σώμα να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.
Στη συνέχεια τέθηκαν προς συζήτηση τα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα με τα μέλη της μειοψηφίας και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους να εκφράζουν αντιρρήσεις για το ψήφισμα σχετικά με τη διατήρηση των σχολικών επιτροπών (καταργούνται αυτοδικαίως την 29η Ιουνίου 2024 σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 28). Ο κ. Καμπουράκης δήλωσε ότι οι σχολικές επιτροπές αποτελούν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που πρέπει να διατηρηθεί. Τις θέσεις και απόψεις του για τις σχολικές επιτροπές εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Στράτος Καρίκης, αναφερόμενος στον σημαντικό (δημοκρατικό) τους ρόλο και στην αποτελεσματικότητά τους.
Ο κ. Καμπουράκης διευκρίνισε ότι από το 2024 αλλάζει η διαδικασία εισαγωγής των εκτός ημερησίας διατάξεως θεμάτων, χωρίς να υπάρχει καμία ευελιξία, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να μετατεθεί σε επόμενη συνεδρίαση η συζήτηση του θέματος και η λήψη απόφασης. Αναφέρθηκε επίσης στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου για την διατήρηση της αυτοτέλειας του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου που επίσης επρόκειτο να καταργηθεί ως αυτόνομος οργανισμός και στις ενέργειες της δημοτικής αρχής που έφεραν θετικό αποτέλεσμα. Ο κ. Καμπουράκης δήλωσε υπερήφανος για όλα όσα επιτεύχθηκαν στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας.
Τα οικονομικά του Δήμου
Με αφορμή την συζήτηση που ακολούθησε για την έγκριση του ισολογισμού του Δήμου Ρόδου το έτος 2022 εκφράστηκαν από τη μειοψηφία και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους σχόλια για την οικονομική κατάσταση του δήμου Ρόδου. Συγκεκριμένα ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος (και νεοεκλεγείς δήμαρχος) Α. Κολιάδης επεσήμανε το ύψος των ανείσπρακτων οφειλών.
Απαντώντας στον κ. Κολιάδη ο αντιδήμαρχος οικονομικών Τάσος Σπανός δήλωσε τα εξής: «Κύριε Κολιάδη υπηρετήσατε τρεισήμισι χρόνια το Δήμο μαζί μας. Διαχειριστήκατε μεγάλα ποσά στους οργανισμούς στους οποίους προεδρεύατε. Γνωρίζετε ότι κατά την διάρκεια του κάθε οικονομικού έτους υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να διαταράξουν τη ομαλή εξέλιξη του προϋπολογισμού, όπως η πανδημία, η αύξηση του ενεργειακού κόστους, το νέο καθεστώς διαχείρισης των παραλιών που συνετέλεσε στην απώλεια γύρω στα 4.5 εκατ. ετησίως από τα έσοδα του δήμου. Και ενώ ο δήμος έχει απωλέσει σημαντικά έσοδα, οι δαπάνες παραμένουν στα ύψη. Ο Δήμος μας είναι σε μία περιστασιακή δύσκολη περίοδο. Δεν είναι όμως κερδοσκοπική εταιρεία για να έχει αποθεματικό. Πληρώνουμε έργα, οργανισμούς, επιχειρήσεις…».
Στη συνέχεια, ο κ. Κολιάδης εξέφρασε την «ανησυχία» του για τις δηλώσεις της διευθύντριας της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, κυρίας Καλογήρου για τα αποθεματικά του δήμου Ρόδου και επέμενε ότι έπρεπε να είχε ασκηθεί πίεση για την είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών. Ο κ. Σπανός του απάντησε ότι επρόκειτο απλά για μία ατυχή έκφραση και ότι κανένας λόγος ανησυχίας δεν συντρέχει.
O κ. Α. Κολιάδης δήλωσε αρχικά ότι καταψηφίζει τον ισολογισμό στη συνέχεια όμως όταν επισημάνθηκε ότι ο ισολογισμός αφορά στο οικονομικό έτος 2022 ψήφισε θετικά. Αρνητικά ψήφισαν οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Καμπούρης και Σάββας Καραταπάνης που ήταν επίσης μέλη της δημοτικής αρχής.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο ορκωτός λογιστής κ. Κώστας Χυτήρογλου. Το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών, όπως επισημάνθηκε ανέρχεται στα 64 εκατ. ευρώ ενώ το «επισφαλές» ποσό (των οφειλών που λόγω παλαιότητας κινδυνεύει να διαγραφεί) ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ περίπου.


Ο κ. Καμπουράκης δήλωσε ότι οι συγκυρίες (βλ. κρίση Covid-19) δυσχέραναν την ταμειακή ρευστότητα του δήμου Ρόδου. Η εξάρτηση της ροδιακής οικονομίας από τον τουρισμό κατά 95% έφερε το νησί σε πολύ δύσκολη θέση κατά τη διετία της πανδημικής κρίσης, καθώς είχε παγώσει ή περιοριστεί σημαντικά ο τουρισμός. Γι΄ αυτό και δόθηκε προτεραιότητα στη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
«Δεν επιβαρύναμε τον Ροδίτη για να γεμίσουμε τα ταμεία μας. Οι επιλογές που είχαμε στις δύσκολες περιόδους που βίωσε το νησί μας ήταν συγκεκριμένες. Θα γεμίζαμε τα ταμεία ή θα στηρίζαμε τον Ροδίτη με όποιο κόστος και αν σήμαινε η στήριξη αυτή για τη λειτουργία του δήμου. Η επιλογή ήταν ξεκάθαρη για εμάς», είπε ο δήμαρχος Α. Καμπουράκης.
Το τεχνικό πρόγραμμα
Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήρθε προς ψήφιση και το νέο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου. «Το νέο τεχνικό πρόγραμμα καλύπτει 100% τις ανάγκες κάθε δημοτικής ενότητας/κοινότητας. Μπορεί μέσα από αυτό να γίνουν όλα τα απαιτούμενα έργα. Είναι μία πετυχημένη συνταγή που θα σας συνιστούσα να ακολουθήσετε», δήλωσε ο αντιδήμαρχος των τεχνικών υπηρεσιών κ. Τηλέμαχος Καμπούρης.
Στα τεχνικά έργα που ανήκουν στον τομέα ευθύνης της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης του Δήμου Ρόδου αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Δράκος ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν (για παρατάσεις έργων που συζητήθηκαν εκτός ημερησίας διάταξης και οφείλονται σε διαδικαστικούς καθαρά λόγους). Αναφέρθηκε και στην αποκατάσταση του Εθνικού Θέατρου δηλώνοντας ότι μέχρι το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο, όπως προβλέπεται από το ισχύον χρονοδιάγραμμα.
Η καθαριότητα
Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας κος Δημήτρης Καρατζιάς «πυροδότησε» το κλίμα δηλώνοντας ότι η Ρόδος θυμίζει την… Μαριούπολη ενώ η δημοτική αρχή είχε υποσχεθεί ότι θα τη μετέτρεπε σε «Μονακό».
Ο κ. Καμπουράκης αρνήθηκε ότι δήλωσε ποτέ ότι ήθελε να μετατρέψει τη Ρόδο σε Μονακό, τονίζοντας την μοναδικότητά της. Αναφέρθηκε στην καθαριότητα, στο ακριβό μοντέλο καθαριότητας που παρέλαβε η δημοτική αρχή με το κόστος του να ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ ετησίως (με το ποσό να επιμερίζεται στη λειτουργία της διεύθυνσης καθαριότητας και στο ετήσιο κόστος που προέβλεπε η σύμβαση καθαριότητας με τον ιδιώτη).
Πλέον με το νέο και πρότυπο μοντέλο καθαριότητας το κόστος ανέρχεται στα 14 εκατ. ευρώ, ενώ παρέχονται ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες εξασφαλίζοντας την απόλυτη επάρκεια του δήμου Ρόδου στον τομέα της καθαριότητας. Παράλληλα όμως ο δήμος επιβαρύνεται με τα κόστη της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης (συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, της συντήρησης και προμήθειας οχημάτων κοκ). Διερωτήθηκε ο κ. Καμπουράκης ποιος μπορεί να απαντήσει στο δίλημμα αν ο δήμος Ρόδου χρειάζεται ή όχι τη διεύθυνση καθαριότητας, εάν χρειάζεται την εναλλακτική λύση σε περίπτωση που ο κάθε ιδιώτης δεν μπορεί να αναλάβει/διεκπεραιώσει το έργο της καθαριότητας. Όπως είπε ο κ. Καμπουράκης, η διεύθυνση καθαριότητας θα πρέπει να υπάρχει και να είναι πλήρως εξοπλισμένη.
Επιπλέον, ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε στον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και στον ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου. Δήλωσε ότι ήταν δύσκολη η απόφαση να κλείσει ο ΧΥΤΑ προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και να νομιμοποιηθεί. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το Γενάρη του 2024 και πλέον η Ρόδος θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, κάτι που αποτελεί απαίτηση των τουριστικών οργανισμών-αγορών. Επεσήμανε παράλληλα τη σημαντική συμβολή του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου-ΦοΔΣΑ στη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.
Η απόφαση για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Β. Ρόδου και την εναπόθεση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Ν. Ρόδου, όπως είπε ο κ. Καμπουράκης δεν ήταν εύκολη και είχε -πιθανότατα- πολιτικό κόστος. Αυτό όμως που προέχει σύμφωνα με τον ίδιο είναι η προάσπιση των συμφερόντων του ροδιακού λαού.
«Η Ρόδος μας είναι μονάκριβη και πρέπει να την προστατεύσουμε. Πρέπει να προστατεύσουμε το συμφέρον του ροδιακού λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι μπορεί τα κόστη με τα οποία επιβαρύνεται ο δήμος Ρόδου ως βασικός μέτοχος του ΦΟΔΣΑ να είναι υψηλά. Ωστόσο η σωστή διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι απολύτως αναγκαία και επιβεβλημένη. Άλλωστε η δημοτική αρχή δεν …επιβάρυνε την τσέπη των πολιτών, εξαντλώντας κάθε περιθώριο. Αντίθετα μάλιστα, ο δήμος Ρόδου είναι ο μόνος πανελλαδικά που προέβη σε γενναία μείωση των ανταποδοτικών τελών την περίοδο της πανδημικής κρίσης και στη συνέχεια λόγω της ενεργειακής κρίσης (45% για τα ευάλωτα νοικοκυριά, 24% για όλους τους πολίτες και 14% για τις επιχειρήσεις …).
Η παράνομη επεξεργασία /διαχείριση των απορριμμάτων κοστίζει τελικά περισσότερα απ’ ό,τι η νόμιμη και ορθή διαχείρισή τους, κατέληξε ο κ. Καμπουράκης.
Τέλος, σε ερώτηση του μέλους της παράταξης της μειοψηφίας κ. Δημήτρη Ζανεττούλλη, σχετικά με όσα φημολογούνται σχετικά με τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ σε μία ανά Περιφέρεια, ο κ. Καμπουράκης δήλωσε ότι στο συγκεκριμένο θέμα η θέση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, όπου κ. Καμπουράκης κατέχει τη θέση του προέδρου, είναι γνωστή. Μεταξύ άλλων η ΚΕΔΕ σε επίσημη ανακοίνωση έχει δηλώσει ότι στο σημερινό νομοθετικό καθεστώς των ΔΕΥΑ, των ΦοΔΣΑ και φυσικά των Δήμων δεν ταιριάζει η ένταξη της εποπτείας τους σε μια Ρυθμιστική Αρχή που ρυθμίζει κανόνες ανταγωνισμού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου