Ειδήσεις

Αναβλήθηκε η συζήτηση της αίτησης του Β. Παπανικόλα για επιστροφή στο ΓΝΡ

Για την 16η Νοεμβρίου 2017 αναβλήθηκε η εξέταση ενώπιον του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας της αίτησης ακυρώσεως των από 21 Δεκεμβρίου 2015 αποφάσεων του Υπουργού Υγείας, με τις οποίες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, 4 πρώην διοικητές νοσοκομείων, μεταξύ αυτών και ο κ. Βασίλειος Παπανικόλας του Νικηφόρου.
Θυμίζουμε ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την 17η Δεκεμβρίου ότι από τους συνολικά 127 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές, που υπηρετούσαν στα νοσοκομεία της χώρας το Νοέμβριο του 2015, παραμένουν στις θέσεις μόνο 16.
Ο κ. Παπανικόλας, στρέφεται συγκεκριμένα, στο κοινό δικόγραφο, κατά του Ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτό εκπροσωπείται από τον υπουργό Υγείας, για την ακύρωση της με αριθμό Α2β/Γ.Π. οικ.99321/22-12-2015 απόφασης του Υπουργού, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ΥΟΔΔ 942/28-12-2015.
Στην αίτηση ακυρώσεως, οι αιτούντες, επισημαίνουν ότι της εκδόσεως των αποφάσεων, παύσεως τους, αλλά και των «αιτιολογικών εκθέσεων παύσης» τους, προηγήθηκε διαδικασία, η οποία είχε ως προφανή στόχο την «εκκαθάριση» των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών του Υπουργείου Υγείας με πρόδηλα πολιτικά κριτήρια.
Εξειδικεύοντας την θέση τους αυτή, τονίζουν ότι κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, περί την άνοιξη του έτους 2015, ο υπουργός Υγείας είχε ζητήσει τόσο προφορικά όσο και εγγράφως την παραίτηση όλων των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών του Υπουργείου Υγείας, ως αν να απευθυνόταν σε μετακλητούς υπαλλήλους.
Λόγω απροθυμίας όλων των διοικητών να παραιτηθούν οικεία βουλήσει, κλήθηκαν άπαντες σε προφορική συνέντευξη, ενώπιον της Επιτροπής Αξιολόγησης των υποψηφίων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, κατά την οποία τα μέλη της Επιτροπής, μετά από δεκάλεπτη το πολύ συνέντευξη, κατά την οποία δεν τηρήθηκαν προσηκόντως πρακτικά, αξιολόγησαν το σύνολο των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών.
Παρά το γεγονός ότι και οι τέσσερις αξιολογήθηκαν θετικά από την Επιτροπή, έστω και κατά την πλημμελή αυτή διαδικασία, ο υπουργός, στηριζόμενος στις ανωτέρω αναφερόμενες «αιτιολογικές εκθέσεις παύσης» τους, προέβη στην έκδοση των προσβαλλόμενων πράξεων.
Υποστηρίζουν, ειδικότερα ότι η διαδικασία παύσης των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών του Υπουργείου Υγείας έλαβε μορφή περισσότερο πολιτικής εκκαθάρισης των ήδη διορισμένων σε αυτές τις θέσεις, παρά μιας αντικειμενικής και διαφανούς αξιολόγησης της αποδοτικότητας και της προόδου τους.
Εν τέλει, από τους συνολικά 127 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές αξιολογήθηκαν θετικά από την Επιτροπή Αξιολόγησης όχι περισσότεροι από 30, μεταξύ των οποίων και οι ίδιοι, στη θέση τους δε παρέμειναν συνολικά μόλις 16.
Ως πρώτο λόγο ακύρωσης, προβάλλουν ότι οι αποφάσεις παύσεως τους παραβιάζουν τη διάταξη του άρθρου 103 παρ. 4 του Συντάγματος.
Ως δεύτερο λόγο προβάλλουν ότι οι αποφάσεις παύσεώς τους διαλαμβάνουν πολλαπλώς μη νόμιμη αιτιολογία.
Ως τρίτο λόγο ακύρωσης, προβάλλουν, ότι οι αποφάσεις παύσεως τους παραβιάζουν το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης του άρθρου 20 παρ. 2 του Συντάγματος και 6 παρ. 1 του ν. 2690/1999.
Την υπόθεση χειρίζεται το δικηγορικό γραφείο του κ. Νικολάου Καραμέτου ενώ σημειώνεται ότι όλες οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα δικαιώνουν τους προσφεύγοντες πρώην διοικητές νοσοκομείων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου